Publicat pe 22.11.2023

Icoana Sofia din Novgorod, a Maicii Domnului (Înțelepciunea lui Dumnezeu )

 

 

 

Icoana făcătoare de minuni Sofia, Înțelepciunea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului se găsește în multe biserici din Rusia. Există, însă, două tipuri principale: cea din Kiev și cea din Novgorod.

 

Prima icoană "Sofia, Înțelepciunea lui Dumnezeu" a apărut la Novgorod în secolul al XV-lea, deși prima biserică din Rusia închinată acesteia se construise în anul în 989, la Novgorod, iar următoarea în 1037 la Kiev.

 

În centrul Icoanei se află Atotputernicul Dumnezeu sub forma unui Înger cu Aripi de Foc, stând pe un Tron de Aur susținut de șapte stâlpi. Este îmbrăcat în haine împărătești și încins cu brâu scump, pe cap purtând coroana împărătească. În mâna dreaptă ține un sceptru cu o cruce în vârf, iar cu stânga strânge la piept un pergament. De o parte și de alta sunt înfățișați Maica Domnului cu Pruncul Divin și Sfântul Ioan Botezătorul cu un pergament pe care scrie: "Dau mărturie". Deasupra capului Îngerului, Hristos Mântuitorul binecuvântează, mai sus aflându-se un Tron de Aur cu o carte deschisă pe el - simbol al Prezenței Divine. De ambele părți ale Tronului, se află câte trei îngeri care îngenunchează.

 

Faptul că Îngerul cu Aripi de Foc, reprezentând Înțelepciunea, este Însuși Hristos, provine chiar din cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care spune:

 

23. Însă noi propovăduim pe Hristos Cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.

 

24. Dar pentru cei chemaţi, şi iudei şi elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu.

 

30. Din El, dar, sunteţi voi în Hristos Iisus, Care pentru noi S-a făcut înţelepciune de la Dumnezeu şi dreptate şi sfinţire şi răscumpărare" (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 1).

 

În Cartea Apocalipsei, Sfântul Ioan Evanghelistul Îl descrie pe Fiul Omului ca fiind:

 

"îmbrăcat în veşmânt lung până la picioare şi încins pe sub sân cu un brâu de aur. Capul Lui şi părul Lui erau albe ca lâna albă şi ca zăpada, şi ochii Lui, ca para focului. Picioarele Lui erau asemenea aramei arse în cuptor, iar glasul Lui era ca un vuiet de ape multe" (Apocalipsa 1: 13-15).

 

Această Icoană din lemn, într-o ferecătură de argint aurit, este o copie a vechii Icoane Sofia din biserica Împăratului Iustinian, din Constantinopol, și datează de pe vremea construirii Catedralei din Novgorod.

 

Această Icoană a ajuns vestită, pentru săvârșirea multor minuni. Spre exemplu, în anul 1542, o femeie care suferea de o boală a ochilor a fost vindecată, după ce s-a rugat înaintea Icoanei, după cum stă scris în Cronica Novgorodului:

 

"Înțelepciunea lui Dumnezeu a iertat-o pe femeia care era bolnavă".

 

Icoana Sfânta Înțelepciune este o expresie a puterii și acțiunii Înțelepciunii lui Dumnezeu și, prin urmare, este prezentată într-o formă aprinsă, înflăcărată.

 

Toate copiile, numeroase, ale Icoanei "Sofia, Înțelepciunea lui Dumnezeu" au ca prototip fie Icoana de la Kiev, fie din Novgorod. Sărbătorirea specială a Icoanei de la Kiev are loc pe 8 septembrie, iar a Icoanei din Novgorod pe 15 august, anual.

 

 

Sofia sau Hagia Sofia (Sfânta Sofia) este principala biserică ortodoxă din Marele Novgorod (Velichii), ridicată în 1045-1050, Catedrala Mitropoliei Novgorodului. Timp de secole a fost centrul duhovnicesc al Republicii Novgorod. Este cel mai vechi dintre vechile lăcașuri rusești păstrate pe teritoriul modern al Rusiei.

 

În 1046, Marele Prinț Iaroslav cel Înțelept și Prințesa Irina (Ingigherda) au mers la Novgorod, din Kiev, la fiul lor Vladimir, pentru a ridica această Catedrală. Sfânta biserică a fost ridicată în jurul anului 1050, în locul unei biserici de lemn "din stejar cu 13 înălțimi" (13 turle) din anul 989, care arsese mai înainte, dar nu chiar în același loc, ci mai spre nord.

 

Catedrala a fost sfințită, conform diferitelor Cronici, în 1050 sau 1052, de Episcopul Luca Jidiatoi (Evreul). Inițial, zidurile sfântului lăcaș nu erau văruite în alb, cu excepția absidelor curbate. Înfățișarea a fost influențată de arhitectura Constantinopolului, placarea pereților din marmură fiind combinată cu mozaicuri, pe arcade; cu toate acestea, marmura a fost înlocuită cu calcar, iar mozaicurile cu fresce.

