Autonomie locala: inca un pas spre dezintegrarea totala a Georgiei?

Parlamentul Georgian a amânat adoptarea unui proiect de lege important, care va schimba drastic administrația publica locala, proiectul Codului de Auto-Guvernare fiind aspru criticat de către șeful influent al Bisericii Ortodoxe a Georgiei.

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie revizuit vineri, dar procesul a fost amânat pentru aceasta săptămâna, când va suferi unele modificări. Autoritățile nu specifica exact ce se va schimba, dar se va referi aproape sigur la cât de mult guvernul central va mai influenta regiunile locale. Acesta sustine ca stabilirea de consilii regionale formate din membri aleși local va fi, probabil, abrogata sau înlocuita de către un organism independent și mai puternic.

Miercuri, Patriarhul georgian Ilia al II-lea a declarat că adoptarea proiectului de lege propus va provoca dezintegrarea statului.

“În cazul în care această lege va intra în vigoare, vom vedea dezintegrarea totala a Georgiei. Nu vom accepta acest lucru și vom face totul împotriva ei”, a spus Ilia II, în timpul predicii sale tinute in Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta.

Potrivit sondajelor de opinie, Ilia al II-lea este cea mai populară persoană din țară, cu 97% rata de accept, iar declarația sa puternică împotriva proiectului de lege a provocat confuzie imediata în coaliția de guvernământ. A urmat o intalnire imediata intre Primul-Ministru Irakli Gharibashvili și Președintele Parlamentului, David Usupashvili, cu Patriarhul, dar nicio declarație oficială nu a fost eliberata in urma întâlnirii.

Între timp, mai multe ONG-uri le cer autorităților să păstreze mai departe proiectul de lege, în ciuda obiecțiilor Bisericii. Proiectul noului Cod al administrației publice locale a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii. Proiectul de lege acordă mai multă autonomie entităților locale și este apreciat de către mulți experți și activiști civili activi în domeniu, precum și de UE.

În același timp, această mișcare invocă amintiri urate pentru o națiune care a trecut prin trei războaie cu două entități teritoriale, Abhazia și Osetia de Sud, care s-au rupt, și printr-un al treilea, cu Ajara, condus de către liderul autoritar Aslan Abașidze și clanul familiei sale pentru mai mult de un deceniu.

Autorii proiectului de lege spun insa că nu există nicio amenințare in ce priveste iscarea unor eventuale conflicte similare, care sa fie cauzate de descentralizarea puterii, dar politicienii conservatori și Biserica se declara impotriva oricarei slabiri a puterii centrale fata de autoritățile locale.

Nu se discuta în mod public, dar politicienii conservatori recunosc în interviuri private ca alegerile directe ale autorităților locale în regiunile în care există o majoritate non-georgiana a populatiei vor provoca neliniști. Georgieni sunt minoritari în Javakheti, care care are o populație predominant armeană, iar unele raioane ale Kvemo Kartli au majoritate azera.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.