Thursday 1 january 1970

Sfânta Anisia - descoperirea sfintelor moaşte, în 1980

Sfânta Anisia s-a născut într-o familie creştină bogată şi evlavioasă din Tesalonic. La moartea părinţilor ei, Sfânta Anisia s-a dedicat voturilor curăţiei şi sărăciei, rugându-se şi ajutându-i pe săraci.

În anul 298, pe când se afla în drum spre biserică, un soldat roman a prins-o. Descoperind că era creştină, el a bătut-o şi intenţiona să o tragă într-un templu păgân, pentru a aduce jertfă zeilor romani. Refuzând şi mărturisind că Hristos este Adevăratul Dumnezeu, ea a scuipat în faţa lui, iar el a ucis-o înfigând o sabie în pântecele Sfintei.

Creştinii evlavioşi au îngropat-o cu cinste şi, în cele din urmă, deasupra mormântului Sfintei Anisia a foist ridicată o biserică. 

În vara anului 1980, Mitropolit fiind Pantelimon al II-lea, Ministrul lucrărilor publice Nicolae Zartinidis încerca să deschidă o nouă magistrală rutieră, 3 Septembrie, care să lege Universitatea cu plajele. În timpul săpăturilor, pe 4 iulie 1980, s-a descoperit o mare parte dintr-un lăcaş creştin timpuriu, precum şi rămăşiţele pământeşti ale unor creştini din acea vreme.

Anunţul descoperirii a stârnit un interes intens în cercurile ecleziastice şi academice. De fapt, un anunţ pe larg a fost făcut la cea de-a 10 -a Conferinţă Internaţională privind Arheologia Creştină, de către profesorul Teodor Zisis. În ciuda obiecţiilor echipei profesorului Dimitrie Ţamis, s-a ajuns la concluzia că ruinele descoperite aparţineau Mânăstirii Sfintei Anisia, iar sfintele moaşte descoperite în interiorul culoarului central şi în apropierea Sfintei Mese a Altarului aparţineau Sfintei Anisia. 

Sfânta Anisia - sfintele moaşte

Profesori teologi de renume ai Universităţii, precum Teodor Yagkou şi Pr. Teodor Zisis, studiind subiectul Bazilicii Sfintei Anisia, au căzut de acord asupra a ceea ce se descoperise în vechiul lăcaş creştin, susţinând că era imposibil ca în acel punct, din afara zidurilor cetăţii, să mai fi existat o altă bazilică - la o distanţă de 500 de metri de zona „Sintrivani” a Tesalonicului de astăzi, unde se afla Poarta Kassandreotiki, şi să aibă o arie la fel de mare precum cea a clădirilor descoperite, după cum apărea descris în textele ecleziastice. Prin urmare, lăcaşul creştin timpuriu şi sfintele moaşte trebuia să fie atribuite, cu certitudine, Sfintei Muceniţe Anisia.

Sfânta Anisia - sfintele moaşte (deschise spre închinare)

Sfintele moaşte ale Sfintei Anisia au fost, ulterior, duse în Biserica Sfântului Dimitrie, unde se află aşzate spre închinare şi în ziua de astăzi.

Sfânta Anisia - baldachin şi racla cu sfintele moaşte

Sfânta Muceniţă Anisia este serbată, în mod aparte, în Biserica Ortodoxă, în ziua de 30 decembrie în fiecare an.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.