Saturday 16 march 2024

Sfântul Cuvios Avramie, Iubitorul de Nevoințe (din Peșterile Apropiate ale Kievului)

Este greu de stabilit cu exactitate când a trăit Sfântul Avramie și ceilalți Sfinți ai Peșterilor, din cauza lipsei de înregistrări scrise. Este probabil că au viețuit în timpul invaziilor mongolo-tătare din secolul al XIII-lea.

În "Teraturgim"-ul ieromonahului Atanasie (Kalofoischi), datând din secolul al XVII-lea, Sfântul Avramie este numit "Cuviosul Stareț Avraam, Iubitorul de Nevoințe".

Arhiepiscopul Filaret (Gumilevschi) a spus că "spre sfârșitul vieții sale, el s-a nevoit într-o peșteră. După ce s-a rugat aici, a trudit pentru a asigura toate cele necesare obștei Peșterilor, ceea ce i-a adus titlul de Iubitor de Nevoințe”.

Arhiepiscopul Serghie (Spaschi) sugerează că Sfântul Avramie a trăit în secolele XII-XIII. Pe de altă parte, Enciclopedia Ortodoxă îi plasează viața între a doua jumătate a secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. Sfintele sale moaște se odihnesc în Peșterile din Apropiere, ale Sfântului Antonie.

DATINĂ și CREDINȚĂ

ISTORISIRI PE VALEA NEGRILESEI, CU SCHEULEAC ION - STULPICANI | BUCOVINA

Pe o icoană veche a făcătorilor de minuni din Peșterile Apropiate, Sfântul Avramie este numit "egumen". El este descris în același mod într-o listă în manuscris a Sfinților. Dacă este așa, atunci acesta este cel care l-a îngropat pe Prințul Ivan care a fost ucis de propriii săi slujitori în Vișgorod, în 1396, lângă mormântul Sfântului Teodosie (3 mai).

Sfântul Avramie Iubitorul de Nevoințe are ca dată specială de cinstire, hotărâtă de multă vreme, ziua de 21 august, odată cu Sfântul Avramie din Smolensk.

Sfântul Avramie Iubitorul de Nevoințe mai este, de asemenea, cinstit pe 28 septembrie, la Soborul tuturor Cuvioșilor Părinți ai Mânăstirii Peșterilor din Kiev, ale căror sfinte moaște se află în Peșterile Apropiate ale Sfântului Antonie.

De asemenea, Sfântul Avramie este serbat în mod special în a doua Duminică a Postului Mare, la Soborul tuturor Cuvioșilor Părinți ai Peșterilor din Kiev (care este o sărbătoare cu dată schimbătoare).

***

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.