Publicat pe 01.01.1970

Conectorii Jack (Plug). Prezentare, tipuri și soluții la problemele frecvente - Meșteșuguri

Cablurile Jack Compuse (Composite Jack) transportă mai multe pachete de date printr-un singur conector, care dispune de mai multe secțiuni, izolate unele de celelalte. Cele mai utilizate astfel de cabluri sunt cele audio, pe care le folosim pentru conectarea boxelor sau cășilor la propriul calculator, la tabletă, telefon sau dispozitiv multi-media.

 

De obicei, conectorii audio jack, fiind stereo, cuprind trei secțiuni, si anume una pentru canalul stânga, una pentru canalul dreapta și alta pentru împământare. Mai puțin întâlnite, dar crescând în popularitate în prezent, sunt cablurile jack cu patru secțiuni (sau chiar cu 5). Acestea sunt folosite în cazul in care, de exemplu, căștile au incorporat și un microfon. Din nefericire, ordinea secțiunilor nu este unică (standardizată), și este posibil ca în funcție de dispozitivul multimedia utilizat și în funcție de jack-ul pe care îl avem, să întâmpinăm probleme.

 

Nu putem considera că am întâmpinat o problema prea gravă dacă, spre exemplu, canalul de redare stânga se află în locul secțiunii dedicate canalului de redare dreapta și invers, însă în cazul în care secțiunea dedicată unui canal de redare se află în locul secțiunii la care se conectează microfonul sau chiar împământarea, putem ajunge în situația în care nimic să nu mai funcționeze corespunzător, sau în cel mai rau caz la un scurtcircuit.

 

Configurația Conectorilor (mufelor) Jack

Deși sunt întâlnite la tot pasul, puține persoane știu faptul că mufele jack nu numai că au diferite configurații (număr de secțiuni sau inele) dar și mărimi diferite, care la o analiză superficială pot părea identice, iar diferențele neglijabile. Acest lucru este cât se poate de greșit și poate produce diferite probleme în functionarea propriilor dispozitive.

 

Incompatibilitatea conectorului jack cu unul dintre dispozitivele conectate se poate manifesta sub forma unei disfunctionalități complete, ori prin apariția unui zgomot de fond, absența unui canal de redare, lipsa imaginii (în cazul conexiunii video), prezența imaginii și absența sunetului etc.

 

Din acest motiv este recomandat ca înainte de conectarea dispozitivelor, utilizatorul să se informeze în legatură cu dimensiunea și tipul conectorului jack pentru care respectivele aparate au fost proiectate. Dificil este însă cazul în care manualele de utilizare ori paginile cu specificațiile dispozitivelor nu menționează aceste detalii importante.

 

Tipuri de Conectori (mufe) Jack

Pentru a clarifica pe cat posibil modul in care conectorul jack poate functiona, si pentru a usura procesul de identificare a mufei potrivite, in randurile de mai jos este prezentata ordinea sectiunilor (inelelor) acesteia, rolul si dispozitivele care de obicei le folosesc.

 

Secțiunile (inelele) conectorului jack enumerate în listele de mai jos sunt numerotate începând de la baza mufei, și crescând înspre vârf.

 

Jack Mono, cu 2 conductori

 

 

Jack cu 2 conductori

 

Este utilizat de obicei pentru transmiterea sunetului in format mono (un canal) si totodată pentru realizarea conexiunilor cu instrumente muzicale. Dispune de doua sectiuni (inele).

 

În alegerea cablului, trebuie luat în considerare următorul aspect: cu cât lungimea sa crește, cu atât crește și riscul apariției interferențelor. Ținând cont de aceasta, este important ca testele să fie efectuate și cu cabluri de lungimi mici, întrucât anumite zgomote de fond ar putea apărea în urma interferențelor.

 

Împământare

 

Semnal audio (sau alt tip de date)

 

Jack Stereo, cu 3 conductori

 

 

Jack cu 3 conductori

 

Este utilizat de obicei pentru transmiterea sunetului în format stereo, fiind în practică cel mai întâlnit tip de conector jack. Este folosit de combine muzicale, căști, boxe etc. Dispune de trei secțiuni (inele).

 

Prima variantă:

 

Împământare

 

Microfon sau altceva

 

Sunet Mono

 

A doua variantă (mono balansat - pentru anulare interferente):

 

Împământare

 

Sunet mono balansat - (rece)

 

Sunet mono balansat + (cald)

 

A treia variantă:

 

Împământare

 

Sunet stereo dreapta

 

Sunet stereo stânga

 

Jack Audio Video (AV), cu 4 conductori

Este utilizat de obicei la sistemele audio, la sistemele audio-video, IR și altele. În ce privește sistemele audio, pe lângă posibilitatea transferului sunetului în format stereo, conectorul jack dispune și de o secțiune suplimentară, care poate fi dedicată microfonului (exemplu: căști cu microfon, hands-free etc).

 

CTIA standard

 

Microfon

 

Împământare

 

Canal audio dreapta

 

Canal audio stânga

 

Standardul CTIA este utilizat preponderent de telefoanele mobile si consolele de jocuri produse recent.

 

OMTP standard

 

Împământare

 

Microfon

 

Canal audio dreapta

 

Canal audio stânga

 

Standardul OMTP este folosit de laptopuri, telefoane mobile, tablete etc.

