Sub patronajul Înaltpreasfințitiei Sale Prof. Univ. Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, și al Fundației Ecumenice „Pro Axe Mundi” din București, Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța a organizat joi, 7 decembrie 2023, la orele 12:00, în Sala Senatului din Campus, Conferința Națională „Constituția României de la 1923 și implicațiile sale fundamentale asupra societății românești (1923-1948)”.
Manifestarea este ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la promulgarea acestui document de maximă importanță pentru noul cadru istoric și legislativ din România Mare, un pas firesc, dar absolut necesar, încadrat pe linia reformelor ce se impuneau în plan social și politic după anul 1918.
„Conferința, susținută de distinsul istoric și Profesor Universitar Doctor Radu Ștefan Vergatti, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța, a evidențiat atât componentele majore ale Constituției din 1923, cât și valoarea și impactul pe care l-au avut în modernizarea societății românești de la adoptare și până în anul 1948 când, în urma instaurării la noi în țară a regimului politic comunist-ateu, a fost abrogată și înlocuită cu una care corespundea vederilor sale totalitare.
Aducerea în atenție a prevederilor legislative ale Constituției de la 1923, într-un mediu universitar și la o Facultate de Teologie, este un demers deplin justificat și actual prin prisma contribuției semnificative pe care acest act fundamental al unei țări și-a amprentat-o asupra procesului de înființare și recunoaștere a Patriarhiei Române, fapt petrecut la 1925, tot în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria a României.
Acest document istoric este și o dovadă a calității relațiilor pe care Statul Român și Biserica Ortodoxă Română le-au realizat cu celelalte Culte Religioase în perioada în care și-a produs efectele.”
— a precizat Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu, organizatorul evenimentului academic