Primul obiect gasit vreodata din familia lui Iisus Hristos, returnat proprietarului

“Un sicriu modest din calcar ar putea fi primul obiect găsit vreodată din familia lui Iisus Hristos”. Asa începe un articol din New York Daily News, din urma cu doua zile, care raporteaza returnarea, catre proprietarul său, a osuarului pe care sta scris “Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus”, marcând punctul culminant al unui efort, de zece ani de zile, al Autoritatii Antichităților din Israel, de a dovedi ca inscripția ar fi un fals.

Articolul din Daily News continuă: “Unii experți sustin, în continuare, ca aceasta caseta este un fals. Alți experți și [proprietarului Oded] Golan sunt convinsi ca ea este autentica”. Conform expertilor Societatii de Arheologie Biblica, insa, această parte a articolului ar avea doar pe jumătate dreptate: niciunii dintre experți nu-si mai mentin parerea ca osuarul ar fi un fals. Toti recunosc ca osuarul este unul autentic și ca provine din perioada în care a trăit Iisus. Inscripția este cea care a continuat, doar, sa mai ramana in discutie și, chiar și in cazul ei, doar ultima parte a acesteia: “Fratele lui Iisus”.

Deci, ce spun experții? Doi experti de talie mondiala privind inscripțiile din această perioadă, André Lemaire din Sorbona și Ada Yardeni de la Universitatea Ebraica, printre altii, sustin ca inscripția este autentică și ca nu este vorba despre un fals modern.

Mai ar fi ceva: Oded Golan a deținut osuarul de aproape 25 de ani. El l-a cumpărat de la un dealer de antichități arab, pentru câteva sute de dolari. Nu avea nicio idee despre semnificația acestuia, așa cum a si declarat: “N-am știut că Iisus a avut un frate”. Autoritatea de Antichități este de acord că Golan a deținut artefactul dinainte de 1978. O lege israeliana prevede că toate antichitățile descoperite după 1978 aparțin statului. În cazul în care Autoritatea de Antichități ar fi avut indicii că Golan ar fi dobândit osuarul după această dată, ea nu i l-ar mai fi returnat, cel puțin nu fără luptă, așa dupa cum duce o lupta, în prezent, pentru pastrarea așa-numitei Inscriptii Yehoash. Inscripția Yehoash s-a aflat, de asemenea, în posesia lui Golan și acuzatorii pretind că ar fi fost si ea un fals. Insa, chiar dacă ulterior acesta a fost achitat de acuzația de fals, guvernul refuză să ii returneze Inscripția Yehoash, deoarece, spre deosebire de osuar, inscripția Yehoash a fost o achizitie mai recenta.

Acum, guvernul a cazut de acord ca proprietarul osuarului, de un sfert de secol, este Golan, fără a aprecia daca textul inscripției este autentic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Deși Golan detine, de acum, osuarul, cu drept de proprietate asupra lui, acesta nu are nicio intenție de a-l vinde, conform unei declaratii recente. El vrea ca osuarul să fie expus, astfel încât publicul să poată vedea obiectul acestor puternice discutii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.