Publicat pe 01.01.1970

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

 

 

 

Sfânta Cuvioasă Teodora din TesalonicPentru că L-a iubit pe Hristos, de la o vârstă fragedă, Sfânta Cuvioasă Teodora s-a lepădat de lume şi de toate lucrurile lumeşti şi a mers la o mânăstire, unde a devenit călugăriţă. Acolo, s-a nevoit şi a atins toate virtuţile. Binecuvântata a avut o asemenea ascultare şi cinstire faţă de surori şi de stareţă, încât şi după mutarea ei la Domnul se arăta ca şi cum ar fi fost încă în viaţă. Păstrându-şi viaţa curată şi nepătată, a rămas, pentru surorile mânăstirii, stâlp viu şi exemplu plin de virtute.

 

Curând după ce Teodora s-a mutat din această viaţă, trecea la cele veşnice şi stareţa, care şi ea vieţuise în curăţie trupească şi sufletească. Din acest motiv, a fost multă frământare în lume la înmormântarea ei, iar acolo s-au aflat şi oameni aleşi. Când s-a adunat mulţimea de monahi şi de bărbaţi, a fost deschis mormântul în care se aflau sfintele moaşte ale Cuvioasei Teodora, pentru ca trupul stareţei să fie aşezat tot acolo. Atunci, a avut loc o minune nemaiîntâlnită, care i-a uimit pe toţi cei ce au văzut-o şi pe cei care aveau să audă despre ea.

 

Locul în care se afla mormântul Sfintei, era înalt şi potrivit pentru vederea de către toţi cei care stăteau acolo. Astfel, când a venit momentul să fie aşezat trupul stareţei în mormânt, atunci - o, minune! - toţi cei care se aflau acolo au văzut că Teodora, ca şi cum ar fi fost în viaţă, s-a strâns şi s-a dat mai într-o parte a mormântului, făcând loc maicii ei duhovniceşti să fie îngropată. 

 

Toţi cei adunaţi acolo, văzând această minune extraordinară, într-un singur glas au strigat: „Doamne miluieşte!”. De atunci şi până astăzi, Dumnezeu a săvârşit multe semne prin această Cuvioasă Teodora. Demonii au fost alungaţi, orbii şi-au căpătat vederea şi mulţi au fost vindecaţi. Drept urmare, credincioşii continuă să-i cinstească memoria, hotărând ca zi de sărbătoare specială data de 5 aprilie.

 

Această Sfântă teodora, nu trebuie să fie confundată cu cealaltă Sfântă Teodora din Tesalonic, care este cinstită pe 29 august.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.