Wednesday 7 february 2024

Sfântul Levchie din Volokolamsk

Sfântul Levchie din Volokolamsk a fost întemeietorul Mânăstirii Adormirii Maicii Domnului de la Râul Ruza, amplasată la aproximativ 32 de kilometri de orașul Volokolamsk și la 2 km de Satul Seredo-Stratilațk.

Sfântul Levchie a fost ucenic al Sfântului Pafnutie din Borov (1 mai) și apropiat al Sfântului Iosif din Volokolamsk (9 septembrie). Momentul aproximativ al întemeierii mânăstirii de către Sfântul Levchie a putut fi determinat în urma descoperirii sfintelor moaște ale Sfântului Daniel de Pereiaslav (7 aprilie). Sfântul Daniel, la sosirea sa în Mânăstirea Borov în anul 1466, a fost încredințat, de Sfântul Pafnutie, Bătrânului Levchie - ascet experimentat în viața duhovnicească.

După zece ani, adică în 1476, Bătrânul și ucenicul său s-au stabilit în regiunea Volokolamsk, unde au viețuit împreună încă doi ani, în vederea întemeierii mânăstirii. După aceasta, Sfântul Daniel a mers la Pereiaslav. Se presupune că Sfântul Levchie avea 62 de ani la vremea întemeierii mânăstirii. După ce a înălțat sfântul lăcaș, a devenit cunoscut în întreaga regiune, pentru viața sa ascetică. Sfântul Levchie s-a mutat la Domnul, la bătrâneți înaintate, la sfârșitul secolului al XV-lea. A fost înmormântat în mânăstirea pe care a întemeiat-o.

În manualele de iconografie, sfântul călugăr apare amintit la data de 27 iulie: "era cărunt, cu o barbă ca a Sfântului Serghie, având păr descoperit, schimă pe umeri, în mâini un toiag, în veșmânt monahal”.

Cinstirea aparte a Sfântului Levchie se face, conform sinaxarelor, atât pe 14 decembrie, cât și pe 17 august, la Sărbătoarea Sfântului Mucenic Levchie. În Biserica Greacă este cinstit, în mod special, pe 7 aprilie.

Locul de înmormântare a Sfântului monah Levchie nu se cunoaște cu certitudine, dar credincioșii au ridicat o cruce nu departe de Biserica Adormirea Maicii Domnului a mânăstirii întemeiate de acesta. Două izvoare, descoperite de călugăr, încă mai există. La răsărit de mânăstire, într-o râpă, se află unul dintre aceste izvoare sfinte. Demult, deasupra lui se găsea un ceas, încă din secolul al XV-lea. În anul 2000, aici a fost construit un mic turn din lemn, tot cu ceas, cu acoperiș înclinat și o turlă cu cruce.

În ziua de 27 ianuarie 2001, Sfântul călugărul Levki din Volokolamsk a fost canonizat, în Catedrala Tuturor Sfinților, la Moscova.

Una dintre puținele icoane supraviețuitoare ale Sfântului Levchie se găsește în Biserica Întâmpinării Domnului, lângă Râul Peski. Acolo, se află icoane salvate de prin sate.

Despre Sfânt, au mai rămas scrise, din istorie, acestea: avea "trăire înaltă" - se afla în nevoință neobosită, fiind un model de smerenie și ascultare. Călugărul Levchie iubea tăcerea, evita discuțiile fără rost, trudea din greu și purta haine aspre. Pe ucenicul său, Daniel, l-a pregătit pe calea monahală, învățându-l vreme de zece ani "viețuirea și cumpătarea monahală, faptele mari, smerenia și ascultarea".

Ce fel de învățător a fost călugărul sfânt Levchie se vede din faptul că, ulterior, Daniel de Pereiaslav a fost ales, de Marele Prinț Vasile, să-l boteze pe fiului său, viitorul Țar Ivan cel Groaznic, iar duhovnicul Țarului Ivan a fost ucenicul și fiul duhovnicesc al Sfântului Daniel de Pereiaslav, preot al Catedralei “Buna Vestire” din Kremlinul Moscovei, Andrei (mai târziu Mitropolit, Atanasie).

SOLII DE PREȚ

O Sfântă Icoană a Maicii Domnului „Axion Estin” a fost dăruită Mânăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la  consacrarea ca arhiereu.

Icoana a fost așezată pe locul Axioniței, spre închinarea credincioșilor.

În jurul anului 1487, Bătrânul Levchie, în căutarea tăcerii, a părăsit Mânăstirea Borovschi și s-a stabilit în pustie, unde a săpat un izvor și a construit Biserica Adormirea Maicii Domnului. Pustia lui Levchie era situată la 35 Km. de Volokolamsk, lângă Satul Sereda (Sereda Iurievscaia). Buletinul clerical din 1877 raportează că Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită de întemeietorul mânăstirii și aparținea de Prinții de Voloțk. Mânăstirea a fost susținută prin contribuțiile Prințului Boris și, apoi, prin cele ale fiilor săi.

Sfântul călugăr Levchie s-a mutat la Domnul pe când se afla în pustie, și a fost îngropat lângă zidurile sfântului lăcaș. Aceasta se întâmpla la sfârșitul secolului al XV-lea. Mai târziu, a fost construit un paraclis peste locul său de înmormântare, închinat Sfântului Levchie. În prima jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost înălțat, în locul fostului paraclis din lemn, un altul, din piatră. Clădirile mânăstirii – lăcașul și clopotnița - seamănă cu vechea catedrală a Învierii și cu clopotnița din Volokolamsk.

Multe vindecări s-au săvârșit la mormântul Sfântului Levchie. Astfel, în anul 1875, fiica proprietarului satului Voloceanov, Varvara Sergheevna Șeremeteva, nu mai putea merge, din cauza unei boli de picioare. Într-un vis, călugărul Levchie i s-a arătat și, după ce s-a rugat la mormântul său, a fost vindecată.

Sfântul călugăr a fost sărbătorit, în mod tradițional, în pustia sa, pe 17 iulie (stil vechi).

Mânăstirea a fost desființată în 1764, iar bisericile au devenit biserici parohiale. În anii ‘30 ai secolului al XX-lea, viața Bisericii se oprea aici, clădirile începând să fie distruse, iar în anii '50 ruinele Mânăstirii lui Levchie au fost, în cele din urmă, distruse total. În anul 2011, o Troiță a fost ridicată pe locul pustiei, deasupra presupusului loc de înmormântare a Sfântului Levchie.

Până în prezent, s-a păstrat o icoană veche a Sfântului Levchie, într-o ramă metalică solidă, datând din secolul al XVII-lea, care se află în Biserica Sretenschi din Satul Peski, regiunea Șahovschi.

În icoane, este înfățișat asemenea Sfântului Serghie de Radonej, la urma urmei Bătrânul Levchie fiind succesorul tradiției monahale moștenite de la Sfântul Serghie: învățătorul său, Sfântul Pafnutie, fusese ucenic al lui Nichita Serpuhov, pregătit pe calea ascezei chiar de marele stareț al ținutului rusesc.

O icoană modernă a Sfântului Levchie, pictată în 2001, se află la Iconostasul Bisericii închinate Sfântului Iosif de Voloțk din Mânăstirea Iosif-Voloțchii.

În 1998, o biserică de lemn închinată Sfântului Levchie a fost construită în regiunea Ruza, în satul Brichet.

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în februarie 2024.
Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.