Icoana Donsk a Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Icoana Don, a fost pictată de Teofan grecul (1340–1410). Este o Icoană cu două fețe, pe spatele căreia se află o reprezentare a Adormirii Maicii Domnului.
Este realizată în stilul tradițional al Icoanelor Eleousa, în care Maica și Pruncul manifestă afecțiune unul față de celălalt.
Icoana Donsk s-a aflat, probabil, inițial în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Kolomna, construită de Marele Prinț Dimitrie de Donsk.
În ziua Bătăliei de la Kulikovo (8 septembrie 1380, la Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu), Icoana s-a aflat în mijlocul oștirii rusești, oferind ajutor, iar după victorie a fost dăruită de cazacii din Don, ca dar, comandantului lor, Marele Prinț Dimitrie al Donsk-ului (1363-1389), care a dus-o apoi la Moscova.
Partea din spate a icoanei, care descrie Adormirea Maicii DomnuluiIcoana a ajuns la început la Kremlin, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, iar mai târziu în Catedrala Buna Vestire. La 3 iulie 1552, Ivan cel Groaznic s-a rugat înaintea Icoanei Donsk, înainte de campania din Kazan, și a luat-o cu el în acel demers, apoi a așezat-o în Catedrala "Buna Vestire" a Kremlinului, în Moscova.
În amintirea victoriei de pe malurile Râului Don, i s-a dat numele de "Icoana Donskoi".
În anul 1591, hanul Crimeii, Nuradin, și fratele său Murat-Girei au invadat Rusia cu o armată numeroasă și, avansând spre Moscova, s-au poziționat pe dealurile Vorobiev. Pentru apărare de dușmani, în jurul Moscovei a fost făcută o procesiune bisericească, purtând Icoana Donskoi a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu.
În ziua bătăliei, a fost așezată în capela militară, în mijlocul soldaților, punându-i pe tătari pe fugă.
Mânăstirea DonskÎn semn de mulțumire către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pentru milostivirea sa, manifestată prin Icoana Donskoi, în 1592 chiar pe locul în care stătuse în mijlocul soldaților, a fost întemeiată Mânăstirea Donskoi, în care a fost așezată Icoana făcătoare de minuni, iar ziua ei specială de sărbătoare a fost stabilită pentru 19 august.
După obicei, în micuța catedrală în cinstea Icoanei Donskoi a Maicii Domnului, o dată la patru ani Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii împlinește ritualul pregătirii Sfântului Mir.
Icoana se află acum în Galeria de Stat Tretiakov. În fiecare an, la ziua sărbătoririi Icoanei, de 19 august, aceasta este dată Mânăstirii Donskoi, pentru săvârșirea unei Slujbe Dumnezeiești înaintea ei.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.