Publicat pe 22.04.2024

Sfinții Mărturisitori Varse și Evloghie, Episcopi de Edessa, și Protoghen, Episcop de Carhe (Ziua specială de cinstire: 25 august)

 

 

 

Sfinții Varse și Evloghie, Episcopi de Edessa (astăzi Şanlıurfa, Turcia), și Protoghen Mărturisitorul, Episcop de Carhe (astăzi Haran, în Şanlıurfa, Turcia), au suferit pe vremea ereticilor arieni, în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Împăratul Valentius (364-378), dorind să propage erezia ariană, i-a persecutat cu înverșunare pe ortodocși.

 

 

Carhe (astăzi Haran, în Şanlıurfa, Turcia)

 

Astfel, el l-a exilat pe Sfântul Varse, din orașul Edessa - un campion al Ortodoxiei - de pe tronul episcopal. L-a trimis la închisoare, pe Insula Arad.

 

 

Insula Arad

 

Ortodocșii de acolo l-au primit cu mare cinste, pe Sfântul exilat. Din această cauză, a fost trimis și mai departe, în orașul egiptean Oxirincius (astăzi Al Bahnasa, Egipt), dar acolo s-a repetat primirea călduroasă.

 

 

Oxirincius (astăzi Al Bahnasa, Egipt)

 

Apoi, Sfântul Varse a fost alungat până la marginea regatului, în orașul îndepărtat Tenon unde, epuizat de exilurile la care fusese supus, a trecut la cele veșnice.

 

La Edessa, împăratul Valentie l-a numit pe tron pe pseudo-episcopul arian Lupus, în Catedrala Episcopală. Asemenea lupilor în nume și faptă, el a împrăștiat oile turmei lui Hristos. Populația ortodoxă din Edessa, atât clericii cât și laicii, a încetat să mai frecventeze biserica proprie capturată de arieni. Ei se adunau în afara cetății și oficiau, sărbătorind, dumnezeieștile slujbe, în aer liber.

 

din căsuța poștală… ILUSTRATE noi

 

 

21 aprilie 2024: Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Sfânta Liturghie săvârșită în Mânăstirea Radu Negru din Protopopiatul Călărași

 

Aflând despre aceasta, împăratul a ordonat eparhului Modestus să-i omoare pe toți ortodocșii care se întâlneau pentru dumnezeieștile slujbe în afara orașului. Eparhul, având milă față de cetate, i-a informat pe ortodocși că nu ar trebui să mai participe la dumnezeieștile slujbe. Ortodocșii, aprinși de dorul după cununa muceniciei pentru Hristos, au mers în continuare în acel loc unde se adunau de obicei pentru rugăciune.

 

Eparhul Modestus, ascultând ordinele, a pornit într-acolo cu soldații săi înarmați. Pe drum, a văzut o femeie care se grăbea către slujbă, însoțită de pruncul ei mic, pentru a nu-l lipsi nici pe acela de cununa muceniciei. Zguduit de imagine, Modestus a făcut cale întoarsă, cu tot cu soldații săi. Apărând înaintea împăratului Valentius, el l-a îndemnat să anuleze decretul de a-i ucide pe toți ortodocșii, și să-l aplice doar preoților.

 

despre Sfinții Părinți…SOLII DE PREȚ

 

 

 

 

În data de 20 aprilie 2024, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului,

 

Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, a împlinit vârsta de 55 de ani

 

Întru mulți și binecuvântați ani, Stăpâne!

 

Așa încât, au dus pe cei de rang preoțesc la împărat, în frunte aflându-se cel mai vechi preot, Evloghie. Împăratul i-a îndemnat să participe la comuniunea cu pseudo-episcopul Lupus, dar niciunul dintre aceia nu s-a arătat de acord. Apoi, alte optzeci de persoane cu rang clerical au fost trimise în lanțuri, la închisoare, în Tracia. Ortodocșii i-au întâmpinat pe drum, venerându-i ca pe Mărturisitori și ajutându-i cu toate cele de trebuință. Aflând acest lucru, împăratul a ordonat ca Mucenicii să fie luați doi câte doi și să fie împrăștiați în zone îndepărtate.

 

Sfinții preoți Evloghie și Protoghen au fost trimiși în orașul Tebaida din Antinoa Egiptului.

 

 

Tebaida

 

Acolo, prin predicarea lor, ei au convertit la Hristos mulți închinători la idoli și i-au botezat. Când împăratul Valentius a pierit, fiind succedat pe tron de Sfântul Împărat Teodosie (379-395), Mărturisitorii ortodocși care au rămas în viață după persecuție s-au reîntors din exil.

 

Sfinții preoți Evloghie și Protoghen s-au întors la Edessa. În locul Sfântului Varse, cel alungat și trecut la cele veșnice, preotul Evloghie a fost ridicat la rang de Episcop de Edessa, iar Sfântul preot Protoghen a fost făcut Episcop în orașul mesopotamian Carhe.

 

Ambii Sfinți și-au îndrumat turmele, până la mutarea lor la Domnul, care a avut loc la sfârșitul secolului al IV-lea.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna aprilie 2024.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.