Publicat pe 01.01.1970

Icoana ÎNJUNGHIATĂ a Maicii lui Dumnezeu

 

 

 

Icoana ÎNJUNGHIATĂ a Maicii lui DumnezeIcoana „Înjunghiată” a Maicii lui Dumnezeu, (Esfagmeni, Zaklanaia) datează din secolul al XVII-lea şi se află în Mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, într-un paraclis închinat Sfântului Dimitrie din Tesalonic. Icoana a fost pictată pe pânză şi a primit numele de „Cea Înjunghiată", după următorul eveniment: 

 

Un eclesiarh, diacon al Mânăstirii Vatoped, se ocupa cu rânduiala unei slujbe mai lungi. Întârziind în ascultarea sa, a ajuns mai târziu la masa de la trapeză. Bucătarul, enervat, a refuzat să-i mai dea mâncare, amintindu-i că trebuia să vină la timp, dacă dorea să mănânce. Ofensat, diaconul a pornit din nou către biserică. Stând înaintea Icoanei Maicii lui Dumnezeu, el a spus: „Cât să Te mai slujesc? Trudesc, dar nu se cunoaşte nimic. Nici nu-Ţi pasă, dacă am sau nu ceva de mâncare!”.

 

Apoi a lovit-O peste obraz cu un cuţit, care a străpuns chiar şi pânza. Din rană a început să curgă sânge, iar diaconul a rămas fără vedere. Îngrozit, a căzut în faţa Icoanei, tremurând tot, asemenea lui Cain, criminalul din trecut.

 

Egumenul, a săvârşit o priveghere de toată noaptea, rugându-se pentru milă şi mântuirea nefericitului. După trei ani, Preasfânta Fecioară apărea înaintea egumenului, zicându-i că l-a iertat pe diacon şi că îi va reda sănătatea, dar că mâna lui, cea care comisese sacrilegiul, va rămâne pedepsită până la cea de-A Doua Venire a Domnului.

 

Diaconul şi-a recuperat vederea şi s-a pocăit profund pentru nemernicia sa. Aşezat într-o strană vizavi de Icoana pe care o înjunghiase, şi-a petrecut tot restul vieţii în pocăinţă în faţa acesteia.

 

La trei ani de la moartea diaconului, osemintele sale au fost dezgropate, potrivit obiceiului atonit. Trupul său se descompusese, dar mâna dreaptă rămăsese intactă, cu totul înnegrită. Această mână se păstrează la mânăstire, în amintirea iubirii nemăsurate a Maicii lui Dumnezeu. Cu toate acestea, a fost destul de sărăcită, întrucât pelerinii ruşi au luat părticele din ea, crezând că este o relicvă sfântă. Icoana ÎNJUNGHIATĂ a Maicii lui Dumnezeu este cinstită în mod aparte în ziua de 21 ianuarie, anual.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.