Pe Strada Tverskaya din Moscova se află astăzi, între clădiri frumoase, o catedrală cu ziduri înalte și o mică clopotniță cu clopote răsunătoare, ale Mânăstirii “Patimilor” de altădată. Icoana “Pătimirii” a primit acest nume de la faptul că, în această icoană, de o parte și de alta a Maicii Domnului, se află pictat câte un Înger purtând uneltele de chinuire a Domnului: Crucea, Sulița şi Buretele.
Mai exact, Îngerii care Îi însoţesc pe Maica Domnului şi Prunc sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, după cum arată înscrisul de pe icoană. În partea stângă este Arhanghelul Mihail, purtând suliţa şi buretele, iar în dreapta Arhanghelul Gavriil, cu Crucea şi Piroanele.
Icoana Născătoarei de Dumnezeu „A Patimii” este una din cele mai cunoscute Icoane ale Maicii Domnului, pe întreg mapamondul şi nu doar în rândul creştinilor ortodocşi. Se pare că este chiar una dintre icoanele pictate de Sfântul Luca Evanghelistul.
Fiind analizate mai multe Icoane de acest tip, s-a născut, totodată, și părerea că mai degrabă prototipul ar fi fost pictat de un călugăr din Creta (dar, nici aici nu se ştie exact în ce secol, ci doar o perioadă cuprinsă între sec.XII–XV), ea, ajungând şi în Occident, printr-un negustor care ar fi furat-o.
Maica Domnului „A Pătimirii” este considerată ocrotitoarea multor ţări şi oraşe din întreaga lume: Boston, New York, Tequisquiapan, Belfast, Limerick, Bussolengo, Cracovia, Singapore, Manila şi multe altele.
În Icoană, Pruncul Hristos, fiindu-I vestite Pătimirile Sale, aleargă la Maica Sa, pentru refugiu și alinare. Pruncul priveşte spre unul din Îngeri, la instrumentele care prevestesc Patimile Sale, iar una dintre sandale I se dezleagă şi Îi alunecă... Alunecarea sandalei Pruncului arată o mişcare bruscă pe care a făcut-o Acesta văzând uneltele de chinuire la îngeri. E semnul concret al umanităţii asumate de Hristos Domnul.
Fecioara Maria priveşte direct spre noi, din Icoană, transmiţându-ne parcă mesajul rostit către slugile de la Nunta din Cana Galileii: „orice vă va spune El, aceea să faceţi” (Ioan 2, 5).
Stăpânul, Domnul nostru Iisus Hristos, este Dumnezeul Dumnezeilor şi Împăratul Împăraţilor, dar El va păstra urmele cuielor în mâini şi în picioare, ca şi ale suliţei, după Învierea Sa din morţi. Aceasta, pentru a ne arăta că suferinţa şi Crucea Sa au fost reale; dar, mai important decât acest lucru, este faptul că El ne dăruieşte binecuvântarea de a-L urma pe calea Golgotei, ca să ne răstignim păcatele, să putem fi curăţiţi, desăvârşiţi, sfinţiţi.
Acest proces implică întotdeauna suferinţe şi renunţări conştiente din partea noastră, o strădanie continuă de micşorare a egoismului din noi. Este unul dintre mesajele Icoanei. Iar altfel, să nu ne închipuim cumva că, sugerarea îngrijorării Pruncului la vederea uneltelor ar contrazice cumva Dumnezeirea Lui. Ci, este o punctare a adevărului Crucii acceptate de El, potrivit voii Tatălui Său. Cum ar spune monahul Nicolae de la Rohia: „Hristos nu S-a jucat, chiar a suferit, măi!”.
O oarecare femeie evlavioasă pe nume Ecaterina (alte surse o numesc Evdochia), după ce s-a căsătorit a început să se simtă sub stăpânirea unor duhuri necurate, încât după șapte ani a căzut într-o asemenea disperare că a fugit în pădure și de mai multe ori a încercat să se sinucidă.
Cumva, ea și-a revenit în fire și s-a rugat Maicii Domnului să o mântuiască din necazul ei. A promis că, dacă se va însănătoși, va intra în mânăstire. A fost vindecată, dar și-a uitat jurământul, mult timp rămânând căsătorită, astfel că a avut și copii și i-a crescut. Amintindu-și odată de jurământ, înfricoşată și cu mintea rătăcită, a căzut din nou la pat. În acel moment, cineva s-a apropiat de uși și a făcut rugăciunea obișnuită. Ușile s-au deschis și Maica Domnului a intrat în cameră. Purta un veșmânt purpuriu cu cruci de aur. O tânără o însoțea pe Doamna Împărăteasă.
Maica Domnului i-a spus:
"Ecaterina, de ce nu ți-ai ținut promisiunea de a intra într-o mănăstire și de a-L sluji pe Fiul meu și Dumnezeu? Mergi acum și spune-le tuturor despre arătarea mea, și spune-le să se păzească de a mai face răutate, de la invidie, beție și orice necurăție, și să trăiască în curăție, să aibă dragoste nefățarnică unul față de celălalt, și să păzească duminicile și zilele de sărbătoare".
Femeia nu a ținut cont de ceea ce i se poruncise. Maica Domnului avea, însă, să i se mai arate de încă două ori, iar ca urmare a nesupunerii Ecaterina a căzut sub grea pedeapsă: capul i-a rămas sucit, gura asemenea, iar corpul nu și-l mai putea mișca. Ulterior, Maica Domnului i-a poruncit să meargă la Nijni Novgorod și să găsească un iconograf pe nume Grigorie, care pictase o icoană de tip Hodighitria.
