Wednesday 25 october 2023

Icoana Minsk a Maicii Domnului (din Biserica Zeciuielii)

Icoana Minsk a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost dusă de Sfântul Prinț Vladimir, din Korsun în Crimeea, și așezată în Catedrala "Zeciuielii" din Kiev1, unde a rămas mai mult de 500 de ani. Sfințirea acestei biserici, din anul 996, este cinstită pe 12 mai.

În anul 1500, în timpul capturării Kievului de către Han-ul Mengli-Ghir, unul dintre tătari a scos și luat ferecătura și alte podoabe de pe icoană, aruncând-o în Râul Nipru. După un timp, Icoana a fost găsită plutind în Râul Svisloci, lângă Minsk, capitala Belarusiei.

Înconjurată de o lumină ieșită din comun, Icoana a fost dusă la mal și așezată la Biserica Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de la Palatul Prinților din Minsk. Acest lucru se întâmpla pe 13 august, în anul 1500.

În anul 1616, Icoana Minsk a fost dusă la Mânăstirea greco-catolică "Pogorârea Duhului Sfânt", fiind returnată ortodocșilor în 1839. Biserica Mânăstirii Sfântului Duh* a devenit apoi catedrală ortodoxă, fiind închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În fiecare vineri, un Acatist se săvârșește în fața sfintei Icoane, fiind înregistrate multe minuni2.

Biserica Mânăstirii Sfântului Duh

REPLICĂ:

Duhul lumii* constituie „unul dintre factorii care împiedică pe omul contemporan să își îndrepte atenția către Dumnezeu, pentru a cultiva în viața sa iubirea față de El și față de semeni.
Starea lumii actuale este opusă ordinii așezate de Dumnezeu în creație, atunci când viața omului este invadată, într-o mare măsură, de tehnologie, fiind redusă la un simplu instrument mecanic sau electronic.
În locul unității și armoniei, s-a produs scindarea facultăților psihice, conflictul dintre rațiune, voință și sentiment, ceea ce conduce, astfel, la o pierdere a legăturii firești cu lumea exterioară.
Problema omului contemporan nu este una materială sau tehnică, ci este una existențială, spirituală. Din acest motiv, pentru părăsirea duhului lumii, este necesară o abordare ascetică, ceea ce confirmă actualitatea antropologiei filocalice, asceza fiind calea către libertate, pentru recâștigarea vieții în comuniune, a capacității de a ne stăpâni pe noi înșine și propriile patimi egoiste”.

* Sfântul Maxim Mărturisitorul consideră că, în Sfânta Scriptură, cuvântul “lume” desemnează lucrurile materiale, iar oamenii lumești sunt cei ce zăbovesc cu mintea în acestea.

(fragment din Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat participanților la Conferința Științifică Internațională Teologia Ortodoxă pe cale în „realitatea nematerială” a modernității târzii, Atena, 11-15 octombrie 2023)

În Icoană, care se află în partea stângă a iconostasului, Maica Domnului este înfățișată cu Pruncul Iisus purtat pe brațul stâng, Mântuitorul purtând un glob în mâna stângă. Icoana este pictată în tempera cu ou, pe o bucată de lemn, iar în 1852 a fost îmbrăcată în argint. În unele Icoane de același tip, atât Pruncul cât și Maica Domnului poartă coroane aurite și împodobite cu pietre prețioase. În partea de jos a ferecăturii se poate zări următoarea inscripție:

"Această Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus a fost oferită de Marele Prinț al ținutului rusesc, Sfântul Vladimir al Kievului, în Biserica Zeciuielii, iar după devastarea Kievului de către tătari, a apărut la Minsk, în 13 august 1500, pe Râul Svisloci și a fost așezată în Biserica palatului. Mai târziu, a fost mutată la catedrală. În 1852, prin sârguința ortodocșilor, a fost acoperită cu o nouă ferecătură din argint".

Icoana de la Minsk, care aparține tipului Hodighitria, are o înălțime de peste un metru și jumătate și o lățime de aproximativ un metru.

***

Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizată în octombrie 2023.

1

Biserica Zeciuielii sau Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost prima biserică de piatră a Kievului, după cum aflăm din cartea Mariei Lesiv, "Întoarcerea la Străvechii Zei: Păgânismul Modern Ucrainian ca viziune alternativă pentru națiune". Inițial a fost construită la ordinul Marelui Prinț Vladimir cel Mare, între 989 și 996, de către lucrători bizantini și locali, pe locul uciderii Sfinților Mucenici Teodor Varangianul și fiul său Ioan. Inițial a fost numită "Biserica Maicii Domnului", în cinstea Adormirii Maicii Domnului. Biserica a fost distrusă în anul 1240, în timpul asedierii Kievului de către armatele mongole ale Han-ului Batu.

Sfântul Vladimir a pus deoparte o zecime din veniturile și proprietățile sale, pentru a finanța construcția și întreținerea bisericii, de unde și numele popular al sfântului lăcaș.

