Persecutat si uitat: la fiecare 5 minute, undeva in lume, un crestin este ucis

La fiecare 5 minute, undeva în lume, un crestin este ucis. Iar in fiecare an, peste 100.000 de creștini sunt uciși – conform unui semnal de alarma lansat de organizatia “Help to the Church in Need”. Invitat la prezentarea din Varșovia, a unui raport privind persecutarea creștinilor, a fost Patriarhul Grigorie al III-lea Laham (foto – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Prezența invitatului neobișnuit – Patriarhul catolic al Bisericii Melkite, Grigorie Laham al III-lea, la prezentarea unui raport al organizației in cauza, nu a fost accidentală. Lucrarea atrage atenția asupra exodului creștinilor din țările din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria. Autorii acesteia subliniază faptul că Siria este copleșita de războiul civil, unde musulmanii reprezinta 93% din societate, în prezent cea mai periculoasă țară pentru creștini, avand o minoritate de aproximativ 5% din locuitori. Viața de zi cu zi, din Siria, este marcata de răpiri și de cereri de recompense pentru cei captivi, dar și de încurajarea violurilor indreptate asupra crestinilor. 300.000 de creștini au scăpat deja din țară.

În Siria, aproximativ 2.000 de grupari se luptă, nu neapărat siriene, fiind vorba despre grupuri de infractori și de bandiți, toate iesite in afara oricarui control. Prin urmare, cel mai mare risc pentru creștini, nu sunt musulmanii, ci haosul – a accentuat Patriarhul.

La fiecare 5 minute, un creștin este ucis în lume, iar într-un an, 105.000. Există 200 de milioane de urmași ai lui Hristos persecutați cu brutalitate, în peste 70 de țări ale lumii, pentru care dreptul la libertate religioasă este încălcat, iar 350 de milioane de creștini sunt supusi unor diverse forme de discriminare – semnalizeaza raportul. Editorul versiunii poloneze a raportului, scos sub forma unei carti a carei prezentare a avut loc la sediul Secretariatului Conferinței Episcopale Poloneze, este chiar ramura poloneza a organizației. Prezentarea a început cu o rugăciune pentru Siria, în limba araba, oficiata de Patriarhul Grigorie al III-lea. Înainte de aceasta, Patriarhul a anunțat că textul face referire la convertirea Sfantului Apostol Pavel pe drumul spre Damasc, și a adăugat că repeta zilnic, in ultimul timp, aceasta rugaciune.

Raportul privind persecutarea creștinilor în anii 2011-2012 “Persecutat și uitat”, descrie situatia din 12 tari. Acesta atrage atenția asupra dificultatii situatiei creștinilor sirieni din țările așa-zisei Primăveri Arabe, atragand atentia in mod special asupra Chinei, Arabiei Saudite și Vietnamului.

În aceste țări, persecuțiile asupra creștinilor au loc în diferite moduri, uneori sofisticate. În China, unde crestinii reprezinta 9% din societate, în ultimul timp au fost înregistrate mai multe cazuri de încălcare a libertăților religioase, decât in trecut. Numărul de arestări a crescut in randul creștinilor, musulmanilor, budiștilor și apărătorilor drepturilor omului. Are loc arestarea preotilor Bisericii Catolice subterane, nerecunoscuta de autorități, iar acestia sunt bătuți, torturați și forțați sa se alature Bisericii recunoscute oficial, care este controlata de stat. Una dintre cauzele persecuțiilor sunt, în opinia autorilor raportului, temerile guvernului chinez, conform carora nemulțumirea socială generala ar putea duce la declarații publice similare cu cele care au provocat prăbușirea regimurilor în tarile popoarelor arabe, ca parte a “Primaverii Arabe”. În aceste țări, cauzele valurilor de protest, care au iscat Primăvara Arabă, au fost: șomajul în rândul tinerilor, prabusirea economica și revolta împotriva guvernarii apodictice. In mod neasteptat, acestea au condus la creșterea persecuțiilor asupra crestinilor si la exodul acestora.

Orientul Mijlociu a devenit un loc foarte dificil pentru supraviețuirea creștinilor. Pe parcursul ultimilor 30 de ani, jumătate din urmașii lui Hristos, care locuiesc acolo, au părăsit această regiune. În Irak, 1.5 milioane de creștini trăiau în urmă cu 10 ani, în timp ce acum există doar 300.000 dintre ei – conform Rev. Dr. Andrzej Halemba, șeful departamentului pentru Orientul Mijlociu al Organizației Ajutor pentru Biserica aflata in Dificultate.

Cel mai mare pericol pentru creștini, nu sunt musulmanii – crede Gigorie al III-lea. În Siria, aproximativ 2.000 de grupari venite din străinătate se luptă și au scapat de sub control. Ele provoaca haos și distrugere – a subliniat el. Sunt criminali și bandiți, persoane care doresc să experimenteze o aventură specifica, islamisti, salafisti, vânători de recompense. Ei nu au nimic în comun cu Siria. Sunt instrumente în mâinile altora. Iar cei care dau bani pentru arme, sunt vinovați de tragedia din Siria.

Patriarhul a mai subliniat ca, astăzi, viața de zi cu zi este marcata de răpiri, atacuri cu bombă. Se întâmplă peste tot, de asemenea, în zonele locuite de creștini. 60 de biserici au fost distruse, avem martiri, victime, peste 20 de parohii au fost pustiite – nu mai sunt credincioși acolo, pentru că au scăpat. 3000 de școli au fost distruse, iar 3 milioane de copii vor fi atinsi de trauma războiului – a declarat Patriarhul Grigorie.

Prin urmare, pacea este cea de care are nevoie cel mai mult și cît mai rapid Siria. Dacă va fi pace în Siria, va fi mai ușor sa se ajunga la pace în Orientul Mijlociu și sa se previna exodul crestinilor din această regiune – a declarat Grigorie III.

În opinia Patriarhului, este necesar sa fie izolati rebelii, iar forțele guvernamentale sa dirijeze negocierile de pace. Acum, există o problemă mult mai importantă: cum să se rezolve conflictul, in loc sa ne preocupe cine se face vinovat pentru el.

Conferința de pace Geneva II a fost amânată de câteva ori [ea se desfasoara in prezent]. O parte a opoziției siriene nu doreste să participe la conferința, iar o parte a ei este de acord să participe la ea, doar dacă exista vreo posibilitate de forțare a Președintelui Siriei, Basar al-Assad, să demisioneze de pe pozitia sa.

Grigorie al III-lea a amintit că creștinii locali nu au sărbătorit Crăciunul de 3 ani, care avea un caracter foarte solemn: in Damasc, erau organizate parade ale diferitelor grupuri, străzile erau bogat iluminate și la ceremonie erau prezenți si musulmanii locali.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.