Ecaterina i-a vorbit lui Grigorie despre aparițiile Maicii Domnului și, strângând șapte monede de argint, le-a dat iconografului pentru a împodobi icoana. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a promis că o va vindeca dacă va face acestea, și așa s-a și întâmplat.
Din acel moment, au avut loc minuni înaintea acestei Icoane. După această primă minune, ea a fost mutată în satul Palița, în Eparhia de Nijni Novgorod.
În 1641, la porunca Țarului Alexei, Icoana a fost mutată la Moscova. O biserică a fost construită pe locul unde ea a fost întâmpinată la porțile Tver, iar Icoana a fost așezată în ea. Apoi, în 1654, a fost construită Mânăstirea Patimilor.
Țarul AlexeiZiua de sărbătorire specială a Icoanei este 13 august, în amintirea mutării ei din satul Palița la Moscova în 1641.
Icoana este, de asemenea, cinstită în A Șasea Duminică după Paști (Duminica orbului) în amintirea Minunilor care au avut loc în acea zi. Copii făcătoare de minuni ale Icoanei "Patimilor" au fost așezate în Biserica "Zămislirea Sfintei Ana" din Moscova, precum și în satul Enkaeva din Eparhia de Tambov.
Icoana Lipețk "A Patimilor"În orașul Lipețk, provincia Tambov, în Catedrala Nașterii Domnului Hristos, există o icoană foarte veche și venerată a Maicii Domnului "A Patimilor", căreia i s-a ridicat un baldachin special. În vremurile trecute, locuitorii din Lipețk se adunau adesea la acest altar, cu rugăciuni fierbinți, și adesea primeau vindecare de bolile trupești, și mângâiere în necazurile lor. Dar mai târziu, aproape că au uitat obiceiul lor plin de evlavie, iar binecuvântările pe care Împărăteasa Cerului le dădea rămăseseră doar o tradiție vagă.
În 1831, în districtul Lipețk și în orașul cu același nume, a apărut un focar sever de holeră. Atunci, toată lumea și-a amintit de Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și au chemat-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cu lacrimi, cerându-i ajutorul și mijlocirea. Deîndată ce Icoana a fost scoasă din biserică și purtată prin oraș în procesiune, dusă în case, numărul victimelor a scăzut și, curând, holera s-a stins cu totul.
Locuitorii orașului, în semn de recunoștință pentru mântuirea lor din necaz, au făcut o ferecătură de argint pentru Icoana Maicii Domnului și au împodobit-o cu diverse pietre prețioase.
Icoana "Patimilor" din Moscova, din Biserica Zămislirea Maicii Domnului de către Sfânta AnaLa 20 februarie 1547, în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, în apropierea Bisericii "Zămislirea Maicii Domnului de către Sfânta Ana" din Moscova (cu zi de hram 9 decembrie), la colțul numit Orașul Kitai, au izbucnit două incendii. Aceste incendii au distrus multe case, cu excepția unei case de lemn care a rămas neatinsă de foc, unde se afla Icoana Maicii Domnului "A Pătimirii". Contemporanii și martorii oculari ai acestui eveniment nu au avut nici cea mai mică îndoială că această casă de lemn fusese păzită doar prin îngrijirea specială a lui Dumnezeu și că, Har a venit de Sus, prin Icoana Maicii Domnului. Curând, vestea unui astfel de eveniment minunat a ajuns la Ivan cel Groaznic. Țarul a dus Icoana Maicii Domnului "A Patimilor" la palat, unde a devenit faimoasă, datorită numeroaselor sale minuni.
Curând, la porunca Țarului, a fost mutată de la palat, la Biserica "Zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu", și așezată la iconostas, în stânga Ușilor Împărătești, unde se păstrează și în prezent.
Icoana "Patimilor" din satul EnkaevOdată, în timpul inundațiilor provocate de Râul Eremși (sau Ermiș) în satul Enkaev, din Temnikovsky, provincia Tambov, un iobag pe nume Ivan, care lucra la un stăpân Nesterov, s-a întâmplat să vadă o icoană plutind pe apă. Nu se știe de unde venea Icoana Maicii Domnului "A Patimilor". A scos-o din apă și a dus-o lui Nesterov, care a poruncit să fie urcată pe porțile conacului. Aici, cei orbi sau paralizați au primit vindecare, după ce s-au rugat înaintea icoanei. După aceste întâmplări minunate, Icoana Maicii Domnului "A Patimilor" a fost mutată în Biserica Bunei Vestiri din Enkaev. De atunci, Icoana a fost cunoscută ca fiind făcătoare de minuni.
Icoana Priluki a Maicii Domnului "A Patimilor"În timpul vieții sale, Cuviosul Dimitrie (11 februarie 1392), a întemeiat binecunoscuta Mânăstire a Mântuitorului - Priluki, la peste 5 Km de Vologda, lângă o cotitură a râului cu același nume. Acum, racla sa se află în mânăstirea pe care a întemeiat-o, iar deasupra ei, se află o icoană străveche a Maicii Domnului "A Patimilor". Este considerată a fi Icoana de chilie a Sfântului.
Printre alte icoane locale ale Maicii Domnului "A Patimilor", mai putem menționa o Icoană aflată în orașul Orel, în Biserica "Sfântul Arhanghel Mihail", și alta în orașul Kolomna, provincia Moscova, într-un paraclis, pe Strada Popovskaya. Toate aceste Icoane sunt copii exacte ale vechii Icoane minunate a Maicii Domnului care se află acum în Mănăstirea "Patimilor" din Moscova.
Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizată în octombrie 2023.