Sfântul Cornel (Corneliu, Cornelie), egumenul Mânăstirii Paleostrov, din regiunea Oloneț, s-a născut la Pskov. A intrat într-o mânăstire și a fost tuns călugăr, începându-și nevoințele monahale în Mânăstirea Valaam. Mai târziu, a traversat Finlanda, până la Marea Albă, și i-a luminat pe păgânii de acolo, de mai multe ori fiind supus unor pericole de moarte. O perioadă, Sfântul Corneliu a vizitat mai multe mânăstiri și schituri, acumulând o experiență neprețuită, viețuind printre pustnicii smeriți și asceții din pustie.
Regiunea Oloneț (roșu), în Republica Karelia (verde), RusiaLa sfârșitul secolului al XIV-lea, odată cu încheierea numeroaselor sale pelerinaje, a mers lângă Lacul Onega în căutarea unui loc retras, pentru a trăi în tăcere și rugăciune. Frumusețea locului și izolarea insulei Paleh de pe Onega (Vspalie) l-au atras pe pustnic și s-a stabilit acolo, construind o mică chilie pentru sine.
Curând, vestea despre viața evlavioasă a Sfântului Cornel s-a răspândit în toată regiunea și, în ciuda izolării insulei, numeroși vizitatori au început să meargă la acesta, căutând ajutor și îndrumare duhovnicească. Unii dintre ei i-au cerut Sfântului ascet să le permită să se așeze pe insulă, pentru a duce și ei viață de pustnicie. Sfântul Cornel i-a primit cu bucurie și i-a ajutat să ridice chilii; și apoi au înălțat o Biserică în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și o trapeză în cinstea Sfântului Profet Ilie. Acesta a fost începutul Mânăstirii Paleostrov.
Fără a-și neglija îndatoririle de a gestiona mânăstirea pe care a întemeiat-o, plăcutul lui Dumnezeu se retrăgea adesea să se roage, într-o peșteră izolată situată pe aceeași insulă, la poalele unui munte. Nevoința în rugăciune a Sfântului Cornel a fost sporită prin purtarea unor lanțuri grele de fier și prin postirea sa aspră.
Odată, în timpul rugăciunilor de seară, Sfântul egumen a avut parte de o arătare a Domnului Iisus Hristos, Care ținea o cruce în mâini și l-a binecuvântat atât pe el, cât și mânăstirea. Mângâiat de o asemenea dulce arătare, Sfântul Cornel l-a lăsat pe iubitul său ucenic, Sfântul Avraam (21 august), ca egumen al mânăstirii, retrăgându-se la schitul său din peșteră, unde a rămas până la mutarea la Domnul.
Sfântul Cornel a trecut cu pace la cele veșnice, în jurul anului 1420, la o vârstă înaintată, fiind înmormântat în locul nevoințelor sale ascetice în pustie. În timpul vieții Sfântului egumen Avraam, Domnul a proslăvit trupul primului ctitor al Mânăstirii, Sfântul Cornel, prin nestricăciune.
Sfântul Cornel, învățându-l pe ucenicul său AvraamSfântul Avraam și frații mânăstirii au mutat cu evlavie sfintele moaște ale învățătorului lor, din peșteră, și le-au așezat sub podeaua Catedralei închinate Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
despre Sfinții Părinți…SOLII DE PREȚ
De curând, la Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Strungari (com. Pianu, jud. Alba - Arhiepiscopia de Alba Iulia), a fost cinstită în mod aparte împlinirea a 104 ani de la nașterea pustnicului Ioan David, a cărui viețuire ascetică a fost strâns legată de acest așezământ monahal, cât și de Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia.
„Astăzi [15 feb. 2024] se împlinesc 104 ani de la nașterea fratelui Ioan David. Cunoscându-l, am fost foarte atașat de personalitatea duhovnicească a dânsului. Chiar dacă am fost legat sufletește și de Sfântul Munte Athos și am întâlnit mulți părinți îmbunătățiți, nu m-a impresionat nimeni ca și fratele Ioan David. A trăit în mod simplu, discret și își făcea programul de rugăciune în fiecare zi. Dânsul punea accent pe împlinirea rugăciunilor zilnice și pe spovedania regulată. De asemenea, îmi amintesc despre modul în care sublinia legătura deosebită pe care a avut-o cu arhimandritul Dometie și ieromonahul Varsanufie Știrban de la Râmeț și cu părintele Mihail de la Rod, oameni duhovnicești, îmbunătățiți și cu viață sfântă”. (Pr. Arhim. Andrei Barbu - feb. 2024)
„El a fost un om simplu, fiind de mic orfan. S-a întreținut numai cu rugăciunea. Avea câteva oițe și avea grijă de ele. Dar şi oile le îngrijea prin rugăciune. Dacă-şi chema oiţele, ele veneau, dacă le spunea să stea, ele stăteau. Veneau şi animale sălbatice şi le hrănea din mână, aşa cum făcea şi părintele Varsanufie. Se întâmpla lucrul acesta. Şi părintele Varsanufie făcea lucrul acesta, că venea lupul și îi dădea de mâncare din mână. Fratele Ioan avea foarte multă smerenie. Vorbea cumva în parabole şi pe urmă îți dădeai seama că ți-a răspuns la problemele tale. Nu spunea într-un mod direct, ci pe ocolite” (Monahia Ioresta de la Râmeț)
„Fratele Ioan e sfânt înaintea multor călugări și preoți. Postea foarte mult și pot să spun că era un om al lui Dumnezeu, un trăitor. Dacă trăia, nu permitea să se scrie despre el. Nu se lăuda, nu se arăta, vorbea foarte puțin și trebuia să înțelegi bine ce voia să spună. Mai rar ca el. De la el încoace nu am mai găsit pe nimeni ca el și ca părintele Arsenie. A fost un sfânt al Râmețului!” (Ierusalima Ghibu)
Șapte citate duhovnicești ale pustnicului Ioan David
1. Să fii convins că la ce nu poți ajunge prin iubire, nu vei ajunge niciodată prin asprime și strășnicie.
2. Vai, Doamne! Nevoință, efort, am văzut, dar dragoste nu prea!
3. Cea mai mare teologie este să-L cunoști pe Dumnezeu și să stai de vorbă cu El, nu să vorbești despre Dumnezeu din ce-ai învățat.
4. Cuvântul „prieten” înseamnă ca cineva să-și pună sufletul pentru tine, să moară pentru tine.
5. Călugărul care nu-și stăpânește limba lui în vremea mâniei, nici patimile nu le va putea stăpâni unul ca acesta.
6. Nu mai număra metaniile, fă acolo câte poți și după ce nu mai poți, mai fă încă.
7. Caută-L pe Dumnezeu!
Sfântul Avraam a fost, de asemenea, canonizat, pentru viața sa ascetică, fiind înmormântat în Mânăstirea Paleostrov alături de bătrânul său.
Sfântul Cuvios Cornel din Paleostrov are ca zi specială de cinstire anuală data de 21 august.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.