Monday 19 february 2024

Sfântul Tbeli Abuserițe

Sfântul Părinte Tbeli Abuserițe a trăit și s-a nevoit în secolul al XIII-lea. Tatăl său, Ioan, Arhiducele de Atceara de Sus, a murit într-o bătălie cu turcii. După ce mama lui Tbeli a rămas văduvă, a fost tunsă călugăriță și i s-a dat numele de Caterina. Frații lui Tbeli, Abuseri și Bardan, au fost, de asemenea, oameni vestiți la vremea lor.

Sfântul Tbeli a primit o educație potrivită rangului său nobil și a reușit să-și înmulțească pe deplin talanții.

Sfântul Tbeli a lăsat o amprentă de neșters în istoria culturii georgiene ca imnograf, astronom, expert în muzică sacră și savant în domenii diferite. Știm din lucrările sale că a ctitorit o biserică în cinstea Sfântului Gheorghe în satul Hihani (în Atceara de Sus), sugerând că a compus majoritatea operelor sale, inclusiv o cronică a propriilor strămoși în acel sat - un arbore genealogic. El a avut șapte copii, pe care i-a trecut acolo, iar la sfârșitul cronicii sale a lăsat un testament, poruncind ca generațiile viitoare din familie să fie trecute.

Universitatea Tbeli

Sfântul Tbeli a contribuit imens la viața Academiei Gelati. Istoricii cred că acolo a primit educația vastă care i-a permis să se exprime în atât de multe și diferite domenii. Colecția de imnuri a Sfântului Tbeli, dedicate Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Gură de Aur, dezvăluie adevărata sa evlavie și talentul de scriitor al Bisericii. Ideile teologice profunde, înțelegerea simbolisticii și cea mistică a fenomenelor, "cunoașterea văzutului" și "înțelegerea celor nevăzute" evidente în această lucrare îl înfățișează pe Sfântul Tbeli ca pe cineva înzestrat în egală măsură ca savant, cât și ca teolog.

din căsuța poștală… ILUSTRATE noi

Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călărași (află mai mult) - Duminică, 18 februarie 2024

Sfântul Tbeli a fost fascinat de știința cronologiei și a compilat o lucrare numită Cronici: Comentarii Complete și Reguli în abordarea unora dintre problemele legate de Cronologie. Combinând o înțelegere solidă a astronomiei și istoriei, această lucrare transmite semnificația cosmică a calendarului iulian și a eshatologiei creștine. Faimoasa lucrare hagiografică a Sfântului Tbeli, “Noua Minune a Marelui Mucenic Gheorghe”, conține informații istorice valoroase privind eforturile familiei Abuserițe de a reînvia cultura georgiană în timpul epocii feudale.

Biserica Sfântul Tbeli - din Batumi

Urmând interesului său pentru literatură și știință, Sfântul Tbeli a lucrat și ca preot sfânt și temător de Dumnezeu. Cercetătorii cred că Sfântul chiar a fost Episcop de Tbeti - de unde a și primit denumirea de Tbeli. Biserica Ortodoxă Georgiană l-a numărat pe Sfântul nostru Părinte Tbeli Abuserițe între Sfinți, ca recunoaștere a nenumăratelor fapte bune pe care le-a făcut în numele Bisericii și al poporului său.

Cinstirea aparte a Sfântului Tbeli se face în data de 17 august. Astăzi, Universitatea de Stat Haceaur poartă numele Sfântului.

surprinse pe peliculă… noi CUVINTE DE FOLOS

Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie al Giurgiului, în biserica voievodalei Mănăstiri Comana (11 februarie 2024)

Abuserițe a fost o familie nobilă din Georgia medievală. Primii membri cunoscuți ai familiei, Ivan și fiul său Abuser au slujit cu fidelitate Regelui Bagrat al IV-lea (1027-1072) în Artanuji (în Klarjeti) și Hihati (în Adjara). Abuser a fost, de asemenea, comandant de Ațkuri și Țihijvari și guvernator al orașului armean Ani. Cariera sa, cât și cea a fiului său Grigol, au fost întrerupte când au fost capturați de rivalul lor, Liparit Baguași, în anii 1040. Ca urmare a acestui eșec, familia a cunoscut un declin și a mai rămas doar în Hihati, dar a rămas activă până în secolul al XVI-lea, când numele de Abuserițe apare menționat ultima dată în lista nobilimii Samțhe-Satabago.

Fragment din Cronică

Cercetările Sfântului Tbeli sunt valoroase nu doar din punct de vedere științific, ci și istorico-teologic. Lucrările Sfântului Tbel Abuserițe au un scop științific distinct și reprezintă o noutate completă în istoria științelor georgiene. Sfântul Tbel Abuserițe, ca om de știință și gânditor, a creat lucrări importante ale epocii, având o semnificație care depășește granițele Georgiei, prin valorile lor științifice.

***

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română (inclusiv conținutul notelor de subsol). Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în februarie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.