Sfântul Teoharie a rămas orfan la o vârstă fragedă. În anul 1740, statul otoman pornise război, iar tânărul Teoharie a fost dus împreună cu alți băieți creștini într-un lagăr de concentrare pentru a fi instruit ca ostaș. Sultanul Ahmed și Ibrahim Pașa, guvernatorul Asiei Mici, emiseseră un decret prin care băieții creștini trebuia să fie plasați în astfel de lagăre.
Acolo, Sfântul Teoharie a fost văzut de judecătorul din Neapolis (Nevșehir, în centrul Turciei), care l-a plăcut pe băiat. Judecătorul l-a scos pe Teoharie din lagăr și l-a luat să lucreze pe moșia sa și să aibă grijă de animalele acestuia.
Judecătorul și soția lui l-au plăcut atât de mult pe Teoharie, încât au decis să i-o dea pe fiica lor, cu condiția ca el să se convertească la Islam. Evlavia și frumusețea lui Teoharie îi determinase să ceară Sfântului să le devină ginere. Teoharie a răspuns, însă, refuzând cu curaj:
"Învățătorul meu, m-am născut creștin și nu mă pot lepăda de credința Mântuitorului meu și a părinților mei".
din căsuța poștală… ILUSTRATE noi
Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, înconjurat de copii în Biserica “Sfânta Mare Muceniță Anastasia” din Călărași,
Duminică 10 martie 2024…
Răspunsul a fost interpretat ca o mare ofensă, de către judecător, și astfel l-a amenințat pe Teoharie cu moartea prin înfometare și chinuire.
Teoharie a fugit la Biserica Sfântului Gheorghe, la Părintele Arhimandrit Gheorghe, unde și-a mărturisit păcatele și s-a împărtășit. S-a întors acasă și a rămas ferm în refuzul său de a îmbrățișa Islamul.
Pentru aceasta judecătorul l-a închis și, timp de mai multe zile, a fost lăsat fără mâncare, dar rugăciunea l-a ajutat să nu simtă asta, mulțumindu-se cu puțină apă din când în când. Continua să-și petreacă timpul în rugăciune.
Vechiul Nevșehir
După o vreme, lui Teoharie i s-a oferit din nou ocazia de a îmbrățișa Islamul, dar el a refuzat categoric să-și schimbe credința. Pentru aceasta, a fost legat de un cal și dus la o oră distanță de Neapolis, unde se afla un plop alb. Acolo, călăii l-au spânzurat și l-au ucis cu pietre, în jurul prânzului, pe 20 august 1740, și l-au îngropat sub plop.
Atunci, cerul s-a întunecat și a izbucnit o furtună mare cu tunete și fulgere, care a făcut ca drumul să fie inundat, chiar dacă înainte fusese soare.
Acest plop a devenit cunoscut sub numele de Kanli Kavak, înseamnând literalmente "Plopul sângelui" și până în ziua de astăzi o substanță asemănătoare sângelui curge din ramurile rupte. Acest plop a devenit loc de pelerinaj atât pentru otomani, cât și pentru creștini.
Mâna dreaptă a Sfântului TeoharieOdată cu schimbul de populații între Grecia și Turcia în 1923, sfintele moaște ale Sfântului Teoharie au fost duse la Biserica Sfintei Ecaterina, la Salonic, unde se află și astăzi. Există un loc în această biserică unde se află mâna dreaptă a Sfântului, așezată spre închinare, iar la sărbătoarea sa din 20 august are loc o procesiune în cinstea Sfântului.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.