Refacerea Bisericii (Templului) celor 40 de Mucenici din Sevastia, cinstiți pe 9 martie, este sărbătorită în mod deosebit în ziua de 9 august, anual.
Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia (icoană din patrimoniul Muzeului Grăniceresc Năsăudean / Țetcu Mircea Rareș)La noi, evenimentul și sărbătoarea amintitite nu sunt foarte cunoscute, dar într-un Minei grecesc, se găsește o slujbă specială pentru această zi de sărbătoare. Mineiul a fost tipărit în secolul al XIII-lea.
Inițial, la Constantinopol, existau două biserici închinate acestor binecunoscuți și cinstiți Sfinți: una, construită sub împăratul Anastasiu I, între anii 491-518 după Hristos1, iar cealaltă, sub împăratul bizantin Tiberiu al II-lea Constantin, între anii 578-582 după Hristos2, iar de acest fapt se leagă și sărbătoarea.
Cinstirea Sfinților 40 de Mucenici s-a făcut din timpuri străvechi. Tot astfel, spre exemplu, Pasajul Imperial al lui Domitian3 ne amintește despre acest cult deosebit. Mergând pe calea unui împărat și urmând pașii istoriei în acest pasaj subteran uluitor, pot fi văzute zidurile sale enorme, proiectate pentru a oferi o bună protecție și izolare. Pasajul îi permitea împăratului să treacă nevăzut din luxosul său palat, în Forumul Roman. Pasarela a fost restaurată recent, în 2015 - an în care a fost și redeschisă publicului - iar patru dintre cele 7 rampe ale sale au rezistat, în mod remarcabil, până în zilele noastre. Însă, cel mai izbitor exemplu al restaurării meticuloase rămâne, conform cercetătorilor și arheologilor, intrarea în Aulă. Această intrare este împodobită cu fresce mișcătoare dedicate istoriei martiriului celor 40 de Sfinți Mucenici - soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu Fulger) convertiți la creștinism și, ca urmare, martirizați în anul 320, fiind întemnițați pentru 8 zile și apoi forțați să rămână într-un lac înghețat, peste noapte, în speranța că vor muri. Sfinții 40 de Mucenici au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas, din Turcia), din ordinul împăratului Licinius (308-324).
Pasajul Imperial al lui Domitian, cu fresca celor 40 de Mucenici Sfinți - thehistoryblog.comCea mai veche relatare despre existența și martiriul lor aparține Sfântului Episcop Vasile cel Mare al Cezareei Capadociei (370–379), într-o omilie rostită în ziua praznicului lor, acesta cinstindu-i la 50-60 de ani de la martirizarea lor. Conform Sfântului Vasile, Legiunea lor fusese detașată în anul 320 în cetatea Sevastia, iar trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos, erau foarte pricepuți în studiul Sfintei Scripturi. În ciuda faptului că împărații Constantin cel Mare și Licinius emiseseră în anul 313 Edictul din Milan, prin care practicarea creștinismului devenea permisă, conflictul izbucnit ulterior între cei doi împărați l-a determinat pe Licinius să inițieze o persecuție anticreștină în provinciile din estul imperiului, care se aflau în jurisdicția sa.
În aceea noapte a martiriului s-au petrecut, însă, mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât deasupra mucenicilor. În zorii zilei, cei patruzeci de soldați au fost scoși vii din lac, motiv pentru care li s-au zdrobit fluierele picioarelor, pentru a-și pierde astfel, în chinuri, viața. Trupurile le-au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Creștinii au adunat, însă, rămășițele lor și le-au împărțit în mai multe cetăți; în acest fel, venerarea celor Patruzeci de Martiri s-a răspândit în întreg imperiul și numeroase biserici au fost ridicate în cinstea lor, între care și cele două legate de sărbătoarea din 9 august.
De asemenea, în cinstea celor Patruzeci de Mucenici a fost construită o biserică în orașul Cezareea Capadociei - chiar aceea în care Sfântul Episcop Vasile cel Mare își rostea omilia. Grigorie de Nyssa a avut o evlavie deosebită față de cei Patruzeci de Mucenici, încât le-a dedicat două discursuri, iar pe părinții săi avea să-i înmormânteze lângă sfintele moaște ale Sfinților Mucenici. Sfântul Efrem Sirul i-a elogiat, de asemenea, pe cei Patruzeci de Mucenici. Istoricul Sozomen a lăsat o relatare interesantă despre Aflarea sfintelor moaște ale Sfinților 40 de Mucenici în sanctuarul Sfântului Tirs, construit la Constantinopol de consulul Caesarius, prin intervenția împărătesei Pulcheria. Sfintele moaște ale celor 40 de Mucenici din Sevastia, câte au mai rămas în urma arderii, fuseseră găsite în prima jumătate a secolului al V-lea de Sfânta și drept-credincioasa Pulcheria Împărăteasa, fiica împăratului Arcadie și sora împăratului Teodosie al II-lea, într-o capelă subterană aflată în afara zidurilor Constantinopolului, acolo unde fuseseră odinioară casa și grădina unei diaconițe numite Eusebia și deasupra căreia se construise o biserică mai nouă și mai mare.
