Thursday 11 january 2024

Răcituri și alte delicatese de iarnă, ca remediu în fața gerurilor de altădată (11-14 ianuarie 2024, Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară, între orele 11-16)

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind organizate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 11-14 ianuarie 2024 evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătie preparate ca Piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză. Acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA.

În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul.

De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.

,,Răciturile erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive, ca remediu în fața gerurilor de altădată. La Muzeul ASTRA veți avea ocazia să trăiți experiența gătirii de răcituri, după tipare clare și respectare cu sfințenie a cantităților și ingredientelor dar și exemplul clar de utilizare a tuturor resurselor, după cum nu se arunca nimic în gospodăria țăranului din România.

Piftie în farfurie, Răci în blid, Răci în tăner , Popricaș de Rugă și zama cu moare de varză sunt câteva rețete întâlnite, în această perioadă a anului, din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor. Rețetele sunt culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA, altele experiențe personale și vor fi prezentate publicului în acest început de ianuarie și de 2024! Răciturile erau și sunt nelipsite de pe masa gospodăriilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive, pentru gerurile de altădată.

La Muzeul ASTRA veți avea ocazia să trăiți experiența gătitului de răcituri, după tipare clare, respectarea cu sfințenie a cantităților și ingredientelor dar și exemplul clar de utilizare a resurselor - de fapt, cum nu se arunca nimic în gospodăria țăranului din România. Vom vorbi și despre instrumentarul din lemn esențele lemnoase care au folosite de meșteri ca nu cumva să amărască mancarea sau să-i modifice gustul.

De ce în această perioada a anului se tăia lemnul de diferite esențe și cum erau prelucrate lingurițele din lemn, străchini din lemn și restul instrumentarului? Vom afla împreună! La Muzeul ASTRA se gustă tradiția curată! Cultura se trăiește!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești.

Sâmbătă se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu constituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre. Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc, acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece - piftiile - se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.

Pentru că dorim să vă prezentăm modalitatea de confecționare a instrumentarului folosit în cuhnia tradițională, doi meșteri rudari vor fi alături de noi, de vineri până duminică, pentru a lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie. Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial cu Asociația non-profit Lăcașuri Ortodoxe.

Cosmin Călinescu,

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile