Icoana "Prevestitoarea" a Maicii Domnului se află în biserica principală a Mânăstirii Constamonitu de pe Muntele Athos, fiind astăzi o icoană renumită.
Pe 1 august 1020, în ajunul zilei de hram a mânăstirii - Mutarea Sfintelor Moaște ale Sfântului Întâi Mucenic Ștefan, de la Ierusalim la Constantinopol) - Părintele eclesiarh Agaton (Zaharia, în schimă) se găsea copleșit de o mare întristare. Sărbătoarea sfintei mânăstiri se apropia, iar proviziile acesteia erau epuizate în așa măsură, încât nu se mai găsea suficient ulei nici măcar pentru a aprinde candelele bisericii în zi de hram.
În acea noapte, Părintele Agaton s-a rugat înaintea Icoanei Maicii Domnului, cu lacrimi fierbinți. Atât de puternic a implorat-o să ajute Mânăstirea, încât într-un final s-a prăbușit de oboseală. Căzut în fața Icoanei, părea că adormise. Ca într-un vis, acesta a auzit o voce venind dinspre Sfânta Icoană, zicându-i să nu se întristeze, pentru că vasele bisericii se umpluseră, de acum, cu untdelemn, iar cămarile așteptau îmbelșugate cu tot ceea ce era necesar pentru traiul de fiecare zi al mânăstirii.
Imediat ce s-a trezit, Părintele Agaton s-a întrebat dacă ceea ce auzise în vis era adevărat. Alergând spre vasul în care de regulă se afla păstrat uleiul, s-a umplut de bucurie văzând cum acesta era atât de plin încât era gata să dea pe dinafară. Deîndată, a povestit, despre arătarea pe care o avusese, egumenului Ilarion al Mânăstirii Constamonitu și tuturor fraților.
Cu toții au mers să cerceteze cămările și au descoperit acolo, din abundență, toate cele ce le erau necesare. S-au bucurat, pentru că de acum, în mod total neașteptat, puteau fi aprinse candelele bisericii, pentru slujbă. Avându-l în frunte pe egumenul Ilarion, au săvârșit Slujba de Priveghere și au adus laude Împărătesei Cerului, pentru minunea pe care o săvârșise.
După acest eveniment, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în fața căreia Părintele Agaton se rugase, a ajuns cunoscută sub numele de "Prevestitoarea". În prezent, aceasta se află așezată în biserica cea mare a Mânăstirii, pe perete, în partea dreaptă. De când a avut loc această minune, o candelă cu ulei, "neadormită", veghează aprinsă înaintea icoanei.
În cartea sa intitulată "Maica Domnului" (Bogomater) - o relatare a vieții pământești a Maicii Domnului și despre Icoanele Sale făcătoare de minuni - Evghenie Poselianin (+ 13 februarie 1931) afirmă că ar mai exista alte două Icoane ale Maicii Domnului pe Sfântul Munte, care sunt numite "Prezicătoarea" (Prevestitoarea) - "Paramitia" sau "Mângâietoarea", din Mânăstirea Vatoped (21 ianuarie) și Icoana Zografu "A Acatistului" (10 octombrie).
___________
() Spre slava lui Dumnezeu, textul a fost tradus și adaptat de Redacția Lăcaşuri Ortodoxe, în iunie 2023.