 

În timpul Asaltului de la Novgorod al trupelor lui Iacob Delagardi, preotul Catedralei, Amos Ivanovici, a murit într-o bătălie cu soldații suedezi.

 

Până în secolul al XVIII-lea, trei contraforturi le-au fost adăugate fațadelor sudice și nordice, pentru a întări zidurile. În timpul restaurării din 1893-1900, contraforturile de pe fațada sudică au fost demontate.

 

După evenimentele revoluționare din 1922, în timpul campaniei de confiscare a obiectelor de valoare bisericești, o parte din proprietățile bisericii a fost confiscată. În 1929, Catedrala a fost închisă și în ea a fost deschis un muzeu anti-religios, unde comorile depozitate în Catedrală erau prezentate ca exemplu de bogăție a Bisericii. În timpul ocupației Novgorodului de către trupele naziste, lăcașul a fost deteriorat și jefuit, după război fiind complet restaurat și devenind departament al Muzeului-Rezervație Novgorod. În 1991, a fost transferat Bisericii Ortodoxe Ruse, iar la 16 august 1991 a fost resfințit de Patriarhul Alexei al II-lea. În 2005-2007, turlele Catedralei au fost restaurate.

 

 

Profetul Solomon - frescăSofia a fost, în cele din urmă, pictată până în 1109, dar din această pictură au rămas doar fragmente de fresce ale turlei centrale, cu figuri de Profeți și Arhangheli. În centru, înainte de Marele Război Patriotic, se afla Icoana lui Hristos Pantocrator, distrusă în urma unei lovituri de obuz. În plus, în pridvor s-a păstrat o icoană veche de perete a Sfinților Întocmai cu Apostolii Constantin și Elena. Există o versiune conform căreia această icoană ar fi stat, de fapt, la baza unui mozaic, deoarece a fost realizată cu vopsele foarte diluate. Pictura care a supravițuit în pricipal, a lăcașului, datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Există trei iconostase în Catedrală. Dintre icoane, se remarcă următoarele: Icoana Maicii Domnului "A Semnului", Sfinții Eftimie cel Mare, Antonie cel Mare, Sava cel Sfințit, Icoana "Sofia, Înțelepciunea lui Dumnezeu" (secolul al XV-lea). Icoana Sofia este amplasată în iconostasul central. Ea diferă ca simbolism, chiar și în comparație cu icoanele de același tip. De exemplu, Înțelepciunea în versiunea Novgorod are o culoare roșie, indicând Jertfa lui Hristos.

 

Tot aici se mai află și Icoana Tihvin a Preasfintei Fecioare (secolul al XVI-lea).

 

Catedrala găzduiește permanent sfintele moaște ale Sfinților: Ana, Prinți Vladimir, Mstislav și Feodor, Episcopi Ioachim de Korsun, Luca Jidiatoi (Evreul), Nichita și Arcadie și Arhiepiscopi Ioan, Grigorie, Martirie, Antonie, Vasile Kalika, Simeon și Afonie. Atribuirea sfintelor moaște bisericii, potrivit istoricului sovietic V.L. Ianin, nu corespunde realității istorice. În catedrală pot fi văzute, de asemenea, pietrele funerare ale Episcopilor din secolele XVIII—XIX.

 

 

Astăzi, Catedrala Sofia se află pe bancnota de 5 ruble a Rusiei.

 

Porțile Magdeburg, sau altfel Porțile Korsun - numele ușilor de bronz inițial ale Paraclisului Nașterii Maicii Domnului din Catedrala Sfânta Sofia din Marele Novgorod au fost restaurate și mutate la intrarea vestică a Catedralei. Timp de câteva secole, porțile au servit drept intrare solemnă în catedrală. În prezent, acestea se deschid numai în timpul sărbătorilor, când slujba este condusă de Mitropolitul de Novgorod și Staroruschi (vechea Rusie).

 

Pe crucea cupolei centrale există o sculptură în plumb a unui porumbel - simbol al Duhului Sfânt. Când Ivan cel Groaznic i-a masacrat pe novgorodeni în 1570, un porumbel s-a așezat să se odihnească pe crucea Sofiei. Văzând masacrul teribil de acolo, porumbelul a rămas împietrit de groază. După aceea, Maica Domnului i-a dezvăluit unuia dintre călugări că acest porumbel a fost trimis să mângâie orașul, și cât timp nu va cădea de pe cruce, orașul va fi păzit de el.

 

 

La 5 iulie 1942, în timpul bombardamentelor trupelor sovietice asupra Oficiului Comandamentului German care se afla în Kremlin, Icoana Mântuitorului Atotputernic (pictată în 1109) în turla centrală a Catedralei a fost distrusă, frescele din turlă au fost deteriorate, bolțile și zidurile au fost sparte pe alocuri.

