Thursday 1 january 1970

Icoana "Fericitul Pântece", a Maicii Domnului

Există cel puţin patru tipuri distincte de Icoane „Fericitul Pântece" ("Pântecele Binecuvântat"). 

Icoana Barlov este o variantă a Icoanei de tip Hodighitria. Aceasta a apărut pe 26 decembrie 1392, aflându-se în Catedrala "Buna Vestire" din Moscova

Icoana Fericitul Pântece - Barlov

.Cel de-al doilea tip este similar cu Icoana „Celei Care Alăptează” (12 ianuarie), care derivă, la rândul ei, din modelul grecesc „Galaktotrofusa”. Această Icoană „Fericitul Pântece" nu îi mai include pe îngerii care O încununează pe Maica lui Dumnezeu şi care se regăsesc în icoana grecească, iar Fecioara Maria este îndreptată în direcţie opusă faţă de Icoana „Celei Care Alăptează". Varianta include uneori o inscripţie: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!” (Luca 11:27). Soarele şi luna apar în partea de sus a Icoanei şi mai apar plante cu frunze, în fundal.

Există un al treilea tip, care Îl înfăţişează pe Hristos sprijinindu-Se pe braţul drept al Maicii Sale. Doi îngeri O încununează pe Preasfânta Fecioară Maria, şi Îi aşează o salbă în jurul gâtului.

Al patrulea exemplu o arată pe Maica lui Dumnezeu cu mâinile împreunate deasupra lui Hristos, Care nu apare reprezentat în întregime.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.