Thursday 1 january 1970

Ouă vopsite natural

Ia să încercăm ceva...

În cărțile vechi, la vopsirea pânzeturilor și a lânei, a fibrelor naturale, fiertura de păpădie (cu totul) e indicată pentru obținerea unui pigment galben-verzui pal, iar fiertura de scoarță de măr de cultură proaspată, pentru pigmentarea în galben/brun, în functie de soi. Încercăm pentru Înălțare, să aplicăm vopseaua pe ouă. Cum or ieși?

Am ales să nu amestecăm mai multe plante, ca să vedem nuanța simplă proprie.

După ce a scăzut apa, iată ce am obținut:

Păpădie fiartă
Scoarță de măr fiartă

După 30 min de cufundat ouăle perfect albe în vopselurile rezultate, iată și rezultatul:

Scoarța de măr pare să fi funcționat cel mai bine, păpădia fiind slabă pentru ouă. Deci păpădia ar fi mers amestecată și cu alte plante pigmentare, cum ar fi ștevia, pentru aceeași nuanță de galben-verzui. Cred că am fi putut încerca și cu oțet, pentru o fixare mai bună, de altfel recomandat atât la vopsitul ouălor, cât și la obținerea pigmenților din plante. Eu sunt mulțumită, sunt naturale și soluția e promițătoare.

Două pânzeturi albe pe care le-am scufundat 30 min

Păpădia a împrumutat doar o foarte ușoară nuanță de "ou de rață".

Dar stați! Uitați-le la câteva ore de la uscare, când le-am lustruit ușor cu puțin ulei de floarea soarelui. Sunt minunate! A meritat pe deplin! Într-adevăr, aceste nuanțe se întâlnesc astăzi doar la muzeul satului.

Ouă vopsite natural

Totul este să vrei. Am mai învățat o lecție: după ușoara dezamăgire de la început, Dumnezeu a reușit să îndrepte și să desăvârșească ceea ce pe noi ne nemulțumea.

***

HRISTOS S-A ÎNĂLTAT! Și, o altă reușită care, dacă te gândești la vopselurile pentru ouă, care se găsesc astăzi, părea imposibilă: culoarea nu se ia pe mână și totodată, niciun firișor de vopsea nu s-a impregnat, prin coajă, în ou!

Ouă vopsite natural
Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.