Text within this block will maintain its original spacing when published Vă informăm: PRAG ANIVERSAR
Anul 2023 este pentru Episcopia Sloboziei și Călărașilor un
prag aniversar, Eparhia din Bărăgan împlinind 30 de ani
de la înființare.
Hotărârea sinodală în acest sens era confirmată de
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor,
în şedinţa sa din 2 septembrie 1993, care a stabilit şi întinderea
teritorială a noii episcopii, precum şi reşedinţa episcopului.
O Adunare Naţională Bisericească a fost convocată
în şedinţă extraordinară la 5 octombrie 1993.
La 11 ianuarie 1994, IPS Mitropolit de acum Nifon - în prezent
Arhiepiscopul Târgoviștei - era ales de către Colegiul Electoral
Bisericesc, drept Episcop titular al nou înfiinţatei
Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor.
Text within this block will maintain its original spacing when published Tot astfel, merită amintit, pentru ilustrarea modului în care cultul cinstirii acestor Sfinți a fost răspândit încă din timpuri străvechi în lume, faptul că în Albania de astăzi se află o Mănăstire a celor Patruzeci de Sfinți Mucenici, în Sarande, construită în secolul al VI-lea după Hristos, despre care se crede că a fost un important loc de pelerinaj.
Episcopul Gaudentius din Brescia, mutat la Domnul în jurul anului 410, a primit părticele din cenușa Sfinților Mucenici, în timpul unei călătorii în Orient, pe care le-a așezat împreună cu alte sfinte moaște în altarul bazilicii pe care o înălțase, ținând un discurs, încă păstrat și el, cu ocazia sfințirii sale.
Biserica Santa Maria Antiqua din Forumul Roman, construită în secolul al V-lea, conține o capelă, construită la fel ca și biserica pe un loc antic și închinat celor Patruzeci de Mucenici. O pictură murală din secolul al VI-lea sau al VII-lea înfățișează martiriul lor. Numele mărturisitorilor, așa cum apar ele în sursele ulterioare, fuseseră înscrise anterior pe această frescă.
Cronici ale martiriului lor, scrise ulterior în limbile greacă, siriacă și latină, mai sunt păstrate până astăzi și, de asemenea, un „Testament” al celor Patruzeci de Mucenici.
Părticele din sfintele moaște ale celor patruzeci de mucenici se găsesc și la Mănăstirea Antim din București.
Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizată în august 2023.1Flavius Anastasius, cunoscut sub numele de Anastasiu I, a fost împărat bizantin în perioada 491-518. Balcanii fiind pustiiți de slavi, Anastasiu a întărit cetățile dunărene și a creat un zid lung de 72 km, la nord de Constantinopol (Zidul Anastasian), care se întindea de la Marea Marmara la Marea Neagră.
Anastasiu a fost un monofizit convins, motiv pentru care și-a atras ura poporului - crezând că Hristos ar fi avut doar o singură fire, cea dumnezeiască, nu și una omenească, după o teză atacată de Biserică, a călugărului eretic Eutihie din Constantinopol. Lui Flavius Anastasius i-a urmat împăratul Iustin.
2Tiberiu al II-lea Constantin a ajuns la putere în 574, când Iustin al II-lea l-a proclamat Cezar și l-a adoptat ca pe propriul său fiu. Tiberiu era născut în Tracia de parte latină, la mijlocul secolului al VI-lea, dar s-a distins, totuși, ca primul dintre "Cezarii vorbitori de greacă", conform Episcopului și scriitorul ortodox siriac din secolul al XIII-lea Bar Hebraeus.
Pe când împărățea, împăratul sasanid Kosrau I a lovit provinciile armene ale imperiului, în 576, jefuind Melitina și Sevasta.
În timpul domnieii sale, Tiberiu a reușit să îi liniștească pe creștinii monofiziți și calcedonieni, cu destul de mare succes, prin numiri strategice și reducerea persecuțiilor. Spre deosebire de predecesorul său, el s-a abținut în mare măsură să-i persecute pe supușii monofiziți, dar supușii săi arieni din Occident nu s-au descurcat la fel de bine.
3Palatul lui Domitian a fost construit ca reședință oficială a împăratului roman Domitian în 81-92 după Hristos, și a fost folosit ca atare de împărații ulteriori. Rămășițele sale domină Dealul Palatin din Roma, alături de ale altor palate.