Saturday 27 january 2024

Mutarea Icoanei Adormirii Maicii Domnului, din Constantinopol în Peșterile Kievului (În anul 1073...)

Icoana Peșterilor din Kiev, a Adormirii Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, este una dintre cele mai vechi icoane din Biserica Ortodoxă Rusă. Maica Domnului Însăși a încredințat-o, unui număr de patru arhitecți bizantini, care în 1073 aveau să o ducă Sfinților Antonie și Teodosie ai Peșterilor. Când arhitecții au ajuns la peștera călugărilor, i-au întrebat:

Unde vreți să zidiți biserică?.

Sfinții au răspuns:

Mergeți, iar Domnul vă va arăta locul.

Cum de voi, al căror sfârșit se apropie, încă nu ați ales locul?, au mai întrebat arhitecții. Ni s-a dat mult aur.

Apoi călugării i-au chemat pe toți frații și au început să-i întrebe pe greci:

Spuneți-ne adevărul. Cine v-a trimis și cum ați ajuns aici?.

Arhitecții au răspuns:

Într-o zi, când fiecare dintre noi dormea în propria casă, niște tineri frumoși au venit la noi, la răsăritul soarelui, și ne-au zis: "Împărăteasa te cheamă la Vlaherne".

Am ajuns cu toții în același timp [la renumita Biserică din Vlaherne] și, întrebându-ne unii pe alții, am aflat că fiecare dintre noi auzise acea poruncă a Împărătesei și că tinerii veniseră la fiecare dintre noi. În cele din urmă, am văzut-O pe Regina Cerului cu o mulțime de războinici. Ne-am închinat înaintea Ei, iar Dânsa a spus: 'Vreau să-Mi zidesc o biserică în Rusia, la Kiev, așa că vă rog să vă ocupați de asta. Luați suficient aur pentru trei ani’.

Ne-am închinat și am întrebat: “Doamnă Regină! Ne trimiți într-o țară străină. La cine suntem trimiși?”.

Dânsa a răspuns: “Vă trimit la călugării Antonie și Teodosie”.

Am întrebat: “De ce, atunci, Doamnă, ne dai aur pentru trei ani? Spune-ne ce ne așteaptă, ce vom mânca și ce vom bea; spune-ne ce știi despre asta”.

Regina a răspuns: “Antonie vă va da doar binecuvântarea, apoi va pleca din această lume, pentru a se odihni veșnic. Celălalt, Teodosie, îl va urma după doi ani. Drept urmare, luați suficient aur. Mai mult decât atât, nimeni nu poate face ceea ce voi face Eu în cinstea voastră. Vă voi da ‘Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit’ (1 Corinteni 2: 9). Eu Însămi voi veni să văd biserica și voi locui în ea”.

În același timp, Dânsa ne-a dat moaștele Sfinților Mucenici Menign, Polieuct, Leontie, Acachie, Areta, Iacov și Teodor, zicând: "Așezați-le la temelie". Am primit aur mai mult decât suficient, iar Dânsa a spus: “Mergeți afară și vedeți biserica strălucitoare. Am ieșit și am văzut o biserică plutind în aer. Intrând din nou, ne-am închinat și am spus: 'Doamnă Regină, care va fi numele bisericii?”.

Dânsa a răspuns: "Vreau s-o numesc după numele Meu". Nu am îndrăznit să întrebăm cum o cheamă, dar a zis din nou: Va fi Biserica Maicii Domnului". După ce ne-a dat această Icoană, a spus: "Aceasta va fi așezată înăuntru". Ne-am închinat înaintea Ei și am mers la casele noastre, luând cu noi Icoana pe care o primisem din mâinile Reginei.

Auzind această istorisire, cu toții L-au slăvit pe Dumnezeu, iar Sfântul Antonie a zis:

Fiii mei, noi niciodată nu am părăsit acest loc. Acei tineri frumoși care v-au chemat erau îngeri sfinți, iar Regina din Vlaherne era Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Cât despre cei care păreau a semăna cu noi și aurul pe care vi l-au dat, Doar Domnul știe cum a făcut acest lucru, cu slujitorii Săi. Binecuvântată să fie venirea voastră! Aveți Însoțitoare Bună: Cinstita Icoană A Doamnei.

Timp de trei zile, Sfântul Antonie s-a rugat, ca Domnul să-i arate locul pentru biserică. După prima noapte a picat rouă în tot ținutul, dar locul sfânt rămăsese uscat. În a doua dimineață, tot pământul era uscat, dar locul sfânt era udat de rouă. În a treia dimineață, s-au rugat și au binecuvântat locul și au măsurat lățimea și lungimea bisericii, cu un brâu de aur - brâul fusese adus, cu mult timp în urmă, de către varangianul Simon, care avusese parte de o arătare despre construirea unei biserici. Un fulger, căzut din cer prin rugăciunea Sfântului Antonie, a indicat că acest loc Îi era plăcut lui Dumnezeu. Așa că a fost așezată temelia bisericii.

Icoana Maicii Domnului a fost slăvită, prin facerea a numeroase minuni. Între acestea, merită menționată minunea săvârşită cu doi prieteni, Ioan şi Serghie, care își pecetluiseră prietenia în faţa ei. După mulţi ani, Ioan, mutându-se la Domnul, a lăsat o parte din averea sa Mânăstirii Peşterilor şi i-a dat și lui Serghie o parte, spre păstrare pentru a se îngriji de fiul său de cinci ani, Zaharia, pe care urma să-l ia sub tutelă. Când Zaharia a împlinit cincisprezece ani, și-a cerut partea moştenită, dar Serghie a refuzat, susţinând că Ioan dăduse totul săracilor. Pentru aceasta, chiar a intrat în Biserica Adormirii Maicii Domnului şi a jurat înaintea Icoanei făcătoare de minuni, că nu ar fi păstrat nimic.

Încercând să sărute Icoana, însă, nu a reușit nici măcar să se apropie de ea, că a alergat brusc spre uşă, strigând:

Sfinţilor Antonie şi Teodosie! Ajutaţi-mă să nu fiu pedepsit pentru înşelăciunea mea. Rugaţi-O pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să alunge mulţimea de demoni care mă chinuie. Să ia aurul şi argintul! Sunt ascunse în grânarul meu.

Zaharia a dat toată moştenirea, Mânăstirii Peşterilor, unde el însuşi a fost tuns călugăr. Din acel moment, nimeni nu s-a mai jurat în faţa Icoanei făcătoare de minuni.

De mai multe ori, Icoana a apărat ţara, de atacatori. În 1677, când turcii au asediat Chigirin-ul şi ameninţau Kievul, Icoana a fost purtată în procesiune în jurul oraşului, aproape întreaga zi, pe 27 august. De asemenea, Maica Domnului a binecuvântat armatele ruseşti care se îndreptau spre Bătălia de la Poltava (1709). În 1812, din nou, Icoana a fost purtată în jurul Kievului. Icoana este cinstită de două ori pe parcursul anului: 3 mai şi 15 august.

Mutarea Icoanei Adormirii Maicii Domnului, din Constantinopol în Peșterile Kievului, este serbată în data de 17 august.

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în ianuarie 2024.
Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.