Sfânta Cuvioasă Fecioară Muceniţă Teodosia din Tir

Odată, în timpul unei persecuţii împotriva creştinilor, care au durat timp de cinci ani, Sfânta Teodosia, în vârstă de şaptesprezece ani, i-a vizitat pe creştinii închişi şi condamnaţi în Pretoriul din Cezareea, Palestina. Era ziua Sfintelor Paşti, iar mucenicii vorbeau despre Împărăţia lui Dumnezeu. Sfânta Teodosia le-a cerut să o pomenească şi pe ea înaintea Domnului, când se vor afla în faţa Lui.

Soldaţii au luat-o şi au dus-o în faţa guvernatorului Urban, după ce au văzut-o plecându-se înaintea celor arestaţi. Guvernatorul i-a cerut să aducă jertfă idolilor, dar aceasta a refuzat, mărturisind credinţa ei în Hristos. Apoi, au supus-o pe Sfântă unor chinuri cumplite, smulgând, cu ghiare de fier, carnea de pe oasele ei.

Sfânta Muceniţă tăcea şi răbda suferinţele, cu un chip fericit, iar când guvernatorul i-a cerut din nou să aducă jertfă idolilor, aceasta a răspuns: 

“Eşti fără de minte, mi s-a dat şansa să mă alătur mucenicilor!”.

 

Au legat o piatră imensă de gâtul fecioarei şi au aruncat-o în mare, dar îngerii au salvat-o. Apoi, au aruncat-o pe Munceniţă fiarelor sălbatice, care să o mănânce. Văzând că fiarele nu se ating de ea, i-au tăiat capul.

Noaptea, Sfânta Teodosia a apărut înaintea părinţilor ei, care încercaseră să vorbească fiicei lor împotriva dorinţei sale de a suferi pentru Hristos. Aceasta era în haine strălucitoare, cu o coroană pe cap şi o cruce de aur luminoasă în mână, şi le-a spus:

 “Iată marea slavire de care aţi vrut să mă lipsiţi!”.

Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir a suferit în anul 307, fiind cinstită pe 3 aprilie. Ea mai este cinstită, de asemenea, pe 29 mai, la Sărbătoarea Mutării Sfintelor Moaşte ale Sfintei Muceniţe Fecioare Teodosia din Tir, la Constantinopol şi, mai târziu, în Veneţia. 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.