Această icoană neobișnuită provine din orașul rusesc Ribinsk, din provincia Iaroslav. Maica Domnului și Pruncul Dumnezeiesc sunt înfățișați în ceea ce pare a fi felonul unui preot (parte a veșmântului, sub forma unui guler înalt), de ambele părți fiind înfățișați îngeri purtând lumânări aprinse.
Sub picioarele Preasfintei Fecioare și pe capul Dânsei sunt înfățișați Heruvimi cu aripile desfăcute.
Icoana "Luminătoarea Minții" reflectă credința profundă a creștinilor ortodocși în puterea Preasfintei Fecioare de a mijloci înaintea lui Dumnezeu și a Fiului Său pentru a dărui binecuvântări. Cel mai important dar dintre acestea, este luminarea minții și a inimii, prin adevărul dumnezeiesc.
Din acest motiv, părinții ai căror copii învață mai greu, fie în materie de credință, fie în cunoașterea lumească, apelează adesea la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și la Pruncul Ei Dumnezeiesc, Care este izvorul celei mai înalte înțelepciuni și cunoștințe, rugându-se pentru ca mintea copiilor lor să fie întărită și să țină minte ceea ce sunt învățați. De asemenea, oamenii o imploră pe Maica Domnului să-i scape de amăgiri și de boli.
Icoana "Luminătoarea Minții" este cinstită în mod aparte pe 15 august, anual. Înaintea Icoanei Maicii Domnului "Luminătoarea Minții" ("Dătătoare de Minte", “Cheia Minții”) se fac rugăciuni, de asemenea, pentru o pregătire reușită, dar și pentru luminarea minții în actul de predare. Totodată, rugăciunile înaintea sa cheamă la luminarea venită de la Lumina Adevărului, nu numai pe copii, ci pe toți oamenii care rătăcesc printre răscrucile acestei lumi.
Datele cercetătorilor sugerează că modul de realizare a icoanei s-a stabilit în secolul al XVI-lea, posibil sub influența unor gravuri occidentale și a icoanelor cu simboluri complexe. Cu toate acestea, majoritatea icoanelor supraviețuitoare ale "Luminătoarei Minții" aparțin secolelor al XVIII-lea - al XIX-lea. În acestea, Preasfânta Fecioară și Pruncul sunt înfățișați purtând coroane împărătești pe cap, în timp ce Hristos binecuvântează cu mâna dreaptă, iar în mâna stângă poartă sceptrul puterii împărătești. Maica Domnului cu Pruncul sunt descriși pe un fundal întunecat, măsliniu, în razele Luminii Dumnezeiești. Particularitatea Icoanei este dată de înveșmântarea din ea, aparte. Felonul este de culoare roșie, bogat brodat cu cruci de aur și decorat cu pietre prețioase. În colțurile superioare ale Icoanei se află candele aprinse. Preacurata Fecioară este descrisă pe fundalul cerului înstelat care se deschide sub bolta unei porți. În cea mai de jos parte a Icoanei se poate vedea orașul, simbolul Ierusalimului de Sus.
Până astăzi s-a păstrat o veche istorisire care explică originea numelui Icoanei:
"Nu demult, după Patriarhul Nicon, trăia la Moscova un om evlavios. Citise o mulțime de cărți bisericești din vremea lui Iosif, apoi a început să citească cărți îndreptate de Patriarhul Nicon. După ce a citit acelea și alte cărți, a început să se gândească mult și să cugete dacă erau drepte înaintea lui Dumnezeu și ce cărți ar fi trebuit să urmeze pentru a fi mântuit; s-a gândit mult timp, dar nu a putut rezolva problema, încât a și înnebunit. Când și-a revenit puțin, el s-a rugat Maicii Domnului ca Dânsa să îi redea mintea de dinainte.
În urma rugăciunii sale, a avut o viziune a Maicii Domnului. Dânsa i-a poruncit să picteze icoana așa cum i se arătase și să se roage înaintea ei, promițându-i că dacă va face asta, va fi bine. Omul era pictor de icoane. După viziune, când și-a revenit și mintea i s-a limpezit, a început să picteze Icoana Maicii Domnului. Dar, odată ce arătarea fusese scurtă, a uitat cum să facă înfățișarea. Drept urmare, s-a rugat din nou Maicii Domnului și a continuat să picteze așa cum Dumnezeu îl inspira. Astfel, el a pictat Icoana și a numit-o Luminătoarea Minții".
Pelerinii care vizitează Loreto, în Italia, și merg într-o casă considerată sfântă în zonă, pot găsi acolo Icoana "Luminarea Minții" care se vinde în magazinele Bisericii Ortodoxe din Moscova, dar sub icoana italienească stă scris:
"Maica Domnului din Loreto. Icoană rusească a secolului al XVIII-lea".
Inscripția în slavona veche mai spune:
"Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Preacurata Fecioară Maria, numită Cheia Înțelepciunii".
În acea casă se află o sculptură realizată în întregime din lemn de cedru, acoperită cu pietre prețioase. Înfățișarea Maicii Domnului, în general, este similară cu cea din Icoana "Luminarea Minții", despre care cercetătorii italieni susțin că ar fi avut ca prototip statueta.
