Sfântul Serapion a fost stareț al Mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din pustia Davit-Gareji. El a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Odată, Sfântul Serapion a pornit spre oraș, fiind urmat la mică distanță de câțiva dintre frații mânăstirii.
În timpul călătoriei, un grup de tâlhari i-a atacat pe unii călugări care porniseră mai înainte de starețul lor, și le-a răpit multe dintre vasele bisericești pe care le duceau cu ei.
Îngroziți, călugării au fugit înapoi către Sfântul Serapion și i-au istorisit ceea ce se întâmplase.
"Mare este Dumnezeu!", a spus Sfântul Serapion. "Nu voi permite necredincioșilor să fure lucruri sfinte!”
Cu toiagul în mână, starețul a alergat singur înainte, în urmărirea tâlharilor. Când tâlharii au întors privirea înapoi, au văzut o flacără cumplită ieșind din toiagul starețului și s-au înspăimântat tare. Au abandonat măgarul care le purta prada și au fugit cât au putut de tare.
Altădată, Serapion a ieșit brusc din chilia sa și a strigat, către frați:
"Vai de mine! Vai de mine! Tâlharii i-au atacat pe slujitori, în drum spre mânăstire!".
După ce a dat această veste înspăimântătoare, s-a întors în chilia sa și a început să se roage. După câteva ore, slujitorii, tulburați, au ajuns la mânăstire și au povestit cum tâlharii îi atacaseră pe drum. Ei au spus că, venind atacatorii au fugit, abandonând catârii care transportau bunurile mânăstirii. La scurt timp după aceea, catârii ajungeau, însă, și ei la mânăstire, neînsoțiți, purtând sarcina așa cum o primiseră de la început.
despre Sfinții Părinți…SOLII de preț
Aniversare
Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a împlinit, în data de 17 aprilie 2024, 30 DE ANI DE ARHIERIE.
Întru mulți și binecuvântați ani, Stăpâne!
Sfântul Serapion a abandonat, în cele din urmă, conducerea mânăstirii. A fost tuns în marea schimă și s-a retras în singurătate.
Curând după aceea, Dumnezeu dezvăluindu-i că sfârșitul acestei vieți se apropia, a mers și le-a cerut fraților să-l îngroape sub porțile bisericii, într-un mormânt pe care și-l pregătise. Aceasta, pentru ca toți cei care intră acolo să calce peste mormântul său.
Sfântul Serapion a trecut la cele veșnice în anul 1774.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna aprilie 2024.