Sfântul Gheorghe (Maţkevereli), din Georgia

Sfântul Gheorghe (Maţkevereli), din Georgia

Sfântul Gheorghe (Maţkevereli), din Georgia

Despre Sfântul Gheorghe de Aţcuri s-au păstrat căteva date, în scrierile faimoşilor hagiografi georgieni ai secolului al XIX-lea, Gheorghe Merciuli şi Vasile din Zarzma.

Sfântul Gheorghe de Aţcuri a trăit în perioada de sfârşit al secolului al IX-lea şi început al secolului al X-lea. Membru al familiei aristocrate şi pioase Şvarcheli, Sfântul Gheorghe a fost crescut şi educat în preajma Mânăstirii Opiza, din Georgia, în Klarjeti.

La patru ani de la moartea marelui domn feudal Gheorghe Ceorcianedi, Sfântul Gheorghe l-a succedat ca domnitor al regiunii Samţke. La acea vreme, apăruse un conflict dur, privind moştenitorul de drept al averii Ceorcianeli.

În timp ce slujea ca lider politic al regiunii Samţke, Sfântul Gheorghe s-a ocupat, de asemenea, de viaţa duhovnicească a regiunii, administrând cu înţelepciune vechea Eparhie de Aţcuri, timp de mai mulţi ani. Eparhia de Aţcuri fusese întemeiată de Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, care aducea acolo Icoana “Cea Nefăcută de Mână Omenească” a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cunoscută sub numele de Icoana Aţcuri a Maicii lui Dumnezeu, ca dar pentru Biserica Georgiană.

Sfântul Apostol Andrei, cu Icoana Aţcuri a Maicii lui Dumnezeu

Sfântul Apostol Andrei, cu Icoana Aţcuri a Maicii lui Dumnezeu

Deşi scrierile sale nu s-au păstrat, Sfântul Gheorghe este, de asemenea, cinstit ca mare scriitor al Bisericii.

În cartea sa “Viaţa Sfântului Grigol din Kandzta”, Sfântul Gheorghe Merciuli, observa că Sfântul Gheorge de Aţcuri avea unele dintre cele mai importante contribuţii la scrierile biografice despre Sfântul Grigol de Kandzta. Sfântul Gheorghe de Aţcuri a fost apropiat al Sfântului Serapion de Zarzma. El a fost prezent la înmormântarea acestuia şi a contribuit mult la scrierile hagiografice despre viaţa şi lucrările sale.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.