Consiliul public al Manastirii rusesti Sfantul Pantelimon, din Muntele Athos

In aceste zile, la Gorki (regiunea Moscovei), a avut loc Consiliul public de tutelă al Manastirii rusesti Sfantul Pantelimon din Muntele Athos, sub președinția șefului guvernului rus, D. Medvedev, și a Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

La începutul reuniunii, șeful guvernului rus și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, co-președinții Consiliului Mănăstirii Sfantul Pantelimon, au descris o parte a rezultatelor măsurilor luate de Consiliul creat în 2011. Apoi, pe ordinea de zi a ședinței, s-au aflat discutarea rezultatelor activității Fundației Internaționale pentru Restaurarea și Conservarea Patrimoniului Cultural și Spiritual al mănăstirii și pregătirea celebrării a 1000 de ani de prezența rusa în Muntele Athos, programata pentru 2016.

“Ne ocupam de restaurarea mai multor clădiri, de construirea unui drum, revigorarea unor părți ale mănăstirii”, a declarat Medvedev. “În toate cazurile, trebuie să fim de acord cu finalizarea lucrărilor generale din acest an, privind toate proiectele majore, și să efectuam toate lucrările de restaurare planificate, inclusiv crearea unei infrastructuri moderne. Vom stabili lista lacasurilor care pot fi restaurate înainte de aniversare și ce lucrari vor continua și după 2016”.

Patriarhul și-a exprimat satisfacția vizavi de lucrările de restaurare: “S-au reusit imense lucrari de restaurare, de înaltă calitate. Cred că niciodată nu au existat, pe Athos, sau cel puțin în mănăstirea noastră, restaurari și renovari la acest nivel”, a spus Sanctitatea Sa. Printre sit-urile restaurate, in afara Mănăstirii Sf. Pantelimon, se numara Manastirea Xilourgou, cea a Adormirii Maicii Domnului, Vechiul Russikon și altele.

Din 2012, fundația s-a angajat in restaurarea clădirilor monahale și a Bisericii Sfântul Pantelimon, a schitului Vechiului Roussikon, de renovarea completa a chiliilor Sfantului Dimitrie, de construcția unui drum care leagă Sfantul Pantelimon de Russikon.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.