Sfântul Mucenic și Arhidiacon Evplu (Evplie) a suferit în anul 304 după Hristos, sub împărații Dioclețian (284-305) și Maximian (305-311). El slujea în orașul sicilian Catania1.
Împăratul Dioclețian i-a ordonat guvernatorului Calvisianus al Siciliei să extermine orice creștin pe care îl găsea acolo. Calvisianus nu a găsit nici măcar un singur creștin, pentru că cei puțini care erau acolo se ascundeau de persecutori și nu se arătau la vedere. Apoi, cineva l-a acuzat pe Evplu că purta cu el o carte tainică a creștinilor și că citea din ea. Această carte era Sfânta Evanghelie. Purtând mereu Evanghelia cu el, Sfântul Evplu le predica neîncetat păgânilor, despre Hristos.
Odată, în timp ce citea și explica Sfânta Evanghelie mulțimii adunate în jurul său, a fost arestat și dus la guvernatorul orașului, Calvisianus. Sfântul Evplu a mărturisit că este creștin și i-a certat pe cei ce se închină idolilor. Pentru aceasta, a fost condamnat la grele chinuri.
Rănit fiind, Sfântul Evplu a fost aruncat în închisoare, unde a rămas în rugăciune timp de șapte zile, fără a i se duce apă și mâncare. Domnul a făcut, însă, ca un izvor de apă să izvorască în închisoare, pentru ca Mucenicul să-și potolească setea.
Adus la judecată a doua oară, întărit și bucuros, și-a mărturisit din nou credința în Hristos și i-a certat pe chinuitori pentru că vărsau sângele creștinilor nevinovați.
Mai întâi i-au legat mâinile, picioarele și genunchii și l-au atârnat de un stâlp de lemn, unde l-au chinuit cu căngi de fier. În acele clipe, un glas dumnezeiesc s-a pogorât la el și l-a întărit. Apoi, cu ciocane de fier fiind chinuit, a fost aruncat din nou în închisoare. În timp ce era bătut cu vergi de fier, Evplu i-a spus batjocoritor judecătorului care îl chinuia:
"O, neștiutorule, nu vezi că, datorită ajutorului lui Dumnezeu, aceste chinuri sunt pentru mine ca o pânză de păianjen? Dacă poți, caută alte chinuri mai grele, pentru că toate astea sunt jucării".
Judecătorul a poruncit să-i fie smulse urechile, fapt însemnat în unele icoane, și să fie decapitat. Când l-au târât pe Sfânt la execuție, i-au atârnat Sfânta Evanghelie de gât. Cerându-le să-i mai fie îngăduit ceva timp pentru rugăciune, Arhidiaconul a deschis Sfânta Evanghelie și a început să citească și să le explice oamenilor, prin aceasta mulți dintre păgâni crezând în Hristos. Soldații l-au decapitat pe Sfânt, în anul 304, cu sabia, acesta locuind acum în împărăția Cerurilor.
Sfintele sale moaște se află în satul Vico della Batonia, lângă Napoli. O părticică din capul său se află în Mitropolia Polyani și Kilkis.
Paraclisul Sfântului Evplu - Tseros - Pyrgi, ChiosO părticică din mâna sa dreaptă se află în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Nea Mesimvria. Alte părticele ale sfintelor sale moaște se află în Mânăstirile Dochiaru și Pantocrator din Athos.
Alături de Sfânta Agata, este ocrotitor al Cataniei, în Sicilia. El este, de asemenea, Sfânt ocrotitor al localităților Francavilla di Sicilia și Trevico.
Ruinele vechii Biserici a Sfântului Evplu se află în Catania, lângă Piazza Stesicoro. Acest sit urban coincide cu locul martiriului său.
INFO:
Dacă este Vineri, puteți încerca următoarele transmisiuni,
în paginile Lăcașuri Ortodoxe:
- de la 05:00
- Utrenie, Sfânta Liturghie de la Biserica Sfântul Ilie Grant
- de la 06:30
- Ceasurile, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
- de la 07:00
- Ceasurile, Sfânta Liturghie din Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
- Ceasurile, Sfânta Liturghie din Mânăstirea Sihăstria
- de la 10:30
- [în ultima vineri din lună] Sfânta Taină a Maslului, de la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Torino
- de la 16:00
- Vecernie sau Slujbă de Priveghere, de la Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
- de la 17:00
- Ceasul 9, Vecernia și Pavecernița mică [dacă în ziua următoare în calendar este cruce, atunci se vor săvârși Ceasul 9 și Privegherea, începând cu ora 18:00] din Mânăstirea Sihăstria
- de la 18:00
- Vecernie și Priveghere din Catedrala Mitropolitană din Sibiu
- Vecernie din Biserica Offenbach
- Sfânta Taină a Maslului, de la Parohia Sfântul Ilie - Grant
- de la 19:00
- Sfânta Taină a Maslului din Mânăstirea Sihăstria
- [dacă în ziua următoare în calendar este cruce] Priveghere de la Mânăstirea Putna
- de la 20:00
- Sfânta Taină a Maslului, de la Centrul Misionar Ortodox din Dublin
Ascultați în direct Radio Lumina, postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei., dând click aiciNumele Sfântului Evplu în greacă înseamnă "Bună Navigare", aceasta apărând și în textul Slujbei Vecerniei săvârșite la cinstirea sa . În portul Alexandroupolis din Grecia, o mică biserică a fost construită și închinată Sfântului Evplu, în 1997, de către emigranții traci, în amintirea unei biserici din Ainos, în Tracia, închinată Sfântului Evplu, unde le era ocrotitor, construită înainte de anul 1 000 după Hristos.
Biserica Alexandroupolis din GreciaAceasta, fiindcă Ainos avea o prezență navală semnificativă și chiar și în Revoluția Greacă din 1821 deținea 300 de nave staționate în portul său. Prezente în port, aceste biserici ale Sfântului Evplu reprezintă, prin urmare, lăcașuri đe închinare pentru o "bună navigare" a navelor care pleacă de acolo.
Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizată în august 2023.
Biserica Sfântul Evplu, Ainos, Tracia1Provincia Catania a fost o provincie din regiunea insulară autonomă Sicilia, în sudul Italiei. Cunoscută istoric și sub numele de Val di Catania, a inclus până în 1927 o mare parte din provincia Enna. A fost înlocuită de orașul Metropolitan Catania, începând cu 4 August 2015.
Provincia Catania a fost fondată de greci, în 729 înainte de Hristos. A fost cucerită de romani, în Primul Război Punic, în 263 înainte de Hristos - război care a avut loc între Republica Romană și Cartagina, timp de 23 de ani cele două puteri disputându-și supremația în bazinul vestic al Mării Mediterane. Cartagina, aflată în Tunisia de azi, era cea mai puternică putere maritimă din vestul Mării Mediterane, la începutul conflictului. De asemenea, Roma domina Peninsula Italică și își dorea victoria, dar era greu de obținut. Cele două state au avut trei războaie unul contra celuilalt, războaie care le-au marcat existența, numite punice, după numele de „puni” pe care romanii îl dădeau cartaginezilor.
Provincia a experimentat multe erupții vulcanice ale Muntelui Etna, dintre care prima erupție a fost înregistrată în 475 înainte de Hristos.