Publicat pe 20.03.2025

Aflarea sfintelor moaște ale Sfântului Tihon al Moscovei

Zi specială de amintire: 22 februarie

22 februarie 1992: Patriarhul Alexei, alături de sfintele moaște nou descoperite

După cum s-a raportat pe larg, inclusiv în paginile de știri Lăcașuri Ortodoxe (vezi ARHIVA) 2017 a marcat cea de-a 100-a aniversare a alegerii și întronizării Sfântului Tihon ca Patriarh al Moscovei, în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Întregii Rusii. Preafericitul Părinte, Mitropolitul Tihon și o delegație reprezentând Biserica Ortodoxă din America au plecat la Moscova în ziua de joi, 30 noiembrie 2017, pentru a participa la această ocazie de veșnică amintire care se referă direct la viața Bisericii din Rusia și America, întrucât Sfântul Tihon a fost Episcop și, mai târziu, Arhiepiscop al Americii de Nord, din 1898 până în 1907, când s-a întors în patria sa.

 

Anul 2017 a marcat, de asemenea, cea de-a 25-a aniversare a Aflării și recuperării sfintelor moaște ale Sfântului Tihon, care au fost păstrate, după mutarea sa la Domnul, în Mânăstirea Donsk din Moscova.

 

Sfântul Patriarh Tihon a adormit întru Domnul la 7 aprilie 1925. El a suferit foarte mult în anii de tulburări și persecuții care au urmat Revoluției Ruse. A fost înmormântat în catedrala mică "de iarnă" a mânăstirii. Ulterior, mânăstirea a fost închisă și refăcută, iar sfintele moaște ale Sfântului Tihon au fost mutate, pentru păstrare în siguranță.

Mânăstirea Donsk a fost, ulterior, returnată Bisericii și a fost restaurată. Sâmbătă, 22 februarie 1992, au fost descoperite sfintele moaște ale Sfântului Tihon, ascunse adânc sub podeaua micii catedrale.

 

Cu doar câteva săptămâni înainte de acest eveniment dătător de bucurie, Protopopul Daniel Hubiak, împreună cu preoteasa Dunia, soseau la Moscova, ca primi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din America, în Biserica Ortodoxă Rusă. Nu știau, atunci, că vor fi martori la recuperarea sfintelor moaște ale Sfântului Tihon, în acea după-amiază rece de februarie.

 

Atât Părintele Daniel, cât și preoteasa Dunia au scris relatări de primă mână, despre Aflarea sfintelor moaște ale Sfântului Tihon, acum așezate spre închinare în Catedrala principală a Mânăstirii Donsk.

 

Legat de această aniversare a Intronizării Sfântului Tihon în 1917, vă oferim relatările celor doi, privind Aflarea sfintelor moaște ale Sfântului Tihon.

 

Relatarea preotesei Dunia Hubiak

Este sâmbătă, 22 februarie 1992, la Moscova. Părintele Dan și cu mine locuim la Hotelul Danilov. Am ajuns la Moscova acum o lună, pentru ca Părintele Dan să înceapă noua sa misiune ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe din America, în Biserica Ortodoxă Rusă (Patriarhia Moscovei).

Întrucât nicio biserică nu fusese încă desemnată ca biserica noastră de reprezentare, Părintele Dan l-a căutat pe Părintele Matei Stadniuc, sâmbătă dimineața, pentru a i se spune unde urma să meargă la Priveghere și la Sfânta Liturghie în acel sfârșit de săptămână (de obicei, la Catedrala Patriarhală). 

 

În această sâmbătă, dimineață (22 februarie) Părintele Matei nu a putut fi contactat. În cele din urmă, în jurul prânzului a răspuns la telefon și i-a spus Părintelui Dan să fie prezent la Mânăstirea Donsk, pentru o slujbă specială a Paraclisului, la ora 14:00.

 

Recepționerii de la hotel (care au fost întotdeauna de mare ajutor) au comandat o mașină și un șofer pentru noi, și ieșind am plecat la Mânăstirea Donsk. La ora când am ajuns la poarta principală a mânăstirii, se strânsese o masă mare de oameni, inclusiv clerici de toate rangurile. Atunci, ne-a păstruns un sentiment de emoție.

 

Ce să însemne acestea?

 

Am ajuns la biserica de iarnă și am văzut și mai mulți oameni, clerici și camere de filmat! Părintele Dan a fost luat de lângă mine, pentru a se alătura clerului – am rămas în urmă. La acea vreme, la o lună după sosirea la Moscova, abilitatea mea lingvistică era aproape inexistentă, așa că nu puteam întreba pe nimeni nimic. Prin urmare, am stat acolo, încercând să nu fiu împinsă și cumva să nu mai văd. Stăteam toți în jurul a ceea ce arăta ca o criptă, în pridvor.

 

Patriarhul Alexei a intrat și a început slujba. Din ce în ce mai mulți oameni s-au înghesuit în acel spațiu și, din nou, am fost împinsă în lateral, incapabilă să mai văd ceva. Cu toate acestea, încă mai auzeam și, spre uimirea mea, am descoperit că stăteam lângă mormântul Sfântului Tihon, recent canonizat - Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii – în multe privințe Patriarhul NOSTRU pe care îl pomenim ca "Luminătorul Americii de Nord”.

 

Slujba a început și racla în care a fost înmormântat a fost deschisă. M-am îndreptat către o parte a zonei și am găsit un scaun pe care să mă urc. Când mintea mea a realizat ce se întâmpla, am fost foarte mișcată și cu greu mai puteam vedea ceva, din cauza lacrimilor.

 

După ce cea mai mare parte a mulțimii și-a croit drum spre lateral, am putut să privesc în jos și am descoperit Mantia încă intactă, cu vulturi pe umeri și la tiv.

 

Părintele Dan a primit o bucată de lemn din raclă.

 

Fii atentă! Dacă Părintele Dan nu ar fi dat e Părintele Matei, care se afla în biroul său în cele două minute, am fi ratat această experiență unică în viață!

 

Relatarea Părintelui Daniel Hubiak

La sfârșitul ședinței Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse, Sanctitatea Sa, Patriarhul Alexei, a fost informat că mormântul Sfântului Tihon a fost descoperit în Catedrala mai mică, a Maicii Domnului de pe Don, în Mânăstirea Donsk. Patriarhul a mers imediat la fața locului și s-a ocupat de deschiderea raclei, la o slujbă specială, la ora 15:00, sâmbătă, 22 februarie 1992.

 

Partea de sus a raclei simple din lemn a fost îndepărtată, dezvăluind mantia care acoperea trupul Sfântului. Două embleme aurii, brodate pe mantie, străluceau ca noi. Preafericirea Sa a spus că mantia patriarhală verde era specială prin faptul că era una dintre singurele trei realizate din acel material și în stil aparte. Pietrele de pe crucea Mitrei Sfântului străluceau în luminile camerelor.

 

A fost cântat un Paraclis. Patriarhul Alexei a vorbit despre semnificația acestei descoperiri și a declarat că va fi făcut un baldachin pentru sfintele moaște ale Sfântului.

 

Descoperirea mormântului Sfântului a fost o minune. Trei versiuni diferite susțineau improbabilitatea de a găsi vreodată rămășițele pământești ale Sfântului. O versiune spunea că rămășițele Sfântului ar fi fost arse, alta că ar fi fost îngropat într-un mormânt neînsemnat în cimitir, alta că rămășițele sale s-ar fi aflat într-un alt cimitir neidentificat. Biserica nu-și mai plănuise să încerce să găsească mormântul.

 

Însă, un incendiu iscat în Catedrala mai mică, a Maicii Domnului de pe Don, a făcut necesară o renovare extinsă a bisericii. În procesul acestei renovări, a fost găsit un mormânt, dar nu se afla nimic sub piatră. Se credea că, poate, locul de înmormântare s-ar fi aflat de-o parte sau de cealaltă a pietrei. 

 

Căutarea în zonă s-a dovedit a fi zadarnică. Dar, sub piatră se găsea o conductă mare de încălzire care părea intactă. Un expert arheolog a examinat locul și a observat că, de fapt, țeava - lucru nedetectabil pentru ochiul nepregătit - fusese mutată. Țeava a fost îndepărtată și, sub ea, acoperită de pământ, se găsea o boltă de mormânt. Bolta a fost deschisă și racla Sfântului Tihon a fost descoperită, acolo. Pe raclă era o placă ce arăta faptul că aceea era racla Sfântului. Cei care l-au îngropat pe Sfânt făcuseră eforturi speciale, pentru a-i păstra trupul și locul de înmormântare în siguranță.

 

Descoperirea mormântului Sfântului a fost o minune. Prezența reprezentantului OCA [Biserica Ortodoxă din America] la deschiderea mormântului a fost un alt semn al proniei lui Dumnezeu. Din întâmplare, îl sunasem pe Părintele Matei Stadniuc pentru a discuta programul slujbelor pentru sfârșit de săptămână. S-a aflat în biroul său doar pentru câteva minute - și chiar atunci sunasem. Mi-a spus să merg la Mânăstirea Donsk, pentru un Paraclis. Se pare că persoana care trebuia să mă informeze, pur și simplu, uitase să facă acest lucru.

 

Un Act de deschidere a mormântului a fost semnat de Patriarh, de ierarhi, clerici și de laicii prezenți. Numele meu și numele soției mele apar pe document. 

Am obținut o bucată de lemn din partea de sus a raclei Sfântului.

 

O, Sfinte Părinte Patriarh Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!"


***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna martie 2025.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.