Thursday 1 january 1970

Sfântul Isaac al II-lea al Optinei

Sfântul Cuvios Isaac al II-lea (Bobrikov) a trecut la cele veşnice, ca martir, în ziua de 26 decembrie  a anului 1938.

Patriarhia Moscovei a hotărât venerarea locală a Bătrânilor Optinei, pe 13 iunie 1996, canonizându-i pentru venerare universală, în data de 7 august 2000.

Sfântul Isaac al II-lea al Optinei este cinstit, în mod aparte, în data de 26 decembrie.

Mânăstirea Optina este o mânăstire ortodoxă de călugări, aflată în apropierea Kozelsk, în Rusia. În secolul al XIX-lea, Optina era cel mai important centru duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Ruse, slujind ca model pentru alte câteva mânăstiri, inclusiv Mânăstirea Şamordino din apropiere. A fost, în special, renumită ca centru al Bătrânilor ortodocşi ruşi (Stareţdom - Casa Stareţilor).

Mânăstirea Optina

Sfinţii Părinţi de aici au făcut ca Mânăstirea Optina (sau Pustinia) să se concentreze pe puternica mişcare de reînnoire, care se răspândise în Biserica din Rusia începând cu începutul secolului al XIX-lea şi continuând chiar şi în vremea persecuţiilor ateiste ale secolului XX. Sfântul Paisie de la Neamţ (Velicicovschi - 15 noiembrie) a avut o influenţă puternică în revenirea tradiţiei isihaste, aproape pierdute, a spiritualităţii ortodoxe în Rusia, în secolul al XVIII-lea, iar lucrările sale găsite în Mânăstirea Optina s-au răspândit în tot ţinutul rusesc. 

Bătrânii Optinei au devenit renumiţi în întreaga lume ortodoxă. pentru sfinţenia şi darurile lor duhovnicesţi. Printre ei, cei mai cunoscuţi sunt: Schim-Arhimandritul Moise, Schim-Egumenul Antonie, Ieroschimonahul Leonid, Ieroschimonahul Macarie, Ieroschimonahul Ilarion, Ieroschimonahul Ambrozie, Ieroschimonahul Anatolie (Zerţalov) şi Ieroschimonahul Varsanufie.

Stareţii Mânăstirii Optina au fost arestaţi în urma Revoluţiei Socialiste din Octombrie, ultimul dintre ei fiind executat la Tula, în 1938. După ce fusese confiscată de autorităţi, Mânăstirea Optina a fost prima mânăstire restituită Bisericii Ortodoxe Ruse în cadrul Perestroikăi.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.