Thursday 1 january 1970

Ateliere meșteșugărești și educaționale (Ateliere meșteșugărești și educaționale – Muzeul ASTRA în parteneriat cu Museums of South Trondelag, din Trondheim, Norvegia)

În perioada 12-19 septembrie 2022, Muzeul ASTRA va găzdui o serie de ateliere meșteșugărești și educaționale organizate în parteneriat cu Museums of South Trondelag, din Trondheim, Norvegia. Evenimentele Muzeului ASTRA se desfăşoară în parteneriat media oficial Lăcaşuri Ortodoxe. Acestea fac parte din programul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.).

Evenimentul are ca scop reliefarea lucrărilor de restaurare/conservare pe care inclusiv locuitorii din zonă le pot face la casele din centrul istoric, dacă sunt îndrumați corespunzător. În acest sens, în fața Casei Artelor din Piața Mică și în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 10 ateliere meșteșugărești și 3 seminarii de specialitate.

În cadrul atelierelor din fața Casei Artelor, o echipă de meșteri și restauratori va face demonstrații despre cum se pot restaura/proteja ferestrele, ușile și obloanele specifice arhitecturii tradiționale săsești. De asemenea, tot aici alți meșteri vor ciopli grinzi de stejar folosite în arhitectura tradițională din mediul rural și urban.

Teoretic și practic, aceste ateliere organizate în centrul istoric al Sibiului, vor ilustra exemple sustenabile de bună practică în întreținerea imobilelor din zona istorică a burgului medieval. Ele reprezintă și o dovadă a faptului că Muzeul ASTRA vrea să fie un partener trainic pentru comunitatea din zona centrală a Sibiului. 

Adresăm astfel o invitație îndeosebi locuitorilor din centrul istoric al Sibiului, care sunt așteptați miercuri, 14 septembrie, la Casa Artelor (Sibiu, Piața Mică, nr. 21) să se implice activ în aceste ateliere meșteșugărești și educaționale, la care va participa și o delegație de la Museum of South Trondelag, din Trondheim, Norvegia. De asemenea, în aceeași zi, ora 9:40, vom organiza un briefing de presă. 

Program

Marți, 13 septembrie*

 • 10:30 – 13:00 Prezentarea proiectului, locație: Casa Artelor, Piața Mică, centrul orașului

 • 14:00 – 18:00 Prezentarea proiectului precedent de Granturi SEE și a activităților din Muzeul în aer liber, locație: Muzeul în aer liber

Miercuri, 14 septembrie

 • 9:40 - BRIEFING PRESĂ – în fața Casei Artelor, Piața Mică 

 • Program ateliere

  • 10:00 – 11:30 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

  • 12:00 – 13:00 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

  • 14:00 – 16:00 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

 Joi, 15 septembrie

 • Program ateliere 

  • 9:00 – 11:00 Atelier de meșteșuguri, partea I, locație: Muzeul în aer liber

  • 12:00 – 14:00 Atelier de meșteșuguri, partea II, locație: Muzeul în aer liber

  • 15:00 - 17:00 Atelier de meșteșuguri partea a III-a, locație: Muzeul în aer liber

 • Program seminarii

  • 9:00 – 11:00 Seminar de educație – prezentarea abordării educaționale și interpretative a proiectului Casa Artelor și ateliere partea I, locație: Muzeul în aer liber (PaMM)

  • 12:00 – 14:00 Ateliere partea II, Muzeul în aer liber (PaMM)

  • 14:00 – 15:00 Vizitarea expoziției VR

  • 15:00 - 17:00 Ateliere meșteșugărești, partea III, locație: Muzeul în aer liber

Vineri, 16 septembrie*

 • 09:00 – 11:00 Atelier de meșteșuguri și educație partea I, locație: Muzeul în aer liber

 • 12:00 – 14:00 Reuniunea managementului (reprezentanții echipei de management) &

 • 12:00 - 14:00 Ateliere de meșteșuguri și educație partea II, locație: în aer liber

Sâmbătă & duminică – 17 & 18 septembrie 

 • vizite de lucru în județul Sibiu 

Background Info

Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu Future Capital (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 - 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.
 Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfăşurate în parteneriat meda oficial Lăcaşuri Ortodoxe.

Vă așteptăm! 

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.