 

 

Fragment pictură turla centralăÎn timpul bombardamentelor, au fost trase 80 de obuze, dintre care 5 au aterizat pe Catedrală. Din ordinul comandamentului german, conform unui plan care fusese dezvoltat de mult timp, multe opere de artă au fost duse din Novgorod la Pskov, Riga și în Germania, printre care se aflau și obiecte de valoare din Catedrala Sfânta Sofia: iconostase, plăci de mozaic etc.

 

Crucea principală a catedralei, atârnată în lanțuri, a fost îndepărtată din ordinul comandantului orașului. Aurul cu care a fost placată cupola deteriorată a fost folosit de soldați pentru suveniruri care au fost trimise în patria lor (tabachere, vase etc.). La acea vreme, corpul de inginerie al "Diviziei Albastre" spaniole, care lupta de partea Germaniei Naziste, se afla în Novgorod. Crucea, ca trofeu, a fost dusă de el în Spania. La cererea guvernatorului regiunii Novgorod către Ambasada Spaniei în Rusia, din 2002, s-a aflat că crucea se găsea în capela Muzeului Academiei de Inginerie Militară din Spania, la Madrid. Arhiepiscopul Lev de Novgorod și Starorusia, după ce a primit informații despre localizarea Crucii, la o întâlnire cu Președintele rus Vladimir Putin a întrebat despre posibilitatea returnării Crucii către Novgorod. Ca urmare a negocierilor dintre Președintele rus și Regele Spaniei, partea spaniolă a decis să transfere Crucea, Catedralei.

 

La 16 noiembrie 2004, în Catedrala Hristos Mântuitorul, ea a fost returnată Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei și al Întregii Rusii, de către Ministrul Apărării Spaniei și este acum găzduită în interiorul Catedralei Sfânta Sofia. Din ordinul administrației de Novgorod, a fost făcută o copie exactă a Crucii găsite în Spania. Ea a fost transferată părții spaniole, în locul celei originale. Crucea acum amplasată pe cupola centrală a fost realizată în 2006 și instalată pe 24 ianuarie 2007.

 

 

Crucea originală, cu porumbelulLa sfârșitul secolului al XIX-lea, mai multe inscripții au fost descoperite pe pereții Catedralei Sfânta Înțelepciune din Kiev. Analiza stratigrafică și paleografică indică faptul că mai mult de jumătate din inscripții datează din a doua jumătate a secolului al XI-lea - începutul secolului al XII-lea. În 1978, 251 de inscripții au fost publicate în cartea lui A. A. Medințeva, dintre care 10 sunt glagolitice (cea mai veche scriere cunoscută în slavă), restul sunt chirilice. Până în 2012, erau cunoscute 22 de inscripții glagolitice. Ultima dată a unei inscripții coincide cel mai probabil cu momentul dispariției tradiției zgârierii pe pereți a inscripțiilor. În Novgorod, această graniță ar fi, în principal, secolul al XIV-lea.

 

 

Tot în Catedrală se află, astăzi, și Crucea lui Alexei, dăruită Novgorodului de Arhiepiscopul Alexei în anii 1380 și, posibil, așezată atunci la închinare. Furată în timpul Marelui Război Patriotic, ea a fost returnată și așezată în Catedrală.

 

 

Crucea Alexei este o cruce din piatră, devenită de cult în secolul al XIV-lea, rotunjită pe capete. Ea a fost așezată de Arhiepiscopul Alexei al Novgorodului pe zidul vestic al Catedralei Sfânta Sofia din Velichii Novgorod, într-o nișă specială. Este sculptată dintr-o bucată de calcar și are o înălțime de 174 cm. Forma Crucii lui Alexei este tradițională pentru crucile Novgorodului din secolul al XIV-lea. Brațele ei sunt decorate cu basoreliefuri care înfățișează scene evanghelice: deasupra — Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în stânga — Nașterea Domnului Iisus Hristos, în dreapta — Pogorârea lui Hristos în iad, dedesubt — Înălțarea Domnului. O inscripție este sculptată pe partea din afară:

 

"[În vara ...] crucea a fost scrisă în Novgorod, în Șciagol, prin porunca Preasfințitului Arhiepiscop Alexei, iubitor de Dumnezeu, și a fost pusă spre închinarea credincioșilor creștini. Arhiepiscopului Alexei fie ca Dumnezeu să-i dăruiască mulți ani, sănătate, mântuire, și copiilor săi și întregii lumi".

 

Conform versiunii lui T.V. Nicolaeva, cuvântul "Șciagol" pare derivat din Șciglova Ulca (Stradă) din Novgorod. T.V. Nicolaeva a datat crucea în perioada de după 1380 și a considerat-o un monument în cinstea Bătăliei de la Culicovo.

 

Partea inferioară a crucii s-a pierdut în timpul Marelui Război Patriotic (1941-1945); fiind reconstruită din ipsos în anii 1950 și 1960. În prezent, crucea se află în Catedrala Sfânta Sofia, găsindu-se în stânga iconostasului central (Adormirea Maicii Domnului).

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm doar pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în noiembrie 2023.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.