Monday 25 march 2024

Mânăstirea Halmyris – Sfinții Montanus și Maxima, cel de-al doilea hram – 2024

Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, își sărbătorește marți, 26 martie 2024, cel de-al doilea hram: Sfinții Montanus Preotul și soția sa Maxima, pomeniți în sinaxarele ortodoxe în data de 26 martie.

În seara zilei de luni, 25 martie, se va săvârși slujba Vecerniei Mari cu Litie, începând cu ora 19:00, în demisolul Mănăstirii, lăcaș ce găzduiește Sfintele Moaște întregi ale celor doi Mucenici ai Cetății Halmyris, Sfinții Epictet și Astion – cei mai vechi sfinți descoperiți la noi în țară.

A doua zi, începând cu ora 9:30, marți, va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii arhierești, fiind condusă de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcei. Bineînțeles că, așa după cum deja oamenii sunt obișnuiți, vor participa mai mulți preoți și diaconi, iar slujba va fi urmată de o agapă frățească, unde credincioșii și pelerinii, oamenii veniți de departe dar și cei aflați în apropiere vor putea lua masa în trapeza mănăstirii.

Sperăm să fim cu toții bucuroși de noua sărbătoare și să îi cinstim pe sfinții noștri așa cum se cuvine. Din câte știți, lucrările la ridicarea bisericii Sfintei Mănăstiri continuă, în prezent aflându-ne la etapa de realizare a turlelor, a mărturisit parintele Arhim. Iov, starețul Manastirii Halmyris.

Despre cei doi sfinți, starețul sfintei mănăstiri continuă să istorisească:

Preotul daco-roman Montanus și soția sa Maxima din cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi), locuită în acea perioadă de daco-romani, au fost martirizați de persecutorii care slujeau lui Dioclețian, mucenicia lor fiind consemnată în Martirologii. Sfinții mărturisitori ai Lui Hristos au fost înecați în apele râului Sava, dar valurile învolburate le-au adus trupurile la mal, în mâinile credincioșilor, care s-au îngrijit să fie cinstite cum se cuvine.

Părintele Arhim. Iov, starețul Mănăstirii Halmyris, vă invită, cu această ocazie, să participați alături de Sfânta Mănăstire, la slujbele oficiate de acest hram de PS Visarion, Episcopul Tulcii, alături de viețuitorii Sfintei Mănăstiri.

O biserică purtând același hram, îi așteaptă luni și marți pe românii din Timoc – Serbia, în satul Isacova, aflat în componența comunei Ciupria din Valea Moravei.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile