Publicat pe 03.06.2023

260 de ani de la sfințirea Bisericii din Balotești (Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Stelian și Sfântul Teodor Tiron, din Balotești, Ilfov, împlinește 260 de ani de la sfințire. Programul evenimentelor aniversare.)

Biserica cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Stelian și Sfântul Teodor Tiron, din Comuna Balotești, județul Ilfov, împlinește anul acesta 260 de ani de la sfințire. Sfântul lăcaș este încadrat ca monument istoric al secolului al XVIII-lea, fiind construit în anul 1763.

 

Cu acest prilej, Parohia Balotești, organizează o serie de evenimente aniversare, ce vor avea loc după următorul program:

 

Sâmbătă, 10 iunie 2023:

 

18:00 — Vecernie și Acatist

 

Duminică, 11 iunie 2023:

 

08:00 — Sfânta Liturghie, Te Deum, Program artistic copii, Vizionare film documentar

 

12:00 — Agapă creștină

 

Biserica se află în partea de nord a orașului București, în localitatea Balotești din județul Ilfov, accesul putându-se face din drumul național DN1 (București-Ploiești). Adresa: Strada Unirii, Nr. 219 A, Balotești, Ilfov. Parohul Bisericii Sfântul Nicolae din Balotești este Pr. Prof. Dr. Iulian Popescu, având împreună-slujitor pe Pr. Prof. Cristian Anghel.

 

 

Istoricul Bisericii Balotești

Biserica comunei Baltești a fost zidită de îngrijitorul ocnelor Zamfirache și soția lui Elena, în cinstea sfinților Nicolae, Teodor Tiron și Stelian, în anul 1763, precum mărturisește inscripția din pridvorul bisericii:

 

În timpul domnitorului Constantin Cehan și păstorind Grigorie al Ungro-Vlahiei, au construit această biserică din temelie cămărașul ocnelor Zamfirachi, și soția lui Elena, având ca patrie Arvanitohoria, întru slava celor trei sfinți Nicolae, Teodor Tiron și Stelian. Așadar, roagă tu treime de sfinți pe Sfânta Treime pentru ctitori. Anul 1763, Mai, 5. Stan Isprăvnicel.

 

Comuna Balotești a fost locuită din cele mai vechi timpuri, cu 6500 de ani înainte de Hristos. Prin săpăturile făcute în 45 de puncte arheologice au fost descoperite următoarele: o vatră de locuire paleologică, o așezare neolitică, 8 așezări din epoca bronzului, 4 din epoca fierului, 12 așezări din sec. III-V, 7 locuințe din sec. VII-XI.

 

Numele Balotești vine de la Balotă sau Bolotă, care a locuit aici cu fiii lui (Balotești = ești al lui Balotă).

 

Satul Balotești este atestat documentar din 12 februarie 1615 de domnitorul Radu Șerban, nepot al lui Alexandru cel Bun: “[…] întărește postelnicului Ivașcu, fiul lui Vent din Balotești, cu fiii lui, săpânirea pe moșie”.

 

Domnitorul Alexandru, fiul lui Radu amintește de Balotești la 12 aprilie 1624 și la 11 mai 1627, “întărind moșia unor apropiați”.

 

 

 

 

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.