 

În ce privește sistemele audio-video (AV), conectorul jack poate transporta, pe lângă sunetul stereo, și imagine. Acest tip de interfață jack este folosit la dispozitivele audio-video compacte (de dimensiuni mici, care nu pot oferi trei conexiuni distincte pentru atașarea cablurilor RCA), preponderent de receptoarele sau tunerele video terestre (DVB-T/DVB-T2), receptoarele video prin cablu (DVB-C), receptoarele video prin satelit (DVB-S/DVB-S2/DVB-S2x), DVD playere și altele asemenea, care permit astfel conectarea dispozitivului la un televizor, prin transfer analogic, prin trecerea (transformarea) către cabluri de tip RCA. Deseori, în paralel. aceste dispozitive oferă de asemenea și alte porturi de ieșire, cum ar fi HDMI sau SCART.

 

În ce privește televizoarele de generație mai veche, care nu suporta HDMI, în cazul în care dispozitivul conectat este unul compact (de dimensiuni mici), care exclude de obicei cele trei porturi porturi RCA (in culorile galben, rosu și alb, reprezentând imaginea și canalele sonore stânga și dreapta) ori portul SCART, atunci singura soluție pentru conectarea televizorului rămâne portul AV pentru jack. 

 

Iata cateva combinatii posibile:

 

Împământare

 

Video

 

Dreapta

 

Stânga

 

Sau:

 

Împământare

 

Stânga

 

Dreapta

 

Video

 

Sau:

 

Împământare

 

Dreapta

 

Video

 

Stânga

 

În ce privește cele trei tipuri de mai sus, împământarea menținându-și poziția, acelea nu necesită jack-uri diferite, ci este doar necesar ca utilizatorul să încerce să conecteze pe rând, în diferite combinații, conectorii RCA (diferite permutări ale culorilor).

 

Grosimea și lungimea conectorilor (mufelor) Jack

O mare problema cu care ne putem confrunta atunci când încercăm să conectam un dispozitiv audio-video la propriul televizor se poate manifesta prin lipsa sonorului, prin lipsa imaginii sau prin lipsa amândurora. Acest lucru poate fi cauzat de incompatibilitatea conectorului jack cu dispozitivul, iar rareori de o defecțiune.

 

Dimensiunea Conectorilor Jack

Mufele jack pot avea diferite grosimi, si anume de 2.5mm, de 3.5mm si de 6.5mm:

 

Cel subtire este ușor de identificat cu ochiul liber, diferența fiind vizibilă și evidentă. Conectorul jack de 2.5mm este folosit preponderent la telefoanele mobile de generație mai veche. Lungimea acestora este de 11mm.

 

Conectorul jack de 3.5mm este cel mai utilizat, fiind intalnit la tot pasul, la castile audio, boxe etc.

 

Conectorii jack de 6.5mm sunt de asemenea ușor de identificat, având o mufă vizibil mult mai groasă decât cea a căștilor sau boxelor care se conectează la calculator sau telefon. Sunt utilizați în cea mai mare parte la dispozitivele audio profesionale. Pot fi ușor identificați la microfoanele profesionale, stații de amplificare, mixere, căști profesionale etc. 

 

Pentru sistemele audio-video se folosesc de obicei conectorii jack de 3.5mm.

 

Lungimea Conectorilor Jack

O caracteristică mai putin cunoscută și mai greu sesizabilă o reprezintă lungimea conectorului (mufei). Deși, în cazul mufelor jack cu grosimea 3.5mm, cel mai utilizat pentru lungime este standardul de 14mm, există dispozitive care necesita jack cu lungimea 17mm. Această diferență nu este neglijabilă, iar utilizarea unui conector mai scurt produce în mod inevitabil erori, după cum am precizat anterior. Astfel, este important de amintit faptul că unele receptoare de satelit, cablu sau emisii terestre, în special cele produse de Amiko necesită în mod obligatoriu un conector jack de 3.5mm grosime, 17mm lungime, cu 4 inele.

 

Întrebări și Răspunsuri / Probleme și Soluții

Receiver Amiko redă imaginea, dar nu redă sunetul prin RCA

 

Verificati conectorul jack. Acesta trebuie sa aiba grosimea de 3.5mm, lungimea de 17mm si 4 sectiuni (inele);

 

Interschimbați mufele RCA, chiar dacă nu respecta perechile de culori;

 

Aveți grijă ca mufa jack să fie bine introdusă în receiver. Uneori este posibil să existe falsa impresie că aceasta este introdusa complet;

 

Reporniți receiverul. Încercați să scoateți și să introduceți jack-ul în timp ce aparatul funcționează.

 

Android Box nu reda imaginea prin RCA / Android Box nu reda sunetul prin RCA

 

Este posibil ca acesta sa necesite o mufa jack de 3.5mm grosime si 17mm/19mm lungime.

 

Televizor Samsung nu primeste imagine / Televizor Samsung nu primeste sunet

 

Unele televizoare produse de această companie au nevoie de anumite cabluri, cu mufe jack cu caracteristici speciale. Cea mai simplă cale este aceea de a căuta un conector jack special conceput pentru televizoarele Samsung.

 

Resurse - Conectori Jack

Pentru a putea avea la îndemână informațiile esențiale expuse mai sus, puteți descărca și păstra următoarea imagine realizata pe baza acestui articol:

 

 

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.