Publicat pe 01.01.1970

Sfânta Iuliana din Lazarevo şi Murom

Sfânta şi dreapta Iuliana din Lazarevo şi Murom este un exemplu uimitor de renunţare la sine, din partea unei femei creştine din Rusia. Era fiica nobilului Iustin Nediurev. Încă din primii ei ani, a dus o viaţă evlavioasă, respectând cu stricteţe posturile şi acordând mult timp rugăciunii.

 

Rămânând orfană la o vârstă fragedă, Sfânta Iuliana a fost dată în grija rudelor, care nu o luau cu ele şi râdeau de ea. Iuliana primea totul cu răbdare şi fără a se plânge. Ea îşi exprima iubirea faţă de oameni, prin îngrijirea celor bolnavi şi prin coaserea de haine pentru cei săraci.

 

Viaţa evlavioasă şi plină de virtuţi a fetiţei a atras atenţia mai marelui satului Lazarevo, Iurie Osorin, care s-a căsătorit curând cu ea. Părinţii soţului au iubit-o pe nora lor blândă şi au lăsat grijile gospodăriei pe mâinile acesteia. Preocupările de acest fel nu au perturbat, însă, în vreun fel, nevoinţele duhovniceşti ale Iulianei. Întotdeauna găsea timp pentru rugăciune şi era mereu pregătită să-i hrănească pe orfani şi să-i îmbrace pe săraci. În timpul unei perioade grele de foamete, ea însăşi a rămas fără mâncare, după ce dăduse ultima fărâmitură cuiva care i-o ceruse. După foamete, venind o perioadă cu grea epidemie, Iuliana s-a dedicat complet îngrijirii bolnavilor

 

 

.Sfânta şi dreapta Iuliana a avut şase fii şi o fiică. După moartea a doi dintre fiii ei, se decisese să se retragă la o mănăstire, dar soţul ei a convins-o să rămână în lume şi să continue să-şi crească copiii. Conform mărturiei fiului Iulianei, Calistrat Osorin, care i-a scris Viaţa, din acel moment a devenit cu mult mai aspră faţă de ea însăşi: şi-a intensificat postul şi rugăciunea, nu dormea mai mult de două ore noaptea şi, atunci, doar îşi aşeza capul pe o masă.

 

La moartea soţului ei, Iuliana a împărţit săracilor partea sa de moştenire. Trăind într-o sărăcie lucie, ea nu a devenit mai puţin săritoare sau inimoasă, în toate mulţumind Domnului. Sfânta Iuliana din Lazarevo şi Murom s-a învrednicit de o apariţie a Sfântului Ierarh Nicolae făcătorul de minuni şi de îndrumare din partea Maicii lui Dumnezeu, în biserică.

 

Când dreapta Iuliana a adormit întru Domnul, ea a fost înmormântată lângă soţul ei, în Biserica Sfântul Lazăr. Aici şi fiica ei, schimonahia Teodosia, a fost înmormântată. În 1614, au fost descoperite sfintele moaşte ale Sfintei şi dreptei Iuliana, izvorând mir, de la care mulţi au primit vindecare.

 

Sfânta Iuliana din Lazarevo şi Murom este serbată în mod aparte, în fiecare an, pe 2 ianuarie.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.