Sfinţii Pavel şi Teodor din Rostov – 22 octombrie

Sfinţii Pavel şi Teodor din Rostov au întemeiat o mânăstire la Râul Ust, nu departe de Rostov, în cinstea Sfinţilor Mucenici Boris şi Gleb (cinstiţi pe 2 mai). Sfântul Teodor (cinstit pe 28 noiembrie) a venit cel dintâi pe locul viitoarei mânăstiri, în regiunea Novgorod. Sfântul Pavel avea să vină cu trei ani mai târziu, în căutarea nevoinţelor ascetice.

Sfântul Serghie de Radonej (cinstit pe 25 septembrie şi 5 iulie) a venit în Rostov, regiunea sa natală, în 1363. Aflând despre aceasta, Sfinţii Teodor şi Pavel au mers la marele ascet, pentru sfat duhovnicesc. Sfântul Serghie le-a vizitat mânăstirea din sălbăticie şi i-a binecuvântat pentru construirea unei biserici, care să fie închinată Sfinţilor purtători de pătimiri Boris şi Gleb. Deja din timpul construirii acestei prime biserici, călugării începuseră să se adune în jurul asceţilor. Stareţul, Sfântul Teodor, i-a primit cu bucurie pe toţi cei care veneau. Curând, un al doilea lăcaş a fost construit, în cinstea Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Punând rânduială în Mânăstirea Borisoglebsk (a Sfinţilor Boris şi Gleb), Sfântul Teodor i-a încredinţat stăreţia Sfântului Pavel. Apoi, el a luat mai mulţi ucenici şi s-au retras în Pădurea Vologda. Acolo, la Lacul Alb, aproape de Râul Kuja, a întemeiat o mânăstire şi a dus o viaţă ascetică, mai mulţi ani. A construit o biserică închinată Sfântului Nicolae, a pus rânduială în mânăstire şi a numit un stareţ pentru ea.

În urma unei revelaţii despre apropierea mutării sale la Domnul, a revenit în Mânăstirea Boris şi Gleb, unde a trecut la cele veşnice, pe 22 octombrie 1409. Sfântul Pavel a condus cele două mânăstiri pentru un anumit timp, apoi s-a mutat la Domnul, tot în Mânăstirea Sfinţilor Boris şi Gleb.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.