Publicat pe 16.04.2024

Icoana "Sfântul Petru" a Maicii Domnului (Cinstită în mod aparte în ziua de 24 august)

 

 

 

Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu "A Sfântului Petru" a fost numită așa deoarece a fost pictată de Sfântul Petru, Mitropolitul Moscovei (+ 21 decembrie 1326) în timp ce era egumen al Mânăstirii Rațk de lângă Volnia.

 

În timpul unei vizite la Mânăstirea Rațk a Sfântului Maxim, Mitropolitul Kievului și al Întregii Rusii (+ 6 decembrie 1306), Sfântul Petru i-a dăruit această Icoană. Mitropolitul a dus-o în Vladimir, la Kliajma, unde se afla atunci catedrala sa.

 

După mutarea la Domnul a Sfântului Maxim, egumenul Gherontie, care își dorea să devină nou Mitropolit, a intenționat să ducă această Icoană Sfântului Patriarh Atanasie al Constantinopolului (24 octombrie). Călătoria egumenului Gherontie a fost întârziată, însă, de o furtună teribilă pe mare. În timpul acestei furtuni, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i s-a arătat și i-a zis:

 

"Funcția de Episcop nu îți va fi acordată, ci celui care a pictat Icoana Mea”.

 

Când a ajuns înaintea Patriarhului Atanasie, Sfântul Petru se afla deja în Constantinopol și fusese sfințit ca Mitropolit. Patriarhul i-a dat Icoana, Sfântului Petru, cu cuvintele:

 

"Primiți Sfânta Icoană a Maicii Domnului, pe care ați pictat-o cu propriile mâini, prin care Însăși Fecioara v-a făcut acest dar și v-a prezis calea”.

 

 

 

SOLII… de SĂRBĂTOARE

 

 

În data de 6 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,, cu prilejul zilei Sale de naştere, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, au slujit la Mănăstirea Sfânta Ana din Muncipiul Orșova.

 

Întru mulți și binecuvântați ani, Stăpâne!

 

Sfântul Petru a dus Icoana la Vladimir, iar când Catedrala Mitropolitană s-a transferat la Moscova în anul 1325, Icoana a fost așezată în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, deasupra Proscomidiarului, chiar în Sfântul Altar.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna aprilie 2024.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.