Publicat pe 16.11.2023

Icoana "Conversației", a Maicii Domnului

 

 

 

Icoana "Conversației" a Maicii Domnului și-a primit numele de la faptul că îi înfățișează pe Maica Domnului și pe Sfântul Nicolae din Mira Lichiei discutând cu țârcovnicul Gheorghe, numit și Iuriș. Acest eveniment avea loc la scurt timp după apariția Icoanei Ticvin a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în 1383. În această conversație, Însăși Maica Domnului îi poruncea lui Gheorghe să ceară ca crucea metalică de pe lăcașul nou construit în Ticvin să fie înlocuită cu una din lemn.

 

 

Un paraclis închinat Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni a fost ridicat pe locul în care avusese loc această viziune. Paraclisul a ars de mai multe ori (prima dată s-a întâmplat în 1390, odată cu Biserica Icoanei Ticvin a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu). În anul 1515, a fost construită o biserică din lemn și a fost întemeiată și o mănăstire în cinstea Icoanei.

 

 

Icoana Ticvin a Preasfintei Născătoare de DumnezeuUna dintre cele mai venerate dintre aceste Icoane ale "Conversației" a fost cea din orașul Pavlovsc, din zona Jvenigorod a Moscovei. O tânără țărancă, Teodosia Vasilieva, locuia în Pavlovsc și suferea de crize, având o boală gravă: era chinuită de dureri cumplite de cap și membre, slăbindu-i puterile și fiind forțată să rămână la pat. În 1848, în timpul unei crize deosebit de puternice și prelungite, a avut un vis în care ținea o Icoană a Maicii Domnului, cojită și înnegrită din cauza vechimii. Din Icoană, Teodosia a auzit o voce spunându-i:

 

"Reastaurează-mă, voi fi un ajutor al creștinilor. Atâția ani am zăcut în acest loc părăsit, și nimeni nu s-a deranjat să mă găsească și să mă restaureze".

 

"Cum să te găsesc?", a întrebat Teodosia.

 

"Vei realiza, când mă vei găsi", a venit răspunsul.

 

Trei zile mai târziu, Teodosia se simțea suficient de bine pentru a se îndrepta spre biserica locală. Intrând în pronaos, a văzut pe perete aceeași icoană a "Conversației" pe care o văzuse în visul ei. Vechea icoană fusese ținută în subsolul bisericii, unde rămăsese neglijată mulți ani până când, în 1846, un îngrijitor al bisericii a salvat-o și a așezat-o în pronaos. Teodosia a strâns niște bani și Icoana a fost dusă la Moscova, pentru restaurare.

 

În noaptea dinaintea întoarcerii Icoanei la Pavlovsc, Teodosia a văzut Icoana restaurată, într-un vis, și a auzit o voce care o îndruma să ia icoana acasă și să săvârșească o Slujbă a Paraclisului înaintea ei, ceea ce a și făcut. La începutul Slujbei, Teodosia a avut o criză, dar după ce a fost stropită cu apă sfințită, și-a revenit. A băut puțină Agheazmă și, după aceea, s-a simțit suficient de puternică pentru a duce singură Icoana înapoi la biserică. Curând, avea să-și revină definitiv.

 

Când Mitropolitul Filaret al Moscovei a auzit despre minune, el le-a cerut preoților să întocmească un raport săptămânal cu oricare alte minuni ar fi apărut. Printre acestea se numără vindecarea unei alte țărănci, pe nume Natalia, și vindecarea unui țăran pe nume Pavel.

 

CUVÂNT de SĂRBĂTOARE:

 

“Deşi au trecut mai bine de două secole de la mutarea sa la Domnul, prezenţa Sfântului Paisie Velicicovski în schituri şi mănăstiri este la fel de vie. Mulţi dintre ierarhii Bisericii noastre, între care Fericitul întru adormire Patriarhul Teoctist, în anii de prigoană comunistă, au inclus în lucrarea pastorală multe dintre principiile misionare ale Sfântului Paisie, care a făcut să renască în mănăstiri curentul de revigorare neoisihastă.

 

Aşadar, privind la faptele de sfinţenie ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, putem spune şi noi, aşa cum stă scris în Viaţa sa: „Ca un apostol, au deschis prăvălie de fapte bune, care de când iaste Moldaviia să creade că poate nu s-au deschis (…), căci lucruri aşa ca acestea, care în vremea lui şi după dânsul până acum s-au lucrat, mai nainte în vremile ceale trecute nicăiri nu se veade, că s-au lucrat aicea în pământul acesta; nici în scris undeva se găseşte””.

 

 

(Din Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhepiscop al Sucevei și Rădăuților, rostit în 15 noi. 2023)

 

Înaintea Icoanei "Conversației" a Maicii Domnului se mai fac rugăciuni, în special, pentru succes în construcție, pentru construcție în general și pentru restaurarea și conservarea bisericilor și mânăstirilor ortodoxe. Icoana este cinstită în mod aparte pe 14 august.

 

 

Apariția Maicii Domnului înaintea lui Gheorghe a avut loc înainte de finalizarea construcției sfântului lăcaș închinat Icoanei Ticvin a Maicii Domnului, în 1383. Preasfânta Fecioară a indicat să fie pusă o cruce de lemn pe biserica cea nouă, și nu o cruce din metal. Apărut împreună cu Maica Domnului, Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni a promis că le va da un semn celor puțin-credincioși. Cererea Preasfintei Fecioare nu a fost îndeplinită, iar apoi meșterul, care încerca să instaleze o cruce metalică, a fost luat de o rafală de vânt și trântit la pământ, nevătămat. După aceea, pe sfântul lăcaș a fost ridicată o cruce de lemn.

 

În Sfânta Icoană a "Conversației", apare Maica Domnului, stând pe un trunchi de copac culcat (un copac în creștere) plin cu flori, în mâinile Dânsei ținând un toiag negru. Vizavi se vede stând în picioare, în veșminte sfinte, Sfântul Nicolae. Țârcovnicul Gheorghe este reprezentat, îngenuncheat, chiar în fața Preasfintei Fecioare Maria.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o pagină web realizată în noiembrie 2023.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.