Marele si Sfantul Sinod Pan -Ortodox din 2016 nu va fi unul – “ecumenic”

Într-un interviu acordat agenției de știri Interfax, Vladimir Legoyda, șef al Departamentului Sinodal de Informații al Bisericii Ortodoxe Ruse, a vorbit despre rezultatul reuniunii Primatilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe, care a avut loc săptămâna trecută la reședința Patriarhului de Constantinopol, in Istanbul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Scopul principal al întâlnirii, a fost acela de a pregăti Sinodul Pan-Ortodox. Potrivit șefului Departamentului Sinodal, Bisericile Ortodoxe au realizat un consens în cadrul reuniunii, in ce priveste convocarea Sinodului, pentru primăvara anului 2016.

“Delegația Bisericii Ortodoxe Ruse, în frunte cu Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill, a jucat un rol crucial în acest sens”, a spus Legoyda.

“În cadrul reuniunii, s-a decis să fie intensificate pregătirile pentru Sinod. Deja in aceasta toamna, un comitet inter-ortodox special, care va fi format din cate un cleric și un consilier din fiecare Biserică autocefală, va urma sa fie creat. Se așteapta ca, în primăvara anului viitor, Sinodul sa aiba pregătite bazele pentru întâlnirea presinodala pan-ortodoxa. Acesta va trebui să abordeze cele mai recente probleme, și va reprezenta un ultim pas în pregătirea Sinodului Pan-Ortodox”.

“Trebuie remarcat faptul că întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor au sprijinit în mod clar poziția care a apartinut inițial Bisericii Ruse, conform careia toate deciziile viitorului Sinod Ortodox ar trebui să fie luate prin consens”, a declarat șeful Departamentului Sinodal de Informare al Bisericii Ortodoxe Ruse.

“Acest lucru înseamnă că, dacă o decizie nu este susținută de cel puțin una dintre Biserici, ea nu va fi acceptată, înseamnand astfel ca nicio Biserică va rămâne în minoritate. Aceasta este o tradiție veche bisericească si caracterizează sinodalitatea, deosebindu-se de democrația parlamentară, în care majoritatea de voturi este utilizată în procedura de luare a deciziilor”.

Când a fost întrebat dacă viitorul Sinod este unul “ecumenic”, Legoyda a declarat: “Sinodul, a carui pregătire intră în faza finală, se numește Sfânt și Mare, uneori Pan-Ortodox. Titlul de “ecumenic” nu este acceptat și este incorect. Ultimul Sinod Ecumenic a fost convocat la Niceea, în 787, și de atunci astfel de Sinoade nu au mai fost convocate. În urma schismei din 1054, in Occident au avut loc Sinoade Ecumenice. Cu toate acestea, în Rasarit, acestea nu sunt recunoscute ca atare…”

“Este de așteptat ca, în cadrul Sinodului Ortodox din 2016, sa participe reprezentanții și Primatii tuturor Bisericilor Ortodoxe universal recunoscute ca autocefale”, a spus Legoyda.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.