SOLII DE PREȚ:
Sfânta Icoană a Maicii Domnului "Mângâietoarea" (Paramythía) adusă din Sfântul Munte Athos, în replică, se află, din 19 noiembrie 2023, în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Popești Manuc - Săbăreni, unde se construiește o nouă biserică.
PS Părinte Episcop Dr. Ambrozie al Giurgiului, a slujit cu ocazia sosirii Sfintei Icoane, în paraclisul amenajat în Centrul Cultural „Sfântul Calinic de la Cernica” până când noua biserică va fi ridicată pe locul vechii biserici parohiale.
Istoria acestei icoane este complexă și uimitoare. Potrivit unor cronici, a fost pictată în secolul al XVII-lea, dificil pentru Biserica Ortodoxă Rusă, de către un iconograf care, în timpul schismei, nu putea înțelege semnificația reformei lui Nicon și nici care dintre cărțile liturgice mai erau adevărate - cele vechi, sau cele noi. El a fost chinuit de această alegere, atât de mult încât se temea chiar să nu-și piardă mințile și a început să se roage cu aprindere Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru a înțelege aceasta. Fie într-un vis, fie în stare de veghe, el a avut o viziune în care a primit un răspuns la rugăciunea sa - promisiunea de a fi vindecat dacă jură să picteze o Icoană a Reginei Cerului cu înfățișarea care i se arăta. Iconograful și-a împlinit jurământul și a descris ceea ce a văzut, în tipul iconografic al Icoanei "Luminarea Minții".
O altă versiune a acestei istorii spune că Icoana a fost pictată de o persoană bolnavă, cu mintea rătăcită: odată, într-o viziune, a văzut Icoana Reginei Cerului, pe care nu o mai văzuse niciodată, și a decis să o înfățișeze în realitate, deși nu pictase și nu desenase nimic vreodată. Când și-a terminat lucrarea, s-a rugat noii Icoane, pentru vindecare - și persoana și-a revenit. De atunci, Icoana a fost numită "Luminarea Minții". Dar totul s-a dovedit a fi și mai minunat.
Cercetătorii care susțin că prototipul ei ar fi fost Statuia din Loreto (Loretscaia) a Maicii Domnului, afirmă despre statuie că a fost sculptată din cedru, conform cronicilor, tot de Sfântul Apostol Luca, acum păstrată în casa mică din orașul italian Loreto. Această casă sfântă se aflase odată în Nazaret, fiind legată de viața pământească a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu: Preasfânta Fecioară s-a născut în ea și tot acolo a trăit la vremea tinereții. Iar când, în secolul al XIII-lea, turcii au început să pună mâna pe tărâmurile răsăritene, creștinii au dus Altarul în Europa, timp în care, istoricii consemnează că, Episcopul de Loreto a avut o viziune a Reginei Cerului, Care i-a spus:
"Fiul meu, umila mea locuință din Nazaret, unde M-am născut și Mi-am petrecut tinerețea, ajunge pe tărâmurile tale".
Și, apoi, atât casa sfântă, cât și statuia din cedru au fost purtate până în Loreto, în mod minunat, aceasta din urmă devenind prototipul iconografic al Icoanei ortodoxe "Luminarea Minții". Trimișii ruși ai Marelui Prinț Vasile al III-lea notau că au văzut-o în Italia, în 1528, o icoană rusească fiind pictată după această înfățișare. Înaintea ei se făceau rugăciuni pentru copii, pentru cei ce studiază, pentru bolnavi și pentru darul înțelegerii.
În Rusia, cea mai veche Icoană "Luminarea Minții" a Maicii Domnului se află în regiunea Iaroslav "Acoperământul Maicii Domnului", în biserica orașului Romanov-Boriso-Glebsk (Tutaev).
O Icoană a Maicii Domnului "Luminătoarea MInții", de la începutul secolului al XVIII-lea, se află în Biserica "Tihvin" din Moscova (Alexeevschi).
Biserica "Tihvin" din Moscova (Alexeevschi)Biserica Icoanei Tihvin a Maicii Domnului “Alexeevschi” se găsește în Moscova, pe un deal cu numele vechi "Dealul Bisericii". A fost construită prin decretul Țarului Alexei Mihailovici, în 1676-1682, în satul Alexeevscoie, ca parte a complexului unuia dintre Palatele ridicate pe drumul de pelerinaj către Lavra Preasfânta Treime-Sfântul Serghie.
Sfântul lăcaș păstrează și azi încăperile speciale de rugăciune ale familiei regale, de vară și iarnă - aceasta încălzită de o sobă de teracotă. Tot aici există un cuptor rotund perfect conservat realizat de meșterii ruși din secolul al XVII-lea, decorat cu plăci impresionant colorate - prototip al unui sistem de încălzire centrală modernă. Biserica și Palatul au fost ridicate pentru ca Țarul să se poată opri acolo, pentru dumnezeieștile slujbe, pe drumul spre Lavra amintită.
La gardul bisericii se află Cimitirul Alexeevschi, unde se odihnesc mulți drepți, printre care cuvioasa schimonahie Nicodima (Demina) și cuviosul ascet ieromonah Inochentie (Oreșchin).
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în noiembrie 2023.