Thursday 1 january 1970

Icoana Betleemiţa a Maicii Domnului

În minunata Biserică a Naşterii lui Hristos din Betleem, iese în evidenţă Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cunoscută sub numele de Betleemiţa. Este aşezată într-un loc aparte, în dreapta intrării sudice a Sfintei Peşteri a Naşterii Domnului.

Afecţiunea nemărginită care emană din ochii Maicii Domnului, în Icoană, şi privirea senină a Dânsei, îndulcesc şi înalţă inimile credincioşilor. Îmbrăcămintea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Icoana Betleemiţa, este acoperită cu ţesături de lux şi pietre preţioase şi lasă o impresie deosebită.

Nu există date istorice clare cu privire la originea Icoanei făcătoare de minuni. Există convingerea, însă, că provine din Rusia, iar tradiţia evlavioasă o leagă în special de Împărăteasa Ecaterina a Rusiei, care a vizitat Ţara Sfântă şi Betleemul, în urma unei minuni săvârşite de Preasfânta Fecioară Maria. Împărăteasa a dăruit veşmintele sale împărăteşti, pentru a fi înveşmântată cu ele „Stăpâna lumii”. Conform tradiţiei, ea şi-a oferit şi bijuteriile, pentru a fi aşezate pe Sfânta Icoană, impunându-le împărăteselor să nu mai poarte rubine (sau diamante, cum fac celelalte), pentru ca acesta să fie privilegiul exclusiv al „Reginei Îngerilor”.

Fără îndoială, Icoana Betleemiţa ocupă un loc special în inimile tuturor ortodocşilor. Fecioara Maria, Doamna Ţării Sfinte, este Maica Iubitoare care a ascultat porunca lui Dumnezeu şi L-a adus pe Mântuitorul nostru în lume. În acelaşi timp, Dânsa este Maica tuturor şi Mijlocitoarea în faţa Fiului Său, în toate rugăciunile noastre. Maica Domnului este îngerul nostru păzitor. În momentele noastre de îngrijorare, ne întoarcem către Dânsa, pentru a ne bucura de Icoană şi de harul ei, numind-O întotdeauna „Apărătoarea şi Ajutătoarea noastră fierbinte”.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.