Sfântul Atanasie de Lubensk, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, Patriarhul Constantinopolului, Făcătorul de minuni din Lubensk, în lume cunoscut cu numele de Alexie, s-a născut în 1560 pe Insula Creta, în cuvioasa familie greacă Patelarie. În ciuda educaţiei şi poziţiei sale în societate, Alexie a fost atras de viaţa asceţilor creştini. După moartea tatălui său, a devenit ucenic într-una dintre mănăstirile din Tesalonic, primind numele de Anania. De acolo, el s-a dus mai târziu la Mânăstirea Esfigmenu, de pe Muntele Athos, unde şi-a împlinit ascultarea, la trapeză (locul de luat masa).

Din Athos, a călătorit la mânăstirile palestiniene şi a fost tuns monah, primind numele Atanasie. La întoarcerea în Tesalonic, a fost hirotonit preot şi a răspândit Evanghelia lui Hristos printre vlahi şi moldoveni, pentru care a tradus Psaltirea, din greacă. Uneori, sfântul mergea la Muntele Athos pentru a vieţui retras şi pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lucrării sale pastorale. Sfinţenia vieţii sale a atras mulţi creştini, care îşi doreau să întâlnească un adevărat predicator al credinţei ortodoxe.

Prin abilităţile sale remarcabile şi darurile duhovniceşti, a atras atenţia Patriarhului Constantinopolului, Chiril I (Lukaris) (1621-1623). Chemându-l pe ascet, Patriarhul Chiril l-a numit predicator al Tronului Patriarhal. Curând, Sfântul Atanasie a fost sfinţit episcop şi a devenit Mitropolit al Tesalonicului.

La acel moment, Patriarhul Chiril fusese clevetit în faţa sultanului şi închis pe Insula Tenedos. Sfântul Atanasie a preluat Tronul Patriarhal, pe 25 martie 1634, la ziua Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Patriarhul Atanasie a purtat o luptă neîncetată împotriva ereticilor, iezuiţilor şi musulmanilor. După doar patruzeci de zile pe Tronul Patriarhal, a fost dat jos, prin intrigile duşmanilor ortodoxiei, iar Chiril I a fost reaşezat.

Sfântul s-a dus în Athos, unde pentru o anumită perioadă s-a nevoit în singurătate, în asceză. Apoi, a devenit din nou Patriarh, dar a fost destituit după un an. După aceasta, s-a întors la Tesalonic şi şi-a reînnoit legăturile cu Sfântul Munte. Având în vedere persecutarea nemiloasă a creştinilor de către musulmani, Sfântul Atanasie a fost în mod repetat (din 1633, până în 1643) obligat să trimită petiţii Ţarului rus Mihail (1613-1645), căutând milostenie pentru nefericita Biserică din Constantinopol.

Când a devenit imposibil pentru sfânt să mai locuiască la Tesalonic, s-a văzut nevoit să călătorească în Moldova, sub protecţia suveranului acesteia, Vasile Lupu, şi s-a stabilit acolo în Mânăstirea Sfântul Nicolae de lângă Galaţi, dar a tânjit după Muntele Athos. L-a vizitat des şi a sperat să-şi sfârşească viaţa pământească acolo, dar Dumnezeu a rânduit altceva pentru el.

În 1652, după moartea Patriarhului Chiril I, Sfântul Atanasie a fost readus pe Tronul Patriarhal. A rămas doar cincisprezece zile, nefiind acceptat de musulmani şi de catolici. În timpul slujirii sale patriarhale finale, el a rostit o predică în care denunţa pretenţiile papale privind jurisdicţia universală asupra întregii Biserici.

Persecutat de musulmani şi iezuiţi, slăbit fizic, a transferat administraţia Bisericii din Constantinopol către Mitropolitul Paisie de Lavreia şi s-a retras în Moldova, unde a fost numit administrator al Mânăstirii Sfântul Nicolae, din Galaţi.

Cunoscând credinţa profundă şi capacitatea de reacţie a naţiunii ruseşti, Sfântul Atanasie a întreprins o călătorie în Rusia. În aprilie 1653 a fost întâmpinat cu o mare onoare la Moscova, de Patriarhul Nifon (1652-1658) şi de Ţarul Alexei Mihailovici. După ce a primit milostenie generoasă pentru nevoile mănăstirii, Patriarhul Atanasie a pornit spre Galaţi, în decembrie 1653. Pe drum, s-a îmbolnăvit şi a rămas la Mânăstirea Schimbarea la Faţă a Domnului, din oraşul Lubno, în februarie 1654.

Sfântul şi-a scris ultima dorinţă şi s-a mutat la Domnul în ziua de 5 aprilie. Egumenul Petroniu şi fraţii mănăstirii l-au îngropat pe Patriarh, dupa obiceiul grecesc, în pozitia şezând. La 1 februarie 1662, Sfântul Atanasie a fost canonizat, iar sărbătoarea sa a fost desemnată pentru ziua de 2 mai, la Sărbătoarea Sfântului Atanasie cel Mare.

Sfintele Moaşte ale Sfântului Patriarh Atansie, făcătoare a numeroase minuni şi semne, se odihnesc în oraşul Harkov, în Catedrala Buna Vestire.

(Cu ajutorul lui Dumnezeu, alcătuire, adaptare si traducere Lăcaşuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.