Colinde TV
Publicat pe 21.03.2024

Sfinții Mucenici Eulalia și Felix din Barcelona

 

 

 

Sfânta Fecioară Muceniță Eulalia a trăit în Spania, lângă orașul Barcionum (acum Barcelona), și a fost crescută de părinții ei în evlavia și credința creștină. Alte surse o plasează în Emerita, capitala Lusitaniei, Merida modernă din Spania. Deja de la vârsta de paisprezece ani, fecioara petrecea o viață solitară în casa părintească, preocupându-se de rugăciune, de citirea Sfintelor Scripturi și cu lucrarea mâinilor.

 

În timpul unei persecuții împotriva creștinilor, sub împărații Dioclețian (284-305) și Maximian (305-311), guvernatorul Dacian ajungea în orașul Barcionum pentru a scăpa de creștini. Auzind acest lucru, fecioara a părăsit în ascuns propria casă, noaptea, și până dimineața ajungea deja în oraș. Făcându-și loc prin mulțimea de oameni, fata l-a înfruntat cu îndrăzneală pe judecător, pentru că îi forța pe oameni să se lepede de Adevăratul Dumnezeu pentru a aduce, în schimb, jertfe celui rău.

 

Dacian a dat ordin să fie dezbrăcată și bătură cu nuiele, dar ea a îndurat cu fermitate chinul, zicând judecătorului că Domnul o va scăpa de durere. Sfânta Muceniță a fost legată de un copac, fiind chinuită cu căngi de fier, apoi arsă cu torțe.

 

Pe când o chinuia, Dacian a întrebat-o pe Sfântă: "Unde este acum Dumnezeul tău, pe Care L-ai chemat?". Ea a răspuns că Domnul era lângă ea, dar că Dacian, în necurăția lui, nu-L putea vedea.

 

În timpul rugăciunii Sfintei: "Iată, Dumnezeu ajută mie şi Domnul este sprijinul sufletului meu" (Psalmi 53, 4), flăcările torțelor s-au întors asupra chinuitorilor, aceștia căzând la pământ.

 

Printre cele treisprezece cazne la care a fost supusă, Eulalia a fost băgată într-un butoi cu cuțite (sau sticlă) înfipte în el, lăsat să se rostogolească pe stradă - stradă care astăzi se numește “Baixada de Santa Eulalia”, sau "Coborârea Sfintei Eulalia". În cele din urmă a fost răstignită pe o cruce în formă de X. Sfânta Muceniță Eulalia a început să se roage, ca Domnul să o ducă la Cer, pentru El Însuși, și cu această rugăciune și-a dat sufletul. Atunci, cei de față au văzut un porumbel alb ieșind din gura ei și înălțându-se către cer. O furtună de zăpadă, iscată brusc, a acoperit corpul gol al Muceniței, ca o haină albă.

 

Deși ziua de cinstire specială a Sfintei Mucenițe Eulalia este 22 august, ea apare uneori ca fiind 10 decembrie, posibil legat de apariția acestei zăpezi. Alte surse vechi menționează că Eulalia ar fi fost decapitată, fiind amintită, de asemenea, apariția porumbelului.

 

Trei zile mai târziu, părinții Muceniței au venit și au plâns înaintea trupului ei răstignit, dar s-au bucurat totodată că fiica lor va fi numărată între Sfinți. Când au coborât-o pe Sfânta Eulalia de pe cruce, unul dintre creștini, pe nume Felix, a spus cu lacrimi de bucurie: "Doamnă Eulalia, tu ești întâia dintre noi care câștigă cununa muceniciei!". Sfântul Felix însuși a primit, curând, moartea pentru Hristos și este, de asemenea, cinstit în ziua de 22 august.

 

Curând, a fost ridicat un Sfânt Altar deasupra mormântului ei. Venerarea Sfintei Eulalia era deja populară printre creștini, în anul 350 după Hristos. Poemul lui Prudentius, care a dedicat Cartea a 3-a din Peristephanon ("Despre Mucenici") Sfintei Eulalia, a făcut să meargă și mai tare vestea despre sfinteie sale moaște, care au fost împărțite în Iberia.

 

Episcopul Fidelis de Merida a reconstruit o bazilică în cinstea acesteia, în jurul anului 560 după Hristos. Sfântul ei lăcaș a fost cel mai popular în Spania vizigotă. În anul 780, trupul ei a fost mutat la Oviedo, de către Regele Silo. El se află într-o raclă de argint arab, donat de Alfonso al VI-lea în anul 1075. În 1639, a fost declarată Sfânta ocrotitoare a Oviedo.

 

 

Paraclisul Sfântului Martin, pe locul în care Sfânta Eulalia a stat în închisoareEulalia este cinstită prin mai multe statui și nume de străzi, în întreaga Barcelona. Sfintele sale moaște s-au aflat inițial în Biserica Santa Maria de les Arenes (Sfânta Maria a Nisipurilor; acum Santa Maria del Mar, Sfânta Maria a Mării). Au fost ascunse în anul 713, în timpul invaziei maure, fiind recuperate abia în 878.

 

În 1339, acestea au fost mutate într-o raclă din alabastru, în cripta noii Catedrale Santa Eulalia. Sărbătoarea Sfintei Eulalia se desfășoară, în Barcelona, timp de o săptămână, în jurul "zilei sale de sărbătorire aparte, 12 februarie". Unele obiceiuri din Spania par să manifeste confuzie între Sfânta Eulalia din Barcelona (12 februarie) și Sfânta Eulalia din Merida (10 decembrie). Deși există mici diferențe, pare a fi vorba, totuși, de aceeași Sfântă, iar ea este cinstită ca singură Sfântă de către Biserica Ortodoxă, pe 22 august.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.