Publicat pe 01.01.1970

Icoana MÂNGÂIETOAREA, din VATOPED, a Maicii Domnului

 

 

 

Icoana „Mângâierea” din Vatoped a Maicii lui Dumnezeu se află în vechea Mânăstire Vatoped de pe Athos, în Biserica Bunei Vestiri. Acestă mânăstire a fost numită „Vatoped”, pentru că în apropierea acesteia, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, căzând de pe o navă în mare, prin mijlocirea minunată a Maicii lui Dumnezeu a fost purtat pe ţărm, în siguranţă şi nevătămat.

 

El a fost găsit dormind într-un tufiş, nu departe de mânăstire. Pornind de la acest eveniment, a apărut însuşi numele de „Vatoped” („Batos Paidion”, „Tufişul Copilului”). Sfântul împărat Teodosie cel Mare (17 ianuarie), drept recunoştinţă pentru salvarea minunată a fiului său, a înfrumuseţat şi înzestrat cu generozitate Mânăstirea Vatoped.

 

În Icoana Vatoped, Maica lui Dumnezeu este înfăţişată având faţa întoarsă către umărul drept. Acest lucru se datorează faptului că, pe 21 ianuarie, în anul 807, Maica Domnului s-a întors cu faţa spre egumenul mânăstirii, care stătea lângă Sfânta Icoană, acesta fiind pe punctul de a înmâna cheile mânăstirii portarului.

 

O voce s-a auzit din Icoană şi l-a avertizat să nu deschidă porţile, pentru că piraţii intenţionau să prădeze mânăstirea. Apoi, Pruncul Sfânt Şi-a pus mâna peste buzele Maicii Sale, zicând: „Nu veghea asupra acestei turme păcătoase, Maică, ci lăs-o să cadă sub sabia piraţilor”.

 

Sfânta Fecioară a prins mâna Fiului Ei şi a rostit din nou: „Nu deschideţi porţile astăzi, ci mergeţi la ziduri şi alungaţi-i pe piraţi”. Egumenul a luat măsurile de precauţie, iar mânăstirea a fost salvată.

 

În amintirea acestui eveniment minunat, o candelă arde nestinsă în faţa Icoanei făcătoare de minuni. În fiecare zi, o slujbă a Paraclisului se săvârşeşte în cinstea Icoanei, iar vinerea se săvârşeşte Dumnezeiasca Liturghie. Pe Muntele Athos, această Icoană mai este numită „Paramythia”, „Mângâietoarea” („Otrada”) sau „Alinarea” („Uteşenie”). Icoana MÂNGÂIETOAREA, din VATOPED, a Maicii Domnului este cinstită în mod aparte pe 21 ianuarie.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.