Sfinţii Iulian şi Iulie, din EghinaÎn Eghina, creştinismul s-a răspândit rapid şi nestingherit. Această insulă a fost locul în care s-au format două mari figuri misionare care au fost, totodată, şi fraţi - la începutul secolului al IV-lea: Iulian Diaconul şi Iulie Preotul.
Iulian s-a născut în anul 319, iar Iulie în 330, cei doi fraţi provenind dintr-o familie creştină înstărită din Eghina, cel mai probabil din satul Pahia Rahi. După ce au primit o educaţie de bază pe insulă, au plecat pentru studii superioare la Atena, studiind la acea vreme cu Sfinţii Vasile cel Mare şi Grigorie Teologul, cât şi cu viitorul împărat Iulian Apostatul.
Iulian şi Iulie, admirând lucrarea Sfântului Apostol Pavel, au decis să-i urmeze. Ei au revenit în Eghina, unde s-au pregătit pentru această misiune. După hirotonirea lor de către Episcopul Atenei, au predicat, au botezat, au ridicat biserici creştine şi au distrus temple ale idolilor. În Corint, i-au înfuriat pe arieni, aceia căutând să-i omoare. Apoi, au pornit în lunga lor călătorie, intenţionând să meargă în Italia, predicând adevărata credinţă în ţările balcanice neprimitoare, în Boemia, Polonia şi Ungaria.
Într-un sat din zona Dunării, aveau sa vadă o mulţime de oameni adunată în piaţă, iar în mijlocul ei aflându-se, legat, un tânăr posedat de un duh rău. Preoţii păgâni se pregăteau să-l ardă de viu, pentru a cruţa satul. Sfinţii au reuşit să alunge demonul şi l-au vindecat pe tânăr, prin puterea crucii. Mulţimea de oameni a rămas uimită, renunţând la ucidere iar tânărul supravieţuind, mulţi oameni ai satului ajungând să creadă în Adevăratul Dumnezeu dezvăluit de Iulian şi Iulie.
În vremea domniei lui Teodosie cel Mare, când Episcopul Damasie era la Roma, cei doi fraţi au vizitat această cetate din urmă, pentru a se închina la locul în care Sfântul Pavel fusese ucis. Acolo, Sfinţii au întâlnit doi oameni importanţi, care aveau să joace un rol important în viitorul lor. Primul a fost împăratul Teodosie, care le-a semnat o scrisoare de mână, prin care se permitea fraţilor să răspândească liber creştinismul în întregul imperiu. Al doilea a fost Episcopul Damasie al Romei care, recunoscându-le virtuţile, i-a trimis în nordul Italiei, în special la Milano, pentru a veni de ajutor Episcopului acelei regiuni: Sfântul Ambrozie. Acolo, au săvârşit cea mai mare lucrare, botezând creştini, construind biserici (aproximativ 100) şi vindecând bolnavi. Cel mai important lucru, a fost pacea adusă în Biserica din Novara.
Mai târziu, după cincizeci de ani de nevoinţe şi călătorii, au decis să se retragă. Fiecare şi-a ales o insulă: Iulian în Gozzano, pe Lacul Maggiore, iar Iulie în Cusio, pe Lacul Orta. Era pentru prima dată în viaţa lor, când cei doi fraţi se despărţeau. Iulie alesese o insulă pustie şi izolată, plină de stânci, şerpi şi reptile, niciun barcagiu nedorind să-l ducă acolo, de frică. Prin urmare, Iulie şi-a întins veşmântul deasupra apei şi a traversat-o în mod minunat. Acolo, cu ajutorul lui Dumnezeu şi puterea lui Hristos, El a „călcat peste şerpi şi scorpii”, supunându-i.
Iulian s-a îmbolnăvit foarte tare, mutându-se la Domnul la vârsta de 72 de ani, în ianuarie 391. A fost înmormântat în Biserica Sfântul Lavrentie, pe care o întemeiase. Iulie a trăit în pace încă zece ani, în rugăciune şi post, pe insula sa, care avea să-i poarte şi numele: San Giulio. El a fost înmormântat în Biserica Sfinţilor Petru şi Pavel, în ianuarie 401. Cinstirea specială a Sfântului Iulian are loc pe 7 ianuarie, iar a Sfântului Iulie pe 31 ianuarie. Pe 19 mai, se face cinstirea Mutării sfintelor lor moaşte.
Cinstirea celor doi fraţi a rămas uitată în Biserica Ortodoxă, timp de mai multe secole, deşi se păstrase în Occident. Vestea despre aceşti Sfinţi a revenit în Biserica locală din Eghina, în anul 1961, când pelerinii din Gozzano, conduşi de preotul Don Giuliano Ruga senior, au vizitat locul de naştere al Sfinţilor din Eghina, cinstind trecerea a 600 de ani de la Mutarea sfintelor lor moaşte în biserica ridicată în cinstea lor (1361-1961).
Icoana Sfinţilor Iulian şi Iulie, din EghinaDe atunci, există o poartă deschisă de comunicare între Gozzano şi Eghina, culminând cu aşezarea unei racle cu sfinte moaşte ale Sfinţilor şi ale unor părticele din mormintele lor, în Biserica Sfântului Dionisie, din Pahia Rahi, în ziua de 21 aprilie 1991. Sfintele moaşte ale Sfinţilor fuseseră dăruite Bisericii Sfântului Dionisie, anterior, pe 28 aprilie 1968, mai târziu fiind mutate în Biserica Sfinţilor Eghinei, din Livadi, revenind în 1991 la Biserica din Pahia Rahi.
Icoana Sfinţilor Iulian şi Iulie, din Eghina 2 şi părticele din mormântÎn Eghina, cinstirea lor se face cu mare fast, în Paraclisul închinat acestora, din localitatea natală Pahia Rahi. Această capelă a fost construită în 2008, lângă Biserica Sfinţilor Arhangheli, în prima parohie a satului. Este singura capelă din Eghina şi, probabil, din întreaga Grecie, închinată celor doi fraţi Sfinţi.
Sfintele moaşte ale Sfinţilor Iulian şi Iulie, din EghinaSărbătorile Sfinţilor sunt: 7 ianuarie, în cinstea Sfântului Iulian, şi 31 ianuarie, în cinstea Sfântului Iulie. Mutarea sfintelor moaşte ale acestor doi Sfinţi este sărbătorită pe 19 mai, aceasta fiind ziua lor principală de sărbătoare în Eghina. De asemenea, mai sunt sărbătoriţi pe 30 iulie, alături de alţi nouă sfinţi ai Eghinei.
Se speră ca visul regretatului Mitropolit Ierotei de Hidra, Speţes şi Eghina să se împlinească, astfel încât un lăcaş important să fie construit în Eghina şi închinat Sfinţilor Iulian şi Iulie, spre cinstirea lor în localitatea de origine: Pahia Rahi.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023