La inițiativa Mitropolitului Evghenie (Bolhovitinov) al Kievului, biserica a fost reconstruită, la mijlocul secolului al XIX-lea, dar în 1928 a fost din nou distrusă de regimul sovietic.

La ordinul Sfântului Prinț Vladimir, rămășițele pământești ale bunicii sale, Sfânta Prințesă Olga, primul conducător creștin al Rusiei, au fost îngropate în această biserică (Noțiunea de "Sfinte Moaște Nestricăcioase" în Cultura Rusă Timpurie, Gail Lenhoff, "Creștinismul și Slavii Răsăriteni: Culturile Slave în Evul Mediu"). Sfântul Vladimir și soția sa, Prințesa Ana, sora împăratului bizantin Vasile al II-lea, au fost de asemenea îngropați în Biserica Zeciuielii.

Biserica a fost grav avariată în incendiul din 1017 și a fost reconstruită de Iaroslav și resfințită în anul 1039 (Bisericile Medievale Timpurii din Kiev, Samuel H. Cross, H. V. Morgilevski and K. J. Conant, 1936). În 1044, Iaroslav avea să facă din biserică un mausoleu pentru Prinții Kievului.

Catedrala "Mântuitorului" din Cernihiv

Conform sursei citate anterior, în 1171 și 1203, biserica a fost desființată, iar în 1240 a fost folosită de kieveni ca ultim refugiu în timp ce orașul era devastat de hoardele Han-ului Batu, până când s-a prăbușit în urma incendierii. Catedrala "Mântuitorului" din Cernihiv, ridicată în 1036, este un sfânt lăcaș existent care se presupune că ar reproduce dimensiunile și aspectul exterior al Bisericii originale a Zeciuielii.

Biserica din secolul al XVII-lea a Zeciuielii, reconstruită prin efortul Mitropolitului Petru

La începutul secolului al XIX-lea, un alt Mitropolit, Evghenie (Bolhovitinov), excava sit-ul. Sub administrarea sa, o nouă Biserică a Zeciuielii a fost construită din piatră, între anii 1828 și 1842, conform lui Michael F. Hamm, "Kiev: Un portret, 1800-1917". Înfățișarea sa, din perioada renascentistului rus Vasile Stasov, a avut unele abateri de la originalul medieval. În 1935, Biserica lui Stasov a fost distrusă de autoritățile sovietice.

Biserica Zeciuielii, din secolul XIX
Monedă ucraineană, cu Sfântul Vladimir cel Mare și un model al Bisericii

Un plan de reconstrucție a Bisericii exista, însă, în curs de examinare la Kiev. Susținătorii reconstrucției subliniază importanța istorică și politică a reconstruirii unei biserici atât de semnificative în istoria slavilor răsăriteni. Opozanții fac referire la lipsa unor descrieri documentare sau reprezentări ale bisericii originale și la faptul că săpăturile nu au putut determina aspectul fundației sale. La 3 februarie 2005, Președintele Ucrainei, Victor Iușcenko, a semnat un decret privind restaurarea Bisericii Zeciuielii, pentru care bugetul de stat prevedea aproape 90 de milioane de euro. În 2006, a fost înființată o mică construcție ortodoxă, lângă locul Bisericii Zeciuielii (Desiatina). În 2007, pe același loc a fost construit un paraclis din lemn, sfințit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Vladimir, pe 25 iulie în același an.

La 9 iulie 2009, într-o reuniune a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, s-a decis deschiderea Mânăstirii "Nașterea Maicii Domnului" a Zeciuielii, în Kiev, și numirea ca stareț a Arhimandritului Ghideon (Cearon). După cum aflăm chiar din informațiile oferite de Mânăstirea amintită, în ianuarie 2010, șeful Departamentului de Planificare Urbană, Arhitectură și Proiectare a Mediului Urban din Kiev, Serghei Țilovalnik raporta că o platformă va fi construită peste ruinele Bisericii Zeciuielii, pentru a servi drept fundație a noii Biserici, care va aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei.

Vedere modernă a locului în care se afla cândva Biserica Zeciuielii

Conform informațiilor prezente în Arhiva știrilor Lăcașuri Ortodoxe, în ianuarie 2018, doi bărbați au încercat să dea foc bisericii de lemn din 2007, a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, din apropierea Bisericii Zeciuielii. De asemenea, în ianuarie 2018, grupurile naționaliste ucrainene S14, Tradiție și Ordine și Organizația publică "Sokil" au demontat panoul de informații al acestei biserici.

În ianuarie 2023, Ministerul Culturii și Politicii Informaționale a solicitat în instanță demolarea clădirii din 2007. Potrivit Ministerului, clădirea ar fi fost amplasată ilegal pe teritoriul Muzeului Național de Istorie a Ucrainei. La 15 februarie 2023, Tribunalul Comercial din Kiev a dispus demolarea clădirii din 2007, conform Ukrainska Pravda.

2

În cartea sa "Maica Domnului", Evghenie Poselianin afirmă că, în fiecare sâmbătă, în fața Icoanei Minsk era citit Acatistul Icoanei "Bucuria tuturor celor necăjiți".

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.