Zi de amintire specială: 13 februarie
În ziua de 13 februarie, Biserica Ortodoxă Rusă comemorează apariția lui Hristos înaintea Sfântului Martin din Tours (cinstit în mod aparte în zilele de 12 octombrie și 11 noiembrie).
Încă din copilărie, Sfântul Martin a devenit cunoscut pentru inima sa plină de milostivire și pentru marea sa milă față de cei săraci. Când avea douăzeci și doi de ani, înainte de a fi botezat, a început să dea toate bunurile sale celor aflați în nevoi și, curând, avea să rămânâ cu un singur set de haine și o sabie. Sfântul Martin, ca mulți tineri, trebuia să slujească în armată câțiva ani.
Într-o zi, când vremea era foarte aspră și neobișnuit de rece, a întâlnit un bărbat, la porțile orașului Amiens, aproape gol și cerșind ceva de pomană. Martin a văzut cum oamenii treceau pe lângă bărbat fără să-l observe. Întrucât Sfântul Martin dăruise deja toate bunurile sale, mai avea doar mantia și uniforma. Nimeni altcineva nu părea să-l ajute pe cerșetor, așa încât Sfântul Martin a simțit că era responsabilitatea lui să facă ceva pentru acela.
Amintindu-și cuvintele Mântuitorului: "Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa" (Sfânta Evanghelie după Matei 5:40), Sfântul Martin și-a scos sabia și și-a tăiat mantia în două. Dând jumătate cerșetorului, s-a înfășurat în cealaltă jumătate. Văzându-l în mantia sfâșiată, cei care stăteau acolo au început să râdă de modul ciudat în care arăta. Alții, care aveau mai mult respect, au regretat faptul că nu făcuseră nimic pentru acel bărbat, deși l-ar fi putut îmbrăca pe cerșetor fără să se dezbrace după cum făcuse Sfântul Martin.
În acea noapte, în somn, Martin L-a văzut pe Hristos purtând jumătatea de mantie pe care i-o dăduse cerșetorului. Domnul i-a spus să privească la El și să ia seama că era vorba despre aceeași haină.
Atunci, Mântuitorul le-a spus îngerilor care îl înconjurau: "Martin este încă doar un catehumen [pe cale de a fi botezat], dar M-a îmbrăcat în această haină".
Sfântul Martin nu s-a mândrit din cauza acestei viziuni. În schimb, el a văzut acest lucru ca pe un semn al bunătății lui Dumnezeu, care a confirmat cuvintele lui Hristos: "Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut" (Sfânta Evanghelie după Matei 25: 40).
Deoarece Sfântul Martin a dat milostenie pe tot parcursul vieții sale, a fost răsplătit cu darul facerii de minuni. Să-i urmăm și noi exemplul, pentru a primi și noi un mic colț de Rai.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna decembrie 2024.