În Icoana celor Șapte Săgeți, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este descrisă fără Dumnezeiescul Prunc. Dânsa își înclină capul spre umărul stâng, iar inima Îi este străpunsă de șapte săgeți sau săbii, dintre care patru se află pe partea stângă a Preasfintei Fecioare și trei pe dreapta.
O reprezentare similară a Maicii Domnului se găsește și în Icoanele "Îmblânzirea Inimilor Împietrite"(28 mai) și "Profeția lui Simeon"1, în care săbiile sunt așezate oarecum diferit: trei în dreapta și trei în stânga, cea de-a șaptea aflându-se în partea de jos a Icoanei. Profeția se referea la momentul când Maica Domnului avea să cunoască suferința despărțirii de Fiul Ei iubit, răstignit înaintea ochilor săi, pe Cruce.
În Icoana "Îmblânzirea Inimilor Împietrite", apare reprezentat Preasfântul Duh în inima Preacuratei Fecioare, alături de Crucea Mântuitorului. Împreună cu Maica Domnului, în Icoana "Îmblânzirea Inimilor Împietrite", se află și Pruncul Hristos, atât Maica cât și Fiul purtând coroană și stând deasupra unor uși închise. De jur împrejur, de dimensiuni mai mici, pot fi văzuți, în această Icoană, îngeri, sfinți și sfinte, Mântuitorul–Prunc binecuvântând cu mâna dreaptă, în timp ce cu stânga ține Sfânta Evanghelie. Lumina și blândețea suprafirești de pe chipurile Maicii și Fiului sunt un indicator pentru motivul apariției ușilor în Icoană: aceasta este calea spre Împărăția Cerurilor, purtarea Crucii de către fiecare creștin, sub oblăduirea Harului Preasfântului Duh, împreună cu Hristos.
Biserica Sfântul Apostol Ioan Teologul, cu clopotnițaIcoana "Șapte Săgeți" are o vechime de cel puțin 600 de ani. Multă vreme, Icoana sfântă s-a aflat așezată la intrarea în clopotnița Bisericii Sfântul Apostol Ioan Teologul, lângă Vologda, în apropierea râului Tosin. Icoana, așezată cu fața în jos, a fost confundată cu o scândură obișnuită pe care mergeau oamenii, până când un bărbat paralizat din orașul Kadnikov a avut o viziune în care i s-a dezvăluit că va primi vindecare după ce se se va ruga înaintea acestei Icoane. Nu se știe de ce, cu trecerea timpului, această Icoană ajunsese să fie răsturnată si transformată în simplă scândură de trecere. Dumnezeu nu a îngaduit mult timp o asemenea situație, iar acest om simplu din zona Kandikov, care suferea de fapt de mai multe boli, a avut acel vis prin care a fost îndemnat să caute Icoana din clopotniță și să se roage înaintea ei, pentru a se vindeca.
Omul, încrezător și bucuros, a mers la locul indicat. Dar cei ce răspundeau de clopotniță nu l-au luat în seamă și nu i-au dat voie să caute nicio Icoană. Abia a treia oară când a venit cu mare rugăminte, acelui bolnav i s-a îngăduit, mai mult din milă, să-și îndeplinească dorința. El a descoperit Icoana, a curățat-o, s-a închinat ei și s-a vindecat. O Slujbă a Paraclisului a fost săvârșită în fața acesteia.
Locația Bisericii Sfântul Apostol Ioan TeologulO lungă perioadă de timp, aceasta nu s-a mai făcut remarcată prin faceri de minuni, până în anul 1830, cand în Vologda a izbucnit o epidemie de holeră. Localnicii, deznădăjduiți, au făcut procesiune cu Icoana „Șapte Săgeți”, și în puțină vreme boala a încetat în oraș. Atunci s-a stabilit o zi de cinstire specială a Icoanei, sfânta relicvă fiind recunoscută oficial ca „făcătoare de minuni”. Au urmat alte vindecări, ale multora, iar la momente grele pentru popor, Icoana a izvorât lacrimi: spre exemplu, în ziua de 12 august 2000, cand a fost distrus submarinul Kursk, dar și la 11 septembrie 2001, când au fost distruse Turnurile Gemene din New York. Icoana este cunoscută, prin urmare, ca fiind ajutătoare în suferințe și dureri extrem de grele.
INFO:
În ziua de 20 octombrie 2023, la ora 17:00, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, va ajunge racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, de la Parohia Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, având loc şi o procesiune cu sfintele moaște.
De asemenea, în anul 2009, la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, Icoana ‘Șapte Săgeți’ a Maicii Domnului, din Catedrala Mântuitorul, a început să izvorască mir. La acea dată, raportam un comunicat de presă oficial în care se amintea:
“În cuvantul de deschidere a lucrărilor Soborului Local a Bisericii Ortodoxe Ruse, nou alesul Patriarh a atras atenţia asupra unui eveniment minunat care a avut loc în ziua alegerilor: Icoana Maicii Domnului 'Cea cu Şapte Săgeţi' a început să izvorască mir”.
Icoana "Șapte Săgeți" originală, autentică, se află acum în Biserica Sfântului Lazăr, din Vologda. Icoana se găsește în acest sfânt lăcaș, din 1945, după Marele Război Patriotic.
Moscoviții se pot ruga înaintea unor copii Făcătoare de minuni aflate în regiunea capitalei. Există două Icoane ale Maicii Domnului "Șapte Săgeți". Ambele izvorăsc mir, apărut inexplicabil pe ele.
Prima copie a Icoanei "Șapte Săgeți" se află acum în Biserica închinată Sfântului Arhanghel Mihail, situată la Moscova. Al doilea exemplar se află în satul Baciurino din regiunea Moscovei.
Ziua de sărbătoare specială a Icoanei Șapte Săgeți este 13 august, ea fiind serbată, de asemenea, în Duminica Tuturor Sfinților (Prima Duminică după Rusalii).
Aceleași cântări ale Troparului și Condacului sunt folosite atât pentru Icoana "Șapte Săgeți" (13 august), cât și pentru Icoana "Îmblânzirea inimilor Împietrite" (la Duminica Tuturor Sfinților).
Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizate în octombrie 2023.
1“34. Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri.
35. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Sfânta Evanghelie după Luca, 2).