Publicat pe 12.06.2023

Aflarea Sfintelor Moaște ale Sfântului și Dreptului Nicodim și ale Sfinților Gamaliel și Abibas

 

 

 

Sfântul Nicodim a fost un fariseu de frunte, care a crezut în Hristos. Mântuitorul i-a dezvăluit cum omul renaște prin botez, dar el nu a putut înțelege cum se poate naște un om din nou. Când Domnul l-a mustrat pentru nepriceperea sa, el avea să primească aceasta cu smerenie.

 

Şi era un om dintre farisei, care se numea Nicodim şi care era fruntaş al iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus şi I-a zis: Rabi, ştim că de la Dumnezeu ai venit învăţător; că nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el.

 

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă Împărăţia lui Dumnezeu.

 

Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale şi să se nască?

 

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este. Nu te mira că ţi-am zis: Trebuie să vă naşteţi de sus. Vântul suflă unde voieşte şi tu auzi glasul lui, dar nu ştii de unde vine, nici încotro se duce. Astfel este cu oricine e născut din Duhul.

 

A răspuns Nicodim şi i-a zis: Cum pot să fie acestea?

 

Iisus a răspuns şi i-a zis: Tu eşti învăţătorul lui Israel şi nu cunoşti acestea? Adevărat, adevărat zic ţie, că noi ceea ce ştim vorbim şi ce am văzut mărturisim, dar mărturia noastră nu o primiţi. Dacă v-am spus cele pământeşti şi nu credeţi, cum veţi crede cele Cereşti? Şi nimeni nu s-a suit în Cer, decât Cel ce S-a coborât din Cer, Fiul Omului, Care este în Cer. Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să Se înalţe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea. Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu. Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele. Că oricine face rele urăşte Lumina şi nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârşite (Sfânta Evanghelie după Ioan 3: 1-21).

 

Νicodim a revenit, din când în când, în preajma lui Hristos, apărându-L înaintea fariseilor:

 

Şi s-a făcut dezbinare în mulţime pentru El. Şi unii dintre ei voiau să-L prindă, dar nimeni n-a pus mâinile pe El. Deci slugile au venit la arhierei şi farisei, şi le-au zis aceia: De ce nu L-aţi adus? Slugile au răspuns: Niciodată n-a vorbit un om aşa cum vorbeşte Acest Om.

 

Şi le-au răspuns deci fariseii: Nu cumva aţi fost şi voi amăgiţi? Nu cumva a crezut în El cineva dintre căpetenii sau dintre farisei? Dar mulţimea aceasta, care nu cunoaşte Legea, este blestemată!

 

A zis către ei Nicodim, cel ce venise mai înainte la El, noaptea, fiind unul dintre ei: Nu cumva Legea noastră judecă pe om, dacă nu-l ascultă mai întâi şi nu ştie ce a făcut?

 

Ei au răspuns şi i-au zis: Nu cumva şi tu eşti din Galileea? Cercetează şi vezi că din Galileea nu s-a ridicat prooroc. Şi s-a dus fiecare la casa sa (Sfânta Evanghelie după Ioan 7: 50-52).

 

Și, tot Nicodim a adus și mirodenii pentru a unge Trupul Mântuitorului Hristos:

 

După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca să ridice Trupul lui Iisus. Şi Pilat i-a dat voie. Deci a venit şi a ridicat Trupul Lui. Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe.

 

Au luat deci Trupul lui Iisus şi L-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat (Sfânta Evanghelie după Ioan 19:39).

 

După ce a fost alungat din sinagogă pentru credința sa în Hristos, Sfântul Nicodim a mers să viețuiască împreună cu Sfântul Gamaliel la casa sa de țară, rămânând acolo până la moartea sa.

 

Sfintele moaște ale Sfinților Arhidiacon Ștefan, Gamaliel, Abibas și Nicodim au fost aflate și mutate din Ierusalim, la Constantinopol, în anul 428, și așezate în Biserica Sfântului Arhidiacon Lavrentie (10 august). Aflarea sfintelor moaște ale acestor sfinți este cinstită în mod aparte în data de 2 august, anual.

 

Sfântul Gamaliel a fost tot fariseu, învăţător de Lege (Faptele Sfinţilor Apostoli 5:34) și învățător al Sfântului Apostol Pavel, după cum mărturisește despre sine acesta din urmă:

 

Eu sunt bărbat iudeu, născut în Tarsul Ciliciei şi crescut în cetatea aceasta, învăţând la picioarele lui Gamaliel în chip amănunţit Legea părintească, plin fiind de râvnă pentru Dumnezeu, precum şi voi toţi sunteţi astăzi (Faptele Sfinţilor Apostoli 22: 3).

 

În anul 415, Sfântul Gamaliel apărea într-o viziune, înaintea unui preot numit Lucian. Arăta ca fiind un bărbat înalt, cuvios, cu barbă albă și lungă, înveșmântat în haină albă, țesută cu aur și însemnată cu sfinte cruci, purtând un toiag din aur în mână.

 

Gamaliel l-a strigat pe nume pe Părintele Lucian, de trei ori, apoi i-a spus să meargă la Ierusalim și să ceară Episcopului Ioan să deschidă mormântul unde se odihneau sfintele sale moaște și cele ale altor sfinți. Preotul l-a întrebat pe străin cine este.

 

„Eu sunt Gamaliel, care l-a pregătit pe Apostolul Pavel în Lege”, a răspuns el. Apoi, i-a spus preotului unde să găsească sfintele moaște ale Sfântului Ștefan. El a mai dezvăluit faptul că luase trupul Sfântului Ștefan și îl așezase în propriul mormânt, după ce rămăsese neacoperit pentru o zi și o noapte.

 

Sfântul Gamaliel a mai menționat, de asemenea, că Sfântul Nicodim fusese înmormântat în același loc. „L-am primit în casa mea de țară”, a spus el, „și l-am găzduit acolo până la sfârșitul vieții sale. După moartea sa, l-am îngropat cum se cuvine, lângă Ștefan”.

 

Sfântul Gamaliel l-a informat pe preot că el și fiul său, care murise la vârsta de de doar douăzeci de ani, Abibas, erau înmormântați de asemenea acolo. Părintele Lucian s-a temut să se încreadă prea degrabă în această viziune, ca nu cumva să fie o ispită din partea celui rău. Cu toate acestea, când Sfântul Gamaliel i-a apărut înainte din nou și i-a poruncit să se supună îndemnurilor sale, el a făcut acest lucru.

 

Un călugăr pe nume Migetius a avut, de asemenea, o viziune cu Sfântul Gamaliel, în urma căreia i-a spus Părintelui Lucian să caute sfintele moaște într-un loc numit Debatalia. Când sfintele moaște au fost dezgropate, s-a dovedit a fi puternic izvorâtoare de mir.

 

Mâna dreaptă a Sfântului Ștefan este păstrată în încăperea Serapionov din Lavra Preasfânta Treime-Sfântul Serghie.

 

___________

 

() Spre slava lui Dumnezeu, studiu, traducere și adaptare Redacția Lăcaşuri Ortodoxe, iunie 2023.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.