Wednesday 17 april 2024

Sfântul Martirie, Arhiepiscop de Novgorod (Zi specială de sărbătoare: 24 august (+1199))

Sfântul Martirie s-a născut în Staraia Rusa (Novgorod, Rusia). În partea de nord-est a orașului, lângă malul drept al Râului Polista, a întemeiat în anul 1192 Mânăstirea Schimbarea la Față.

În Catedrala din Novgorod, Sfântul Martirie a fost ales Episcop, după mutarea la Domnul a Sfântului Grigorie (24 mai). La 10 decembrie 1193, la Kiev, a fost ridicat la rang de Arhiepiscop. Sfântul Martirie a devenit renumit ca neobosit ctitor de biserici.

În mai 1195, a întemeiat o biserică în cinstea Maicii Domnului, la porțile orașului. În data de 13 septembrie 1196, el a târnosit o biserică în cinstea Învierii lui Hristos, în noua mânăstire de maici de lângă Lacul Miacina.

În ianuarie 1197, Sfântul târnosea o biserică în cinstea Sfântului Chiril al Alexandriei, la mănăstirea de călugări cu același nume, la 3 km distanță de Novgorod. În anul 1197, a întemeiat în cartierul de tâmplari din Novgorod o mânăstire de maici în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Eufimia, ridicată de tinerele femei credincioase din oraș.

În ianuarie 1197, Sfântul Martirie a târnosit, în Mânăstirea Schimbarea la Față, în Staraia Rusa, un lăcaș ortodox închinat Sfântului Nichifor, Patriarhul Constantinopolului.

În mai 1198, a început ridicarea unei biserici din piatră în cinstea Schimbării la Față a Domnului, iar pe 15 august în același an o sfințea.

Tot în 1197, Prințesa Elena, soția Prințului Iaroslav Vladimirovici, construia în zona de negustori din Molotkova o biserică în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în mânăstirea întemeiată de Sfântul Martirie. Biserica a fost construită în amintirea următoarei minuni: un om evlavios din Novgorod mergea la biserică în fiecare zi. Odată, s-a întors acasă obosit, a adormit și a scăpat din mână o prescură amprentată cu imaginea Maicii Domnului. Câinii, mirosindu-le a pâine, s-au năpustit asupra prescurei, dar au azvârliți în lături, alungați de o putere nevăzută.

SOLII DE PREȚ…

La Biserica Valea Danului, din Eparhia Argeșului și Muscelului, a fost organizată o expoziție de cruci sculptate de meșterul popular Dan Gherasimescu și de Pr. Vasile-Cornel Ilina. Evenimentul face parte dintr-un proiect educațional inovativ: ”Educație prin Obiceiuri, Tradiții și Credință, Biserica şi şcoala – apărători ai neamului!”. Alți coordonatori: Prof. Elena Ilina-directoarea școlii, Pr. Dan-Florin Obrocea.

Elevii clasei a VII-a au mers în atelierul de artă tradițională al meșterului popular Dan Gherasimescu, unde acesta le-a prezentat diferite forme de cruci, meșteșugul cioplitului în lemn, troițe de lemn în formă de cruce, sculptură și crestături în lemn având ca bază troița veche românească, simbolurile reprezentative sculptate pe crucile de lemn.

Când Marele Prinț Vsevolod s-a înfuriat pe novgorodeni, în 1199, Sfântul Martirie a mers la Vladimir, cu reprezentanți ai orășenilor. Pe drum, însă, când se aflau pe malul Lacului Seliger, Sfântul a trecut la cele veșnice, aceasta întâmplându-se în ziua de 24 august. Trupul său a fost dus la Novgorod, la Porticul lui Martirie, al Catedralei Sofia (Sfânta Înțelepciune), numit astfel pentru că fusese construit de Sfântul Martirie însuși.

În 1439, numele Arhiepiscopului a fost inclus pe lista Sfinților Novgorodeni îngropați în Catedrala Sfânta Sofia, pentru care a fost atunci hotărâtă venerarea locală.

În 1471, înainte de înfrângerea Novgorodului, pe mormântul său a apărut un semn - a izvorât sânge.

În 1511, Sfântul Martirie a fost canonizat la nivelul întregii Biserici. Icoana sa apare pictată pe un stâlp din Altarul Catedralei Sfânta Sofia din Novgorod.

***

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna aprilie 2024.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile