Publicat pe 12.10.2024

Aflarea sfintelor moaște ale Sfântului Inochentie, Episcop de Irkuțk

Zi specială de pomenire: 9 februarie

Sfântul Inochentie, primul Episcop al Irkuțk-ului, a trecut la cele veșnice în ziua de 27 noiembrie 1731. Dar, pentru că Icoana din Kursk numită "A Rădăcinii" a Maicii Domnului este cinstită în aceeași zi, s-a stabilit o zi de sărbătorire specială a acestuia în 26 noiembrie.

 

După mutarea la Domnul a Sfântului Inochentie, persecutorii săi aveau să suporte pedeapsa pentru faptele lor. Între aceștia, Arhimandritul Antonie a fost discreditat la Beijing, ca fiind neortodox. A fost trimis în Sankt Petersburg, detronat și întemnițat.

 

În 1764, trupul Sfântului Inochentie a fost descoperit neputrezit, în timpul lucrărilor de restaurare a Bisericii Tihvin a Mânăstirii Înălțarea Domnului. Multe minuni s-au săvârșit, nu doar în Irkuțk, ci și în locuri îndepărtate din Siberia, cu cei care s-au adresat Sfântului în rugăciune.

 

În 1783, a avut loc un mare incendiu la Mânăstirea "Înălțarea Domnului". Tot ce putea arde a ars. Cu toate acestea, vechiul lăcaș din lemn, unde se odihnea trupul Sfântului, a rămas neatins.

 

În ziua de 9 februarie 1805, Sfântul Sinod a decis să scoată la lumină sfintele moaște ale Ierarhului și să-l numere printre Sfinți.


SOLII DE PREȚ

În Duminica a XX-a după Rusalii, 6 octombrie 2024,  Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Credincioșii ieșeni, dar și pelerinii care au venit să se închine la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei noastre Maici Parascheva, s-au rugat duminică dimineață la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu.


Pe 2 februarie 1831, la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Episcop Veniamin a dezgropat sfintele moaște ale Ierarhului Inochentie, și le-a așezat în mijlocul Bisericii Tihvin, iar mai apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența lor.

 

O săptămână mai târziu, pe 9 februarie, sfintele moaște ale Ierarhului au fost mutate cu cinste, din Biserica Tihvin, în Catedrala Înălțării Domnului, cu o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni din Kazan a Maicii Domnului.

 

În anii ‘20 ai secolului XX, a început o perioadă de persecuție din partea noilor autorități fără Dumnezeu, împotriva creștinilor. Starețul Mânăstirii Înălțării Domnului a fost arestat, împreună cu alți Ierarhi din Siberia.

 

În 1921, sfintele moaște ale Sfântului au fost supuse unei examinări medicale care au însemnat un sacrilegiu, după care au fost luate din Mânăstirea astfel sărăcită, fiind dispărute pentru mult timp.

 

În anul 1990, la una din bisericile orașului Iaroslav, sfintele moaște ale Sfântului Inochentie erau descoperite într-o încăpere de serviciu. O examinare medicală a arătat că trupul, neputrezit, era cel al Sfântului Inochentie. Sfintele sale moaște au fost returnate Irkuțk-ului, iar astăzi se odihnesc în Mânăstirea Znamenschi.

 

Sfântul Inochentie, întâiul Episcop al Irkuțk-ului, este cinstit în mod special pe 26 noiembrie (ziua mutării sale la Domnul), în 9 februarie (Aflarea sfintelor sale moaște în 1805), 10 iunie (Soborul Sfinților din Siberia), 2 septembrie (Întoarcerea sfintelor sale moaște în Irkuțk, în 1990), pe 10 octombrie (Soborul Sfinților din Volnia) și în A Treia Duminică după Rusalii (Soborul Sfinților din Sankt Petersburg).

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna octombrie 